Environmentalist


جاذبه هاى گردشگرى مذهبى

جاذبه هاى گردشگرى مذهبى

نویسنده: فقاهتی سید علیرضا

مقدمه

سفر و گردش گرى، در گذشته از گستردگى و تنوع که امروزین برخوردار نبوده و آمارها حاکى از رشد روز افزون این صنعت در جهان کنونى است. بررسى تاریخ سفر از سده هاى گذشته، موید آن است که انسان ها به انگیزه هاى گوناگونى چون تجارت،آموزش،زیارت و انجام امور مذهبى،ماجراجویى و نیز انجام وظایف سیاسى، به سفر مى پرداخته اند. در عصر کنونى که ازآن به عنوان عصر معنویت نیز یاد مى شود سفرهاى زیارتى و مذهبى بیش از گذشته مورد توجه شده است؛ به گونه اى که سالانه بیش از 300میلیون نفر به قصد زیارت به اماکن مذهبى سفر مى کنند.

گردش گرى در تمدن اسلامى

قرآن کریم در آیاتى(1) به سیردر زمین فرمان مى دهد و دربرخى آیات، به گونه استفهامى به سیر در زمین فرا مى خواند، تا با دیدن آثار گذشتگان، از آن عبرت گیرند. سفر نقش مهمى در ایجاد تمدن اسلامى و رشد آن ایفا کرده است. چنان که دانشمندان بزرگى چون ابن سینا، آثارى چون شفا و الانصاف را در سفر نگاشته اند.اگر در سفرنامه هاى به جا مانده نیک بنگریم متوجه مى شویم که مسلمانان در قرون نخستین هجرى، سفرهاى بسیارى به خاورمیانه و خاوردور داشته اند و گزارش سفر خود را در کتاب هاى جغرافیایى یا تحقیقات تاریخى و عقیدتى ارائه داده اند. مهم ترین انگیزه جهانگردان مسلمان کسب دانش، تبلیغ، آشنایى با جهان و مأموریت رسمى بوده است. )ذاکرى، 1388، صص 319 - 377)
در سیره پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) نیز شاهد سفر آن بزرگواران یا توصیه به سفر آنان به اصحاب هستیم. از جمله این سفرهاى توصیه شده، مى توان به سفرهاى زیارتى اشاره کرد. چنان که مسلمانان در زمان پیامبر(ص) افزون بر زیارت آن حضرت، به زیارت شهدا مى رفتند و پس از پیامبر(ص)، مزار ایشان میعادگاه مسلمانان بوده است. شیعیان و پیروان اهلبیت(ع)، افزون بر زیارت پیامبر(ص)، به دیدن امامان یا زیارت مزارشان، به ویژه زیارت مزار امام حسین(ع) در کربلا مى شتافتند و در طول تاریخ هیچ مانعى آنان را از این سفر باز نمى داشت (رضوى، 1388، ص415-382)
در میان فقهاى اسلامى نیز شاهدیم که بسیارى از آنان، در طول دوران عمر خود، به نقاط مختلف جامعه اسلامى سفر کرده اند، چنان که شهید ثانى(2) (965-911ه.ق)، شیخ بهایى3 (1030_353ه.ق)، سیدجمال الدین اسد آبادى (1314 - 1354ه.ق)، را مى توان از مهم ترین این فقها برشمرد.(میرى ، 1388، صص 421 - 460)

گردش گرى مذهبى

گردش گرى مذهبى، یکى از قدیمى ترین و پر رونق ترین گردش گرى هاى گذشته و حال، در سراسر جهان است که قدمت آن به تاریخ فرهنگ دینى مى رسد. (مومنى، صرافى، 1383، ص 13) اگر به تاریخ گذشته در زمینه سفرها و گردش هاى مذهبى نگاهى داشته باشیم، به گردش هاى مذهبى، چون فریضه حج و زیارت حرم نبوى،بارگاه ملکوتى امامان شیعه در عراق، عربستان و ایران، مراسم مقدس یونانیان باستان در معابد آپولون و سفرهاى مصریان براى دیدار از فراعنه، و ایرانیان باستان به معبد آناهیتا در کنگاور و نظایر آن بر مى خوریم که هریک به گونه اى، قدمت و رواج این شکل از گردش گرى را درمیان ملل مختلف نشان مى دهند. (رنجبران، زاهدى، 1384، صص 74 - 75)
گردش گرى مذهبى را مى توان، پایدارترین نوع گردش گرى معرفى کرد، زیرا زیارت و گردش گرى مذهبى در باورها و اعتقادهاى دینى - مذهبى ریشه دارد، و به مفهوم تخصصى خود و فراتر از وابستگى به زمان و اوقات فراغت، عامل مهم جغرافیاى انسان در شکل گیرى مسافرت ، ایجاد تمرکز و چشم انداز فرهنگى است. با این همه امروزه گردش گرى مذهبى با همه اجزاء و گونه هاى مختلف آن به سبب ویژگى هاى ساختارى و کارکردى خاص، توانسته خود را در متن گردش گرى جهانى جاى دهد؛ به گونه اى که حوزه نفوذ آن سراسر جهان را فراگرفته است. (مومنى، صرافى، قاسمى، 1387، ص 13)

سیماى گردش گرى مذهبى در جهان امروز

گردش گرى مذهبى در جهان امروز، روند رو به افزایشى داشته است و این روند، تمامى ادیان و مذاهب را در سراسر جهان در برمى گیرد. مهم ترین نقاط گردش گرى جهان را مى توان در اروپا، آسیا و خاورمیانه جست.
افزایش تعداد گردش گران اماکن زیارتى در اروپا، در چند سال گذشته، مورد توجه کارشناسان گردش گرى سراسر جهان قرار گرفته است. طبق آمار ارائه شده از سوى مرکز گردش گرى- زیارتى واتیکان در رم، اماکن زیارتى اروپا، در سال 2006، پذیراى بیش از 150 میلیون گردش گر از سراسر جهان بوده است که این رقم در سال 2007 به 190 میلیون گردش گر افزایش یافته است.
آسیا و پاسیفیک را با توجه به اماکن مذهبى ادیان مختلف، باید مهم ترین و پرجاذبه هاى زیارتى و گردش گرى مذهبى در دنیا دانست، به گونه اى مهد ادیان بزرگ الهى چون اسلام، مسیحیت، یهودیت، بودیسم، هندویسم، تایسم و ... در این منطقه قرار گرفته و سازمان جهانى گردش گرى در آخرین گزارش خود در سال 2011 مى نویسد که بیش از نیمى از زایران و گردش گران مذهبى به این منطقه سفر مى کنند. عربستان، ایران، عراق، تایلند، هند، کامبوج، سرى لانکا و...از مهم ترین مقاصد گردش گران مذهبى در آسیا مى باشند.
در حال حاضر، کشورهاى ایران، سوریه، عراق و عربستان، چهار کشور مقصد زیارتى خاورمیانه هستند، این در حالى است که در سال هاى اخیر، کشورهاى مسلمان دیگر نیز با سرمایه گذارى قابل توجه، براى جذب بیشتر گردش گران، تلاش گسترده اى را آغاز کرده اند. گردش گرى در مجموع در منطقه خاورمیانه در سال هاى اخیر، روند رو به رشدى داشته است، چنان که سازمان جهانى گردش گرى از رشد 13 درصدى گردش گرى دراین منطقه در سال 2010 نسبت به سال قبل خبر داده است .
صاحب نظران صنعت گردش گرى بر این باورند که به لحاظ موقعیت فرهنگى مذهبى خاص ایران در میان کشورهاى اسلامى ، گردش گرى مذهبى جاى رشد و توسعه بسیارى در ایران دارد. به خصوص اینکه زیارت، هدف اول سفر بسیارى مسلمانان و شیعیان است. متأسفانه ایران با وجود 8 هزار و 919 مکان مذهبى مقدس، هنوز فاقد ساماندهى تخصصى و متمرکز بوده و این وضعیت نابسامان حتى در شهرهاى مهمى چون مشهد و قم نیز مشاهده مى شود. این در حالى است که از این تعداد، دست کم 4 هزار و 319 اثر، در زمره آثار ثبت شده در فهرست میراث ملى نیز قرار دارند و افزون بر داشتن جاذبه زیارتى، داراى جاذبه هاى فرهنگى تاریخى هم هستند.
مشهد، قم و شیراز را مى توان مهم ترین شهرهاى مذهبى ایران دانست؛ هرچند در گوشه و کنار ایران، اماکن مذهبى بسیارى چون امام زادگان، مساجد و... بسیارى به چشم مى خورد؛ اما این سه شهر و به خصوص مشهد و قم، براى گردش گران مذهبى داخلى و خارجى، از جایگاه ویژه اى برخوردار است؛ به گونه اى که 55 درصد گردش گران خارجى در ایران را گردش گران مذهبى تشکیل مى دهند؛ هرچند ایران درمیان کشورهاى اسلامى، از کشورهایى با پتانسیل قوى در زمینه گردش گرى مذهبى به شمار مى رود اما متأسفانه نتوانسته، از بازار توریسم مذهبى آن چنان که شایسته بوده، بهره بگیرد؛ این در حالى است که کشورهایى چون مراکش، مصر، ترکیه و مالزى از میان کشورهاى اسلامى، از کشورهاى برتر در جذب توریسم در سطح جهان به شمار مى روند. (p30 2، 2010 ,okhovat )
منابع:
1. مؤمنى، مصطفى، صرافى، مظفر، قاسمى خوزانى، محمد، 1387، ساختار و کارکرد گردش گرى مذهبى - فرهنگى و ضرورت مدیریت یکپارچه در کلان شهر مشهد، جغرافیا و توسعه، شماره 11، ص 13 - 38.
2. جمعى از نویسندگان مجله فقه (ذاکرى، على اکبر، سید عباس، میرى، سید عباس،......)، 1388، جهانگردى در فقه و تمدن اسلامى، بوستان کتاب، چاپ اول. قم.
3. رنجبران، بهرام، زاهدى، محمد، 1384، شناخت گردشگرى، چهار باغ، چاپ سوم، اصفهان.
4. سازمان جهانى گردش گرى WWW.UNWTO.org.
A Study on Religius Tourism Industry Management ,2010 ,hanie ,Okhorat .5 - PP 302 ,No 5 ,Vol 2 ,Interenational of Academic Research ,Case Study Iran .307

پی نوشت ها :

1. عنکبوت آیه 20، روم آیه 42، نحل آیه 36، نمل آیه 69، انعام آیه 11، آل عمران آیه 137.
2. شیخ زین العابدین على عاملى.
3. بهاالدین محمد.

منبع ماهنامه پگاه حوزه شماره 312

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

بزرگترین نمایشگاه توانمندیهای علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور در کرج برگزار می شود
بزرگترین نمایشگاه توانمندیهای علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور در کرج برگزار می شود


سپیدار آنلاین: بزرگترین نمایشگاه توانمندیهای علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور در پردیس کشاورزی به مدت چهار روز در کرج برگزار می شود.
به مدت چهار روز بزرگترین نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای علمی بخش کشاورزی و منایع طبیعی کشور در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برپا می شود. این نمایشگاه به همت معاونت آب و خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی و با همکاری پردیس کشاورزی و مجله دامپروران برگزار می شود. نمایشگاه توانمندیهای بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور از فردا 18 مهرماه آغاز می شود و تا 21 مهرماه ادامه دارد. علاقه مندان می توانند بین ساعات 10 صبح تا 17 عصر از این نمایشگاه در محل پردیس کشاورزی واقع در کرج، میدان ساسانی، بازدید کنند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

پارک‌هایی که از روی کاغذ، خوب حفاظت می‌شوند! نمی‌شوند؟

 

    ظاهراً عالی‌ترین نهاد حکومتی در حفظ و حراست از مناطق چهارگانه تحت حفاظت کشور، از برخی از ضعیف‌ترین ارگان‌های اجرایی همان حکومت ضعیف‌تر می‌نماید؛ به ویژه اگر هدف، مقاومت در برابر تغییر کاربری اراضی باشد. در تأیید این مدعا می‌توان به ماجرای تلخی اشاره کرد که هفته‌ی گذشته در پارک ملّی گلستان رخداد؛ ماجرایی که بی‌شک تا مدت‌ها از خاطره طرفداران محیط زیست در ایران پاک نخواهد شد. چرا که در طی آن سازمان حفاظت محیط زیست، رسماً با تغییر کاربری دو هزار هکتار از اراضی قرار گرفته در قلمرو ارزشمندترین پارک ملّی کشور – به درخواست نماینده شاهرود و میامی – موافقت کرد تا متصرفان بتوانند مراحل قانونی واگذاری قطعی این اراضی را از طریق اداره کل منابع طبیعی سمنان پیگیری کنند. آن هم دو هزار هکتار از ارزشمندترین بخش پارک! درحقیقت این رخداد ناگوار و این عقب‌نشینی دوباره سازمان حفاظت محیط زیست، بار دیگر نشان داد و ثابت کرد که اگر اینک بیش از 10 درصد از خاک کشور در قلمرو مناطق چهارگانه تحت حفاظت این سازمان قرار دارد، بیشتر از آن که نشانه‌ی اهمیت این مناطق از منظر زیگونگی (تنوع زیستی) حیات و برخورداری از چشم‌اندازهای منحصر به فرد باشد، نشان از آن دارد که تا این لحظه، هیچ ارگان دیگری، کاربری بهتر و سودمندتری برای آنها تعریف نکرده است! به دیگر سخن، به نظر می‌رسد فلسفه‌ی اصلی نامگذاری برخی از مناطق با عنوان: پارک ملّی، حفاظت شده، شکار ممنوع و نظایر آن، ریشه در خواباندن این اراضی در آب نمک دارد تا در بزنگاه‌های لازم، کلنگ یک توسعه جدید در آنها بر زمین بخورد.

    شاید در نگاه نخست، این نگاه بیش از حد بدبینانه به نظر برسد، اما فقط کافی است به مصوبه شورای عالی محیط زیست کشور در یازدهمین روز از بهمن 1388 دقت کنیم که با امضای معاون اوّل رییس جمهور، ابلاغ شد و در آن با پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست برای اضافه شدن چند منطقه از جمله پلنگ دره قم به سیاهه‌ی مناطق چهارگانه تحت حفاظت، موافقت گردید؛ منتها با رعایت شش پیش‌شرط شگفت‌آور مانند آن که وزارت راه بتواند همچنان پروژه‌هایش را بدون محدودیت اجرا کند؛ نیروهای مسلح بتوانند هر نوع مأموریتی را در آن انجام دهند؛ نیازهای روستاها و شهرهای اطراف برآورده شود؛ طرح‌های گردشگری در آن ادامه یابد و از همه بامزه‌تر این که وزارت مسکن هم بتواند در آن نه فقط خانه‌سازی که شهرسازی کند! در چنین شرایطی، مفهوم امنیت روانی زیستمندان ساکن در زیستگاه تحت حفاظت تا چه اندازه به لطیفه‌ای تلخ نزدیک می‌شود! نمی‌شود؟ آخر تصور کنید یک منطقه‌ی حفاظت شده یا پارک ملّی را که در آن روستائیان مشغول گسترش مزارع و خانه‌هایشان هستند، وزارت مسکن و راه‌سازی هم در حال احداث یک پروژه مسکن مهر جدید و راه‌های دسترسی نوین است؛ وزارت نفت و نیرو هم که خطوط انتقال انرژی و سدهای‌شان را می‌سازند و و نیروهای مسلح هم در حال انجام رزمایش و بمباران منطقه هستند؛ آیا امنیتی و آرامشی بیش از این می‌توان برای گیاهان و جانوران ساکن در چنین منطقه‌ی حفاظت شده‌ای متصور شد؟!

    شگفتا که با چنین وضعیتی که بسیاری از صاحبنظران این حوزه، عملاً پارک‌های ملّی را چیزی جز پارک‌های کاغذی نمی‌دانند، باز می‌شنویم که هر از چند گاه منطقه‌ای در عسلویه، یا دنا یا پارک ملی کویر یا بمو و یا پارک ملّی گلستان به دلیل عدم برخورداری از ارزش‌های ناب بوم‌شناختی از سیاهه‌ی مناطق چهارگانه خارج شده یا خواهند شد! چرا؟ مگر نمی‌دانیم که در محدوده‌ی کمتر از 90 هزار هکتاری پارک ملی گلستان، 20 گونه‌ی گیاهی شناسایی شده است که نه فقط در هیچ جای ایران که هیچ جای دیگری از کره زمین هم یافت نمی‌شود؟ اهمیت این دانستگی را شاید زمانی بتوان بهتر درک کرد که بدانیم، در تمامی خاک کشور انگلستان، حتا یک گونه گیاهی اندمیک (انحصاری) وجود ندارد.

    آیا در چنین شرایطی حق نداریم تا هشدار دهیم: تحمیل چنین زخم‌هایی بر طبیعت گلستان، به مثابه مجروح کردن تمامی موجودیت طبیعت ایران قلمداد می‌شود؛ طبیعتی که بیش از یک ششم از کل اندوخته گیاهی‌اش را در سرزمینی مأوا داده است که کمتر از پنج ده‌هزارم وسعتش است و با این وجود، به جای آن که از این وسعت اندک، مانند نور چشمان این طبیعت حراست کنیم، به بهانه‌های حیرت‌آوری چون کاربری برای دام و حل مشکل دامداران منطقه، آنها را به یغما می‌بریم. آن هم در شرایطی که مطابق استاندارهای موجود در اداره کل منابع طبیعی و امور دام، هر خانوار دامدار نیاز به 510 هکتار مرتع برای تأمین معشیت خود از طریق دامداری دارد؛ یعنی: با تخصیص این دو هزار هکتار، حتا نمی توان مشکل چهار خانوار دامدار را حل کرد؛ مشکلی که البته روش‌های بهتر و کارآمدتری برای حل‌شان مطابق قانون تعدیل دام و مرتع وجود دارد.

    واپسین نکته آن که چنین زخم‌هایی در شرایطی بر پیکر نحیف مناطق حفاظت شده کشور وارد می‌شود که مطابق توافقی که 193 کشور جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس سال 2010 ناگویا انجام دادند، قرار شد تا سال 2020، وسعت مناطق تحت حفاظت در خشکی‌ها از 13 درصد به 17 درصد افزایش یابد !

    آیا توضیح بیشتری لازم است تا ارایه شود؟!

منبع: http://darvish100.blogfa.com/post-2251.aspx

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

محیط زیست مرجع تشخیص علت خشک شدن درختان بختیار دشت نیست

اگر آب مدیریت شود، رودخانه‌ها و تالاب‌ها خود به خود احیا می‌شوند.

خبرگزاری ایمنا: مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان گفت: اداره كل محیط زیست استان مرجع تشخیص علت خشك شدن درختان نیست و متولی آن سازمان جنگلها و مراتع استان می باشد.

به گزارش ایمنا کیومرث کلانتری در آخرین روز از هفته محیط زیست و در اولین حضور خود در جمع خبرنگاران استان اصفهان از ارتباط تنگانگ خود با اصحاب رسانه سخن گفت و اظهار داشت: محیط زیست همواره یکی از حوزه‌های خبرساز و دارای جذابیت بالا می‌باشد به گونه ای که بعد از اخبار جنگ، پربیننده ترین خبرها را به خود اختصاص داده است.
شفاف سازی در حوزه محیط زیست از مطالبات جدی مردم است
وی که مدت کوتاهی از حضورش در اصفهان نمی‌گذرد و به تازگی سکان‌دار سازمان حفاظت از محیط زیست استان اصفهان شده است، شفاف‌سازي و اطلاع‌رساني در اين حوزه را از حقوق و مطالبات اوليه مردم و یکی از موضوعات ویژه و مورد توجه ‌اش در این راستا برشمرد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان گفت: محیط زیست یک موضوع فرابخشی و ارزشمند است که با سلامت مردم گره خورده است.
کلانتری با تاکید بر نقش مردم به عنوان حافظان اصلی محیط زیست خاطرنشان کرد: تک‌تک آحاد جامعه و نهادهای دولتی و غیردولتی در حفظ محیط زیست سهم عمده‌ای را برعهده دارند.
محیط زیست را نمی‌توان از کشور دیگر وارد کرد
وی با بیان این‌که محیط زیست را نمی‌توان از کشور دیگری وارد کرد، گفت: وزن و ارزش محیط زیست برابر با سلامت و ایمنی مردم است.
کلانتری فرهنگ‌سازی را یکی از نیازهای مهم در راستای حفظ محیط زیست اعلام کرد و تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی، جلوگیری از هرگونه آلودگی زیست محیطی و نابودی تنوع زیستی در بخش انسانی و طبیعی را از اهداف مهم سازمان حفاظت از محیط زیست برشمرد.
وی همچنین از دراختیار داشتن ۲۰ درصد مساحت استان اصفهان توسط سازمان حفاظت از محیط زیست خبر داد و اظهار داشت: با افرادی که به این حریم تجاوز کرده و اقدام به تخریب آن می‌نمایند به صورت قانونی برخورد کرده و به هیچ‌وجه از حق مردم کوتاه نخواهیم آمد.
کلانتری با بیان این‌که استان اصفهان یکی از استان‌های تراز اول در بخش محیط زیست است، یادآور شد: برای بهبود محیط زیست استان اصفهان، نیازمند کمک و یاری تمامی بخش‌ها هستیم.
گذشت در برابر تخلفات واحدهای صنعتی جایز نیست
وی اعلام کرد: اگرچه با توسعه صنعتی و رشد صنعت و استقرار تکنولوژی‌های روز در اصفهان موافق هستم اما آن را مشروط بر منفعت مردم نه زیان آنها می‌دانم.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان تاکید کرد: واحدهای صنعتی موظف‌اند براساس ضابطه و قانون در محیط استقرار یابند.
کلانتری ادامه داد: در برابر تخلفات واحدهای صنعتی هیچ‌گونه گذشتی جایز نیست و هیچ دلیلی نمی‌تواند تخریب محیط زیست را توجیه کند.
وی اضافه کرد: به منظور حفظ محیط زیست، اجازه فعالیت به هیچ واحد صنعتی آلاینده در استان اصفهان نخواهیم داد.
مشکل اصلی تالاب‌ گاوخونی عدم رعایت حق‌آبه است
کلانتری در بخش دیگر به وضعیت اسفناک تالاب بین‌المللی گاوخونی پرداخت و اذعان داشت: تالاب‌گاوخونی معضل کل کشور در بخش تالاب‌ها است و به استان اصفهان محدود نمی‌شود.
وی تالاب‌ها و کوه‌ها را دو اکوسیستم مظلوم در محیط زیست معرفی کرد و گفت: این درحالیست که این دو اکوسیستم نقش مهمی در حیات محیط زیست دارند.
کلانتری مشکل اصلی تالاب‌ گاوخونی را عدم رعایت حق‌آبه دانست و تصریح کرد: كلید آب در اداره كل محیط زیست استان نیست و در جای دیگر است.
وی ادامه داد: اگر به تالاب‌ها آب برسد، حفظ آن‌ها حتمی است.
اگر آب مدیریت شود، رودخانه‌ها و تالاب‌ها خود به خود احیا می‌شوند
کلانتری با بیان این‌که بخشی از بی‌آبی ناشی از خشکسالی است، گفت: تغییرات آب وهوایی، برداشت‌های بی‌رویه، حفر چاه‌های متعدد که منجر به پایین رفتن آب‌های زیرزمینی شده اند و همچنین نداشتن الگوی کشت محصول از دیگر عوامل کمبود آب در حال حاضر است.
کلانتری متذکر شد: اگر موضوع آب به درستی مدیریت شود، رودخانه‌ها و تالاب‌ها خود به خود احیا می‌شوند.
وی در خصوص درختان خشك شده منطقه بختیار دشت نیز گفت: اداره كل محیط زیست استان مرجع تشخیص علت خشك شدن درختان نیست و متولی آن سازمان جنگلها و مراتع استان می باشد.
کلانتری حفظ گونه‌های گیاهی و جانوری کلاه‌قاضی را از وظایف مهم ارگان خود برشمرد و اعلام کرد: محیط زیست متولی نشنال‌پارک‌ها است و سیتی پارک‌ها در اختیار شهرداری‌ها می‌باشند.
با هرگونه تخلف شكار و صید برخورد قانونی می‌شود
به گفته وی نیمی از گونه های شاخص حیات وحش كشور مانند آهو، قوچ و میش و كل و بز در زیستگاه های استان اصفهان وجود دارند.
کلانتری با بیان این‌که با هرگونه تخلف شكار و صید برخورد قانونی می كنیم، ادامه داد: این اداره كل متولی حیات وحش استان است.
وی در ادامه تنها مرجع تشخیص آلودگی هوا را محیط زیست اعلام کرد و بیان داشت: کسی که در خصوص این موضوع اظهار نظر می‌کند باید جایگاه قانونی داشته باشد و اظهار نظرهای شخصی نباید مورد توجه قرارگیرند.
به گفته مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان، تمام واحدهای صنعتی استان باید به سمت سوخت پاك، توسعه فضای سبز و استفاده از تكنولوژی های روز دنیا بروند.
کلانتری در خاتمه به شعار امسال مقام معظم رهبری با عنوان تولید ملی، حمایت از كار و سرمایه انسانی اشاره و تصریح كرد: اداره كل محیط زیست استان از تولید پاك و بدون آلایندگی حمایت می كند.

منبع: http://imna.ir/vdccs4qe.2bq008laa2.txt
[دريافت فايل مطلب]

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

حریقهای مکرر در جنگلهای استان فارس باعث شده که کارشناسان امر نسبت به محو شدن کامل توان اکولو‍ژیکی فارس هشدار بدهند.استان فارس با داشتن 736 هزار هکتار از جنگلهای زاگرس، مقام اول رویشگاه زاگرس بخش زیادی از جنگلهای ایران توران و بخشهای جنوبی متاثر از درختان پراکنده ناحیه خلیجی- عمانی نقش بسیار مهمی در تنوع زیستی ایران زمین داراست.

به گزارش خبرنگار مهر، استان فارس با داشتن 736 هزار هکتار از جنگلهای زاگرس، مقام اول رویشگاه زاگرس بخش زیادی از جنگلهای ایران توران و بخشهای جنوبی متاثر از درختان پراکنده ناحیه خلیجی- عمانی نقش بسیار مهمی در تنوع زیستی ایران زمین داراست.

وجود ارتفاعات زیاد و کوهستانها دلیل دیگر تغییرات اقلیمی و در نتیجه تنوع زیستی بسیار بالا در این استان است.

پارک ملی بمو و شش منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش بختگان و چند منطقه شکار ممنوع و یک ذخیره گاه زیست سپهر ارزش اکولو‍‍ژیکی فارس را بیان می کند.

اما وقوع حریقهای گاه و بی گاه در جنگلهای استان فارس و عملکرد نه چندان زودهنگام برای اطفای آن باعث شده که کارشناسان امر نسبت به این امر اظهار نگرانی کنند.

کارشناسان اعتقاد دارد که وقوع آتش سوزی و از بین رفتن جنگلها باعث می شود که در آینده وقایعی نظیر سیل مشکلات بعدی را برای استان فارس رقم بزند.

در این خصوص دبیر موسسه 13 فروردین به خبرنگار مهر گفت: شخم های زیر اشکوب، تراز منفی سفره های آب زیرزمینی دشتهای فارس، خشک شدن تالابها که نتیجه تعرض به جنگل، خشکسالی و مجوزهای غیر کارشناسی حفر چاه و به رتبه اول گندم رسیدن درکشور سرعت تخریب منابع را بالا در این استان برده است.

علی اکبر کاظمینی ادامه داد: خوشبختانه جنگلها و مراتع کوهستانی استان از تعرض کشاورزی در امان بوده و هستند اما با توجه به خشکسالیهای چند سال اخیر، آتش ستوزیهای عمدی و سهوی در کوهستان بزرگترین خسارت را به جنگلها وارد کرده و به دنبال آن زیستگاه ها و حلقه های اکوسیستم به شدت آسیب دیده، این شرایط در دیگر استانهای زاگرس نشین اتفاق می افتد اما همکاری ستادهای بحران در دیگر استانها از گسترش آتش سوزی جلوگیری و در مراحل اولیه با ابزارها و سیستمهای پرواز بالگردها، این آتشها مهار می شود.

وی بیان کرد: متاسفانه در استان فارس ستاد بحران در موارد آتش سوزی جنگل و مراتع که اغلب آنها در مناطقی از کوهستان است و دسترسی به آنها بسیار سخت است با عدم همکاری، تنها نظاره گر از بین رفتن این ثروت عظیم ملی هستند آنهم درختان و پوشش گیاهی که تنوع زیستی بالایی دارند و به علت وجود ارتفاعات و ناهمواریها از آفات، بیماریها و کشاورزان در امان هستند در صورتیکه در دیگر استانها همکاری اینگونه نیست.

این فعال محیط زیست ادامه داد: با توجه به آسیبهای وارده به جنگلها و دشتها، عدم توجه و همکاری ستاد بحران با اداره های منابع طبیعی و عدم اعزام بالگرد توسط این ستاد برای خاموشی آتش سوزیهای کوهستانی که در چند سال اخیر شدت گرفته، این جنگلهای بی نظیر را از دست خواهیم داد و به دنبال آن سیلهای ویران گر می تواند سالیانه میلیاردها تومان هزینه برای ستاد بحران ایحاد کند.

کاظمینی تصریح کرد: بی شک نظرات و توصیه های کارشناسان منابع طبیعی و محیط زیست در حریقها به ستاد بحران و همکاری آنها در هدر رفت منابع، ثروت ملی و تحمیل هزینه های گزاف در آینده برای این ستاد جلوگیری می کند.

وی ازجمله دیگر عوامل گسترش تخریب، آتش سوزی و تصرف منابع ملی را کمبود نیروهای جنگلبان و محیط بان عنوان کرد و گفت: به طور حتم مسئولان استانی به جای چانه زنی بر سر توسعه ناپایدار در این مناطق باید با رایزنی، تدبیر و درایت، کمبود این نیروها را جبران کرده در غیر این صورت شاهد محو کامل توان اکولو‍ژیکی استان در تمام بخشها خواهیم بود.

کد خبر: ۹۰۳۳


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

جنگلهای قره داغ (ارسباران) قطب گردشگری استان آذربایجان شرقی

 

ارسباران (قره داغ – نام محلی) ناحیه کوهستانی است در شمال استان آذربایجان شرقی و جنوب رودخانه عظیم و تاریخی ارس، که به لحاظ ویژگی های اکو سیستمی و وجود گونه های جانوری کمیاب و چشم اندازهای بکر و وسیع در سال 1355 از طرف یونسکو عنوان ذخیره گاه زیست کره (بیوسفر) را به خود اختصاص داده است .این جنگلها به گفته کارشناسان در بین جنگلهای دنیا به عنوان فسیل زنده معروف می باشد.
 
ارسباران یکی از نواحی رویشی سه گانه ایران بشمار میرود جنگل های این ناحیه با وجود برخی شباهت ها با جنگل های خزری، به دلیل تفاوت های آب و هوایی و گیاهی، ویژگی خاصی دارند و به همین دلیل در برنامه «انسان و زیست کره» یونسکو، این منطقه را در سال ۱۳۵۵ ذخیره گاه زیست کره معرفی کرد.
 جنگل‌ها پوشاننده‌ی بخش عظیمی از خشکی زمین هستند و نقش بسیار مهمی در قبال انسان‌ها و دنیای طبیعی ایفا می‌کند.
جنگل‌ها برای بشر، ارزش‌های دینی، فرهنگی، تاریخی ، اقتصادی، تفریحی و هنری دارند. هنوز هم معاش و بقای مردمان زیادی به جنگل‌ها وابسته است و در واقع، جنگل به مثابه‌ی منبعی اقتصادی و گردشگری به شمار می رود.
جنگل های شمالی ایران خصوصاً جنگل های ارسباران نیز یکی از مناطق مهم و ارزشمند اقتصادی و گردشگری به شمار می رود. در این مطالعه به تعریف جنگل و معرفی جنگل ارسباران به عنوان منبع ارزشمند گردشگری آذربایجان شرقی اشاره شده است.
- محدوده جغرافیایی ارسباران
ارسباران در محدوده جغرافیایی 38 درجه الی 39 درجه و 2 دقیقه عرض شمالی و 5/46 تا 5/47 درجه طول شرقی در شمال غرب ورزقان قرار دارد. این منطقه از شمال به رود مرزی ارس، از شرق به استان اردبیل، از جنوب به هریس، از غرب به مرند و جلفا محدود است. ارتفاع این منطقه از سطح دریا برابر 2896 متر با دمای متوسط سالیانه 10 درجه سانتیگراد و بارندگی برابر 275 میلی متر بوده و دارای اقلیمی نیمه خشک و نیمه مرطوب معتدل است.
این منطقه یکی از سحرانگیزترین مناطق کشور و جلوه گاه شکوه طبیعت در ایران می باشد. کوههای صعب العبور و سربه فلک کشیده این منطقه، سالهای متمادی بافت طبیعی خود را از انواع حوادث طبیعی و مصنوعی حفظ کرده و چهره زیبا و استوارش را به صورت طبیعی حفظ کرده است، در این منطقه جنگلهای انبوه ارسباران در دل این کوه های صعب و العبور جنگل های زیبا و بکر ارسباران قرار دارد. این جنگل ها از انبوه ترین مناطق جنگلی محسوب می شود، به گونه ای که ورود به آنها برخلاف جنگلهای شمالی کشور به آسانی ممکن نیست.
جنگل های اَرَسباران:
جنگل های این ناحیه با وجود برخی شباهت ها با جنگل های خزری، به دلیل تفاوت های آب و هوایی و گیاهی، ویژگی خاصی دارند و به همین دلیل در برنامه «انسان و زیست کره» یونسکو، این منطقه را در سال ۱۳۵۵ ذخیره گاه زیست کره معرفی کرد.
منطقه جنگلی ارسباران در گذشته نه چندان دور دارای وسعت زیاد بوده و به علت قطع یکسره جنگل برای تامین ذغال وسعت زیادی از این جنگل از بین رفته است، طی آخرین اطلاع وسعت جنگل ارسباران 164000 هکتار بوده که از این وسعت 148000 هکتار از آن به عنوان جنگل حمایتی و حفاظتی است.
ارسباران که در گذشته ای نه چندان دور به محدوده وسیعی از کناره رود ارس حد فاصل جلفا تا مغان و بلندی های سبلان، بزقوش و سهند اطلاق می شد، اکنون به دلایل متعدد از قبیل تخریب عرصه های منحصر به فرد جنگلی به مرزهای شهرستان های کلیبر و اهر محدود می شود. این منطقه حفاظت شده در شمال غربی آذربایجان شرقی میان سه رودخانه مهم « ارس» در شمال، « ایلگنه چای » در غرب و «کلیبرچای» در شرق واقع شده و از جنوب به ارتفاعات «سایگرام» متصل است.
تلاقی رشته کوه های البرز و زاگرس و قرار گرفتن مبدأ رشته کوه های مرکزی ایران در آذربایجان شرقی همراه با برخورداری آن از تأثیر چهار اقلیم، تنوع و غنای زیادی را در ساختار گیاهی و جانوری آن فراهم کرده است.
اکوسیستم جنگل های ارسباران
اکوسیستم این جنگل دارای ویژگی های منحصر به فردی است که مجموعه ای از عناصر هیرکانی و قفقازی و خصوصیات دیگر مناطق گیاهی کشور را در خود جای داده است. افزون بر تنوع عظیم گیاهی، عمده ترین گونه های پستانداران و پرندگان حمایت شده کمیاب را در چتر حمایت خود دارد. توده های کوهستانی آرارات در مناطق شمالی آذربایجان شرقی، نفوذ گسترده ای داشته و قوچ و میش از شاخص ترین حیوانات این مجموعه است. در این میان زیستگاه های ییلاقی و قشلاقی تپه ماهوری «کیامکی»، ییلاق «قره چی» و مناطق صخره ای و صعب العبور « کنتال» مأمن طبیعی انواع گونه های جانوری مانند: کل، بز وحشی، پلنگ و سیاه گوش است.
قسمت های میانی که به فلات مرکزی ایران می پیوندد آهو و میش مرغ از گونه های خاص این تیپ به شمار رفته و گونه آهو در دشت « ساری یاز» و میش مرغ نیز در منطقه «قره قشلاق » قابل مشاهده هستند.
جنگل های ارسباران با برخورداری از جلوه های طبیعی متنوعی ازصخره ها، جنگل ها، مراتع، رودخانه ها و کشتزارها، انواع زیستگاه های منحصر به فرد کشور شامل «آنزا»، «کلن»، « پیر دره سی»، « قارونلار»، «قلعه دره سی وینق»، « شاه اتران» و «وایقان» را در خود جای داده است.
* تنوع زیستی ارسباران
معیار تنوع زیستی در ارتباط با حفظ و مدیریت تنوع زیستی در اکوسیستم های جنگلی است . بطوریکه باید تنوع زیستی در سطح تنوع گونه ای، تنوع ژنی و تنوع اکوسیستم ها حفظ شوند. بر طبق این معیار حتی باید اکوسیستم های حساس هم در مناطق حفاظت شده مورد حمایت و نگهداری قرار گیرند تا میزان تنوع زیستی در سطح به میزان بالاتری حفظ و بتوان در شرایط فعلی یا آینده از ارزش های تنوع زیستی استفاده بعمل آورد.
میزان تنوع زیستی حیات نیز به نحو چشمگیری در مناطق جنگلی نسبت به دیگر مناطق، غنی‌تر است، اما به رغم وجود چنین سرمایه ای، قراین بیانگر آن است که این منابع سودآور واقعاً مورد تهدید بشریت قرار گرفته است.
در این میان منطقه حفاظت شده ارسباران از نظر تنوع گونه ای جانوری در سطح جهان کم نظیر است. تاکنون ۲۱۵ گونه پرنده، ۲۹ گونه خزنده، ۵ گونه دوزیست، ۴۸ گونه پستاندار و ۱۷ گونه ماهی در مناطق مختلف ارسباران شناخته شده، و برخی دیگر از گونه های جانوری در این جنگل ها به دلایل مختلف ناشناخته مانده است. این منطقه همچنین، زیستگاه پستاندارانی دیگر چون: گراز، خرس قهوه ای، قره قولاغ، گربه جنگلی، سمور سنگی، خرگوش، شغال، روباه معمولی، تشی، خارپشت اروپایی و... از دوزیستان تریتون تاجدار و انواع قورباغه ها و ... از ماهی های ساکن رودهای این منطقه: انواع متنوع زردک، سیاه ماهی، کپور نقره ای، گامبوزیا، اسبله، سوف و انواع سگ ماهی جویباری و.... از خزندگان معروف نیز: مار قیطانی، مارمولک چشم ماری، لاسترمای دشتی پشت مشبک و غیره در این زیستگاه زیبا زندگی می کنند.
از گونه های پرندگان بومی ارسباران می توان به « خروس سیاه قفقازی »، کبک، دراج و قرقاول و انواع پرندگان شکاری و تعداد بی شماری پرندگان آبزی و خشکی اشاره کرد. در سال های اخیر اجرای مطالعات در باره احیای نسل « مارال» ، گوزن منقرض شده در این منطقه یکی از کارهای انجام شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در فضایی به وسعت ۷ هکتار از اراضی مرکز تحقیقاتی آینالو است.
پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده ارسباران از جلوه های طبیعی آن است که متناسب با تغییر فصول سال، زیبایی خاصی به طبیعت منطقه می دهد.
جنگلهای ارسباران بدلیل داشتن 785 گونه گیاهی و 170 گونه درختی، شامل 42 تیپ مرتعی و 143 واحد جنگلی از زمره یکی از مناطق با ارزش ژنتیکی جهان شناخته شده است و به جهت برخی ویژگی های خاص یک منطقه رویشی مستقل، با نام منطقه جنگلی ارسباران معروف است.
درختان این جنگل پهن برگ و مخلوط به چیزی بین حالت نم پسند جنگلهای شمال و نیمه خشکی پسند استپها و جنگل های زاگرس می باشد. نمونه درختان آن کرب، داغداغان، زبان گنجشک، اوری، سماق، بلوط، گیلاس وحشی، افراه و غیره است.
ناحیه جنگلی ارسباران با داشتن 8 درصد از سطح کل کشور بیش از 10 درصد گونه های گیاهی را داراست.
* گیاهان و درختان دارویی منطقه ارسباران
دامنه ها و دره های سرسبز آمیخته از درختان، درختچه ها، گلهای رنگارنگ، چمن زارها، چشمه سارها و نهرها همراه با آبشار های مرتفع و دیدنی با حیات وحش منحصر به فرد خود ترکیبی بی نظیر و بی همتا از ذخیره گاه های بیوسفر جهان بوجود آورده است.
متاسفانه نسل ما وارث سنت نامبارکی است، زیرا اولین نسلی است که پا به دنیایی گذاشته که ثروت طبیعی آن که در واقع همان جنگل و گونه های آن است به سرعت در حال کاهش است. قسمت عمده ای از تنوع زیستی و جنگلها تا به حال ناپدید شده است. حیوانات و گیاهان با سرعتی حدود ۱۰۰۰ برابر سرعت نرمال از بین می روند و تعداد بیشتری نیز در معرض خطر هستند.
تخمین زده می شود که یک چهارم کلیه حیوانات و گیاهان روی کره زمین در طی چند دهه آینده منقرض خواهند شد. جنگل بکر و زیبای ارسباران با تمام جاذبه های گردشگری و اقتصادی نیز در خطر انهدام است با آنکه در سال 1976 این جنگل به عنوان اندوختگاههای زیست کره برنامه انسان و کره مسکون(MAB) به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شده است.
اجرای برخی برنامه های حفاظتی مانند موارد زیر لازم و ضروری است:
نهالکاری درختان و درخچه های بومی در حال منقرض و منقرض شده در مناطقی که پوشش درختی از بین رفته.
فنس کشی( دیوارهایی که با سیم خاردار) برای حفاظت از گونه های در حال انقراض و حفاظت شده.
ایجاد و جلوگیری از تخریب کمپ های گردشگری برای مقابله با انواع حوادثی که انسان در آن دخیل است مثل: آتش سوزی، قطع درختان برای هیزم
مقابله با قاچاق چوب برای تولید ذغال و یا مصارف دیگر و....
جلوگیری از ایجاد شرکت های تحقیقاتی برای کشف یا احداث معادنی که موجب از بین رفتن غنای موجودات و طبیعت موجود در منطقه می باشد.
توقف قطع درختان بومی و جنگلی برای توسعه مزارع و مراتع و پرورش دامها.
اجرایی شدن طرح صیانت از جنگلها بخصوص جنگل های بکر ارسباران و حمایت دولت و مسئولین اجرایی از طرح های پیشنهادی دیگر برای حفظ و حراست از جنگلهای ارسباران و ... .
با توجه به مطالب عنوان شده و وجود گونه های مهم ژنتیکی، کمیاب و منحصر به فرد در جنگل بکر و سرسبز ارسباران همچنین وجود مناطق بسیار دیدنی و لذت بخش منطقه اجرای برنامه های حفاظتی و سرمایه گذاری دولت و بخش خصوصی در امر توسعه و ایجاد صنعت گردشگری و توریسم در این منطقه می توان در آینده امیدوار بود که جنگل ارسباران به عنوان قطب گردشگری و توریستی مطرح شده و توان منطقه را در پیشرفت اقتصاد و جهانگردی بالا ببرد.
 
عشایر ارسباران
 
مراتع ارسباران
 

 


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


طرح پیشنهادی برای Floriade 2022 هلند

این شهر یکی از چهار شهر هلندی است که کاندیدای میزبانی نمایشگاه باغبانی است که هر ده سال یک بار در هلند برگزار می‌شود و در حال حاضر در ولنو در حال برگزاری است.

اختصاصی معماری نیوز:

شهر آلمر طرح MVRDVبرای کاندیداتوری Floriade 2022 را ارائه داد. این شهر یکی از چهار شهر هلندی است که کاندیدای میزبانی نمایشگاه باغبانی است که هر ده سال یک بار در هلند برگزار می‌شود و در حال حاضر در ولنو در حال برگزاری است.

به جای ساخت نمایشگاه موقت،MVRDV یک نمایشگاه ایده‌آل دائمی ، شهر بلند پروازانه پایدار ، طراحی کرد که مرکز شهر آلمر را سبز و زیبا می‌کند و هدفش ایجاد نمایشگاهی 300 برابر سبزتر از استاندارد معمول است.

Winy Maas توضیحاتی در مورد این طرح به ما داد: «رویای ما سبز کردن شهرهاست. شهری که به معنای واقعی همانند محیط زیست سبز باشد. شهری که غذا و انرژی تولید می‌کند، خودش آبش را تصفیه می‌کند، مواد زائد را بازیافت می‌کند و تنوع زیستی زیادی دارد.



شهری که می‌تواند خودبسنده هم باشد: دنیای همزیستی انسان‌ها، گیاهان و حیوانات. آیا این همزیستی بین شهر و حومه پاسخی به نگرانی‌های جهانی در مورد شهرنشینی و مصرف می‌باشد؟ آیا می‌توان در ده سال آینده شهر نمونه سبزی داشته باشیم که متوجه این ترکیب باشد و میزبان Floriade 2022 شود؟

شهر آلمر تبدیل به شهری رنگارنگ متشکل از باغ‌ها خواهد شد. هر بلوک مختص به گیاهی متفاوت است و شبیه به کتابخانه گیاهی بر اساس حروف الفبا خواهد بود.



بلوک‌ها همچنین دارای برنامه می‌باشند، از غرفه‌ها تا منازل ، ادارات و حتی دانشگاهی که می‌تواند به منزله باغ گیاه‌شناسی باشد ، اکوسیستمی عمودی که هر کلاس آب و هوایی متفاوت برای رشد گیاهانی خاص را داراست.



بازدیدکنندگان می‌توانند به هتل یاسمن بروند ، در برکه لیلی شنا کنند و در گلستان غذا بخورند.

این شهر خانه‌هایی در باغستان ، اداراتی با گیاهان آپارتمانی و پارک‌هایی با درخت بامبو را به شما پیشنهاد می‌دهد.

این نمایشگاه و شهر جدید مکانی برای تولید غذا و انرژی خواهد شد؛ شهری سبز که به شما نشان می‌دهد چگونه گیاهان جنبه‌های مختلف زندگی روزمره را غنی‌تر می‌سازند.



برنامه شهر ایده‌آل شامل این موارد است : مدخل شهر 45 هکتاری با برج جهان‌نما ، نمایشگاه هتل (30000 مترمربع) و مسکن (22 هزار مترمربع/115 مسکن) سبز، دانشگاه (10000 مترمربع)، مرکز کنفرانس (12000 مترمربع)، غرفه‌های متعدد (25000 مترمربع)، گلخانه هوشمند (4000 مترمربع)، نمایشگاه کودکان، تفرجگاه ساحلی، جنگل، سالن نمایش روباز، کمپینگ و امکانات دیگر (25000 مترمربع).

آب‌نمای مقابل مرکز شهر از محله‌های پر جنب و جوش شهری و کتابخانه گیاهان غول‌پیکری خواهد شد که بعد از نمایشگاه نیز باقی می‌ماند.

 
منبع: سایت خبری / تحلیلی معماری نیوز - ترجمه : سمیه پیلوار

9080 :کدخبر

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:معماری منظر , Floriade 2022 , طرح پیشنهادی معماری منظر, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


 

شعارهاي زيست محيطي

 

* اصل پنجاهم قانون اساسی :
((حفاظت از محیط زیست  که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی تلقی می شود .از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست ویا تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا نماید، ممنوع می باشد)).


1- زندگی پایدار یعنی هماهنگی و سازگاری با طبیعت .

2- زندگی سالم و پایدار در گرو رفتار منطقی ما با قوانین طبیعت است .

3- درخت یعنی اکسیژن ، یعنی آب ، یعنی رودخانه ، یعنی غذا ، یعنی زندگی .

4- غفلت از محیط زیست ، اهداف توسعه را تضعیف می کند .

5- احترام به طبیعت احترام به زندگیست و احترام به زندگی احترام به آفریدگار است .

6- گونه زنده ای که امروز ناپدید می شود ، فردا دیگر سر بر نخواهد داشت .

7- حفظ محیط زیست ، تزریق روح تازه و با نشاط به زندگیست .

8-مرگ هر بوته سبز؛ مرگ ما انسان هاست .

9-زمین برای بقای خود به دستها و اندیشه ها و اراده های راسخ ما نیاز دارد .

10- همراه با طبیعت ، همگام با سلامتی .

11- با طبیعت زندگی می کنیم ؛  بدون آن می میریم .

12- تداوم حیات ، در گرو حفاظت از تنوع زیستی است .

13- هر درختی که فرو می افتد ، نفس گرم زمین است که در سینه می شکند .

14- نفس ؛ کمترین خواهش ما از دنیا است .

15- هوا ؛ این عنصر حیاتی زندگی را آلوده نکنیم .

16- بیایید هوایی پاک و آسمانی آبی را به کودکانمان هدیه کنیم .

17- استفاده از وسایل نقلیه عمومی و گسترش فضای سبز ، موثرترین راهکار کاهش آلودگی هواست .

18- آلودگی هوا و انتشار گازهای گلخانه ای ، باعث تخریب لایه ازون و زمینه شکل گیری بحرانهای زیست محیطی است .

19- هرکجا باشیم ،  آسمان از آن ماست در حفظ آن بکوشیم .

20- آلودگی محیط زیست ،  یعنی توقف تدریجی زندگی .

21- حفظ محیط زیست  ، تزریق روح تازه و پرنشاط به زندگی است .

22- حمایت از محیط زیست ، حمایت از زندگی است .

23- تداوم حیات در گرو حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی است .

24- با آلوده کردن آب،خاک و هوا محیط زیست رانابود نکنیم .

25- نگذاریم بمیرد جنگل ، که جهان خواهد مرد .

26- توسعه پایدار یعنی : هماهنگی و سازگاری با محیط زیست.

27- زندگی سبز با طبیعت سبز .

28- لازمه زندگی سالم ، محیط زیست سالم است .

29- بیایید با حفظ محیط زیست ، سرسبزی و طراوت را به طبیعت و شادابی و نشاط را به خودمان هدیه کنیم.

30- طبیعت مظهر گویای وجود خداوند است ؛ تعدی به مظاهر الهی گناهی نابخشودنی است.

31- آب ؛ خاک و هوا سه عنصر اساسی (اصلی)حیات هستند ؛ در حفظ آن کوشا باشیم .

32- محیط زیست ؛ این موهبت الهی را قدر بدانیم .

33- کاغذ زباله نیست .

34- حمایت از محیط زیست ،  وظیفه ای همگانی است .

35- طبیعت (ایران) ما بدون زباله زیباست .

36- برای تهیه یک تن کاغذ 15 اصله درخت سرسبز و تنومند قطع میشود.

37- نه درصد ( 9٪ ) از ترکیبات زباله های شهری را کاغذ تشکیل می دهد پس با بازیافت آن درختان را از مرگ نجات دهیم.

38- حفظ محیط زیست ؛ حفظ ارزشهای خداوندی است.

39- زمین ؛ تنها زیستگاه بشر را حفظ کنیم.

40- طبیعت مهربان است ؛ ماهم با طبیعت مهربان باشیم.

41- زندگی پایدار یعنی هماهنگی سازگار با طبیعت.

42- یادمان باشد کاری نکنیم که به قانون زمین بر بخورد.

43- زمین تنها منبع تغذیه موجودات زنده است ؛ در حفظ آن بکوشیم.

44- بنویسیم محیط زیست ؛ بخوانیم زندگی .

45- تخریب محیط زیست ؛ خیانت به نسلهای آینده است .

46- حرمت حیات را پاس بداریم .

47- عادت بد راکنار بگذاریم ؛ بسوی اقتصاد با کربن پایین. (شعار جهانی)

48- محیط زیست سالم ، بستر شکوفایی و نوآوری .

49- هرکجا باشیم زمین از آن ماست در حفظ آن بکوشیم .

50- حفظ محیط زیست تزریق روح تازه و پرنشاط به زندگی است.

51- طبیعت سرسبز ؛ محیط زیست سالم ارمغان ما به نسلهای آینده.

52- با آلوده کردن آب ، خاک و هوا محیط زیست را نابود نکنیم.

53- نگذاریم بمیرد جنگل که جهان خواهد مرد.

54- زندگی سالم و پایدار در گرو رفتار منطقی ما با قوانین طبیعت است.

55- زندگی سبز با طبیعت سبز .

56- تنوع زیستی ، حکمت مجسم خالق یکتا .

57- احترام به طبیعت ، احترام به خالق هستی است .

58-  هر منطقه از نظر تنوع گیاهی و جانوری امانت دار بخشی از میراث جهانی است .

59-   طبیعت مهربان است با طبیعت مهربان باشم .

60- حفاظت از محیط زیست ، وظیفه همگانی است .

61- یادمان باشد فقط یک زمین داریم پس در حفاظت از آن کوشا باشیم .

 62- در راستای دستیابی به توسعه پایدار ( توسعه سازگار با محیط زیست ) و نیل به آینده روشن از ریخت و پاش فرآورده های

نفتی و ایجاد هر گونه آلودگی جلوگیری نموده و در جهت سلامت ، بهداشت انسانها و محیط کارمان تلاش نماییم .

63- طبيعت سالم ، زندگي سالم ، انديشه سالم .

64- طبيعت ما بيش از هر زماني ، اكنون نياز مند حفاظت است .

65 - با ياري يكديگر زمين را پاك نگه داريم .

66 - طبيعت قلب تپنده محيط زيست است ، تپش آن را قطع نكنيم .

67- بيائيد به سخاوت ، قداست و پاكي زمين احترام بگذاريم .

68- تخريب محيط زيست ، نابودی زندگيست .

69- جهانی بیاندیشیم ، منطقه ای عمل کنیم .

70- از یاد نبریم که همه ما در قبال مواهب طبیعی مسئولیم .

71- آرامش روح و روان در گرو حفاظت از محیط زیست می باشد .

72- تنها پس از بریدن آخرین درخت ؛ تنها پس از آلودن آخرین رودخانه ؛ تنها پس از صید آخرین ماهی ؛تنها پس از پرواز آخرین

پرنده ؛ تنها آن هنگام سوداگران درمی یابند : پول را نمی توان خورد ؛ پول را نمی توان بخشید ؛ پول را نمی توان نفس کشید ؛

پول را نمی توان زندگی کرد . . .

73- فراموش نکنید که « زمین به ما تعلق ندارد ؛ بلکه ما به آن تعلق داریم.» (رالف ادبرگ)

74- آب ؛ گنجینه دیروز ؛ ثروت امروز ؛ رویای فردا

75- تنها يك زمين داريم .

76- حفظ طبيعت , حفظ زندگي .

77-  آب , خاك , هوا  سه عنصر اصلي حيات را پاس داريم .

78-  درختان براي زندگي .

79-  حرمت حيات را پاس داريم .

80- حفظ محيط زيست , ضامن بقاي حيات .

81- با طبيعت دوست باشيم .

82- پاكي محيط زيست را با زباله آلوده نكنيم .

83-  بازيافت مواد , جلو گيري از اتلاف سرمايه هاي ملي .

84- زمين خانه ماست , خانه خود را پاكيزه نگهداريم .

85- درست مصرف كنيم ,تا هميشه مصرف كنيم .

86- مشاركت مردمي  ضامن حفظ و بقا محيط زيست .

87-  سلامت انسان در گرو سلامت طبيعت مي باشد , در حفظ آن بكوشيم .

88-  فرهنگ و تربيت زيست محيطي را از كودكي به فرزندانمان بياموزيم  .

89-  محيط زيست سالم يعني روح شاداب و جسم سالم .

90- همه با هم , تلاش براي ايراني سرسبز .

91-  مشاركت مردمي براي حفاظت و سر سبزي طبيعت .

92-  هر صنعت را به پايداري و اولويت محيط زيست متعهد كنيم .

93- بنویسیم محیط زیست بخوانیم زندگی

 94- با بهینه سازی مصرف ، از کاهش منابع حیاتی و آلودگی محیط زیست بکاهیم .

95- شاید فردا هوایی برای نفس کشیدن و زمینی برای زیستن نباشد .

96-  از بین رفتن یک درخت = مرگ ۱۰۰۰ انسان

97- هر ذره ای در طبیعت ماموری از جانب خالق هستی است، ناسپاسی است که به حکمت این ماموریت شک کنیم.

98- نسلهای بعد ،رفتار ما را با طبیعت،به قضاوت خواهند نشست.آیا به نیکی از ما یاد خواهد شد؟

99- تنوع زیستی،ارزشمندترین گنجینه بشری

100-  گونه هاي بسيار، يك سياره يك آينده

101- محیط زیست پاک یعنی، بستر نو آوری و شکوفایی زندگی انسانها

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 18 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


 

سلاح این حشره کوچک، گردن بلندش است!

شپشه زرافه که تنها 4 سال پیش در ماداگاسکار کشف شده، حشره‌ای عجیب‌الخلقه است که گردنی کشیده و بندبند دارد. گردن حشره نر که 2 تا 3 برابر بلندتر از گردن شپشه زرافه ماده است، برای نزاع بر سر جفت و لانه‌سازی استفاده می‌شود.

محبوبه عمیدی: این جان‌دار کوچک با گردن عجیب و بلند و ظاهر عجیبش که شبیه به بیگانه‌ها به نظر می‌رسد، یک حشره بومی ماداسگار است که شپشه زرافه نامیده می‌شود. سلاح این حشره عجیب‌الخلقه هم به اندازه ظاهر او عجیب است، شپشه زرافه از گردن بلند و بندبند خود برای مبارزه استفاده می‌کند.

به گزارش دیلی‌ میل، این حشره که به دلیل داشتن پاهایی نه‌چندان بلند، بدنی کوچک و گردنی کشیده و دوتکه بیشتر شبیه به نقاشی‌های سورئال و خیالی است، از این گردن بلند برای مبارزه استفاده می‌کند. اغلب این نرها هستند که هنگام جفت‌گیری از این گردن قوی برای ضربه‌زدن به رقبای خود استفاده می‌کنند.

شپشه زرافه

اسم شپشه زرافه به دلیل شباهت نسبی این حشره به زرافه‌ها انتخاب شده؛ زرافه‌ها هم از گردن بلند خود برای مقابله با زرافه نر رقیب و موفقیت در انتخاب جفت استفاده می‌کنند.

البته گردن بلند حشره نر که تقریبا 2 تا 3 برابر گردن شپشه زرافه ماده طول دارد، تنها در نزاع مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. نرها از این گردن بلند برای ساخت لانه نیز استفاده می‌کنند.

شپشک زرافه

بخش قابل‌توجهی از بدن این حشرات را پوسته قرمز متمایزی پوشانده که بال‌ها را زیر خود پنهان کرده است. وجود شپشه زرافه برخلاف ظاهر ترسناکش برای انسان‌ها اصلا تهدیدآمیز نیست.

این حشره که تنها در ماداسکار زندگی می‌کند، سال 2008/1387 کشف شده و هنوز کسی نمی‌داند در معرض خطر انقراض قرار دارد یا نه! نیکولای ساتسکوف، عکاس حیات‌وحش که این عکس‌ها را از شپشه زرافه گرفته، می‌گوید وقتی این حشره را روی برگ‌ها دیدم، نمی‌توانستم آن چیزی را که چشم‌هایم دارند می‌بینند، باور کنم.

شپشه زرافه

ساتسکوف می‌گوید: «به‌رغم شرایط سخت عکاسی از حیات‌وحش، این بخش هنوز هم برای من جذاب‌ترین شیوه عکاسی است. من از حشرات بسیاری عکاسی کرده‌ام؛ اما شپشه زرافه عجیب‌ترین حشره‌ای است که تاکنون با آن برخورد داشته‌ام. گردن بلند این حشره به خوبی می‌تواند نقش سلاح را در نزاع‌های سخت بازی کند و رنگ قرمز حشره برای هشدار به رقبا مورد استفاده قرار می‌گیرد».

شپشه زرافه

«به نظر می‌رسد شپشه زرافه بتواند دست انسان را گاز بگیرد؛ اما در حقیقت از آرواره‌های خود تنها برای جویدن برگ‌ها استفاده می‌کند. نمی‌دانم پس از این با حشره‌ای عجیب‌تر و بی‌آزارتر برخورد خواهم کرد یا شپشه زرافه عجیب‌ترین جانداری خواهد بود که از آن عکاسی کرده‌ام».

منبع خبر: http://www.khabaronline.ir/detail/248966/science/nature

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

در میان مناظر متنوع و زیبای زمین،‌ برخی بسیار تک و منحصر به فردند و نمونه‌های نادری از آن‌ها را در سراسر زمین می‌توان یافت. الگوی رنگ و شکلی که گاه طی میلیون‌ها سال به وجود آمده، بیشتر به نمایی از یک دنیای دیگر شباهت دارد

بهنوش خرم‌روز: در گوشه گوشه زمین، انواع مناظر متفاوتی شکل گرفته‌اند که هر کدام تا حدی منحصر به فردند. هر یک،‌ الگو،‌ شکل و ترکیب رنگی خاص خود را دارد. برخی، میلیون‌ها سال طول کشیده تا به این شکل در آمده‌اند و نیروهای متنوعی، از باد و تغییرات دما و آب گرفته تا آتشفشان و جاذبه، در شکل‌گیری آن‌ها نقش داشته‌اند. برخی، بسیار مناسب برای زندگی گونه‌های زنده و برخی، تقریبا غیرقابل سکونت هستند. در میان این همه تنوع، نقاطی روی زمین وجود دارند که می‌توان گفت بیش از حد متفاوت و کمیابند، ‌شاید از هر کدام نمونه‌های انگشت‌شماری روی زمین وجود داشته باشد. نشنال‌جئوگرافیک در گزارش جدید خود، برخی از این مناظر متفاوت و منحصر به فرد را انتخاب کرده است که در گزارش تصویری امروز خبرآنلاین می‌توانید آن‌ها را ببینید. برای دریافت این تصاویر در ابعاد بزرگبه نشنال‌جئوگرافیک مراجعه کنید.
 

کوه یخ آبی: پنگوئن‌های چینسترپ (پیگوسلیس آنتارکتیکا) را در حال حرکت روی سطح بالایی کوه‌های یخی آبی‌رنگ در نزدیکی جزیره کندل‌مس واقع در جنوب جزایر ساندویچ می‌بینید. آن‌ها در این شرایط از خطر شیرهای دریایی لئوپارد شکارچی در امان هستند. از نظر فراوانی، این پنگوئن‌ها رتبه دوم را در قطب جنوب و اطراف آن به خود اختصاص داده‌اند.
 

درخت‌ها، جنوب آفریقا: برای درخت‌هایی که بر بلندای کوه‌های نزدیک کیپ‌تاون واقع در آفریقای جنوبی می‌رویند، باد نقش یک مجسمه‌ساز بزرگ را بازی می‌کند. درخت‌هایی که از بادهای سهمگین جان سالم به در می‌برند، ‌اغلب شکل خود را تغییر می‌دهند تا بتوانند در برابر وزش بادها تاب بیاورند.
 

دست فاطمه، مالی: صخره معروف به «دست فاطمه» در نزدیکی دهکده هومبوری واقع در مالی، به سمت آسمان کشیده شده است. در بلندترین نقطه، ‌ارتفاع صخره به 610 متر از سطح صحرا می‌رسد. روایت‌های محلی می‌گویند به این دلیل به این مجموعه صخره، «‌دست فاطمه» گفته می‌شود که از 5 صخره تشکیل شده که همگی رو به آسمان هستند.


صخره‌های سنگ آهک (لایم‌استون): نیروی فرسایش را می‌توان به وضوح روی این صخره‌های سنگ آهک که در پارک ملی پورت کمپ‌بل واقع در استرالیا قرار گرفته‌اند، دید. در حدود 5 میلیون سال پیش، این منطقه پوشیده از سنگ آهک بود اما با بالا آمدن سطح دریا، موج‌های سطحی دریا و نیز باران شروع به شستن سنگ‌های آهکی کرده‌اند و این صخره‌های عظیم را با قوس‌ها و توده‌ها ایجاد کرده‌‌اند.
 

سرزمین‌های بد، جنوب داکوتا: وقتی توفان از تپه‌های زرد واقع در سرزمین‌های بد جنوب داکوتا عبور می‌کند،‌ سایه‌روشن‌هایی را خلق می‌کند که در این تصویر می‌توانید آن‌ها را ببینید. نام این منطقه در واقع از کلمات اوگلالا سیوکس، ماکو سیکا یا همان سرزمین بد گرفته شده است. این منطقه پهنه‌ای برای به نمایش گذاشتن تاثیر نیروهای طبیعی همچون باد و آب است و فسیل‌هایی را در خود دارد که به 35 میلیون سال پیش برمی‌گردند.
 

دودکش‌های تراورتین، جیبوتی: این اشکال موسوم به دودکش‌های تراورتین، در نزدیکی دریاچه ابه واقع در جیبوتی، به واسطه چشمه‌های آب گرم و رسوب کربنات کلسیم ایجاد شده‌اند،‌ همان فرایندی که استالاکتیت‌ها و استالاگمیت‌ها را می‌سازد. ارتفاع بعضی از آن‌ها در نزدیکی دریاچه که در مرز اتیوپی و جیبوتی قرار گرفته، به 50 متر می‌رسد.
 

چشمه‌های آب گرم وست تامب، یلو‌استون: در زمانی که این تصویر گرفته شده، لایه‌ای از برف حوزه چشمه‌های آب گرم وست تامب واقع در پارک ملی یلو‌استون را پوشانده است. تعداد چشمه‌هایی که در این منطقه وجود دارند، ‌از هر جای دیگری بر روی کره زمین بیشتر است.
 

منظره صحرای داناکیل: برج‌های نمک و بستر رودخانه پوشیده از بلورهای نمکی، ‌منظره‌ای را خلق کرده‌اند که انگار به سیاره دیگری تعلق دارد،‌ در حالی که این منظره در واقع در صحرای داناکیل در اتیوپی قرار دارد. این منطقه، 90 متر از ارتفاع آب‌های زمین پست‌تر است و دمای آن هم به 49 درجه سانتیگراد می‌رسد، با این همه، ‌هنوز یک امتیاز بزرگ برای ساکنان منطقه دارد: منابع نمک.
 

تنگه آرادن، کرت: یک دره عمیق به عمق 198 متر در نزدیکی شهر متروک آرادن. بازدیدکنندگان می‌توانند درون تنگه پایین بروند و مسافتی حدود 6.4 کیلومتر را پیاده بپیمایند تا به دریای مدیترانه برسند. این تنگه، علاوه بر مناظر بسیار زیبا، سرازیری 750 متری به سمت دریا ایجاد کرده است.
 

ستون‌های بازالتی: ستون‌هایی که با تقارنی نسبی در کنار هم شکل گرفته‌اند، ستون‌هایی بازالتی در نزدیکی غار فینگال، پایه جزیره اسکاتلندی استافا را تشکیل می‌دهند. این ستون‌ها در واقع از مواد مذابی درست شده‌اند که از بالای صخره به درون آب‌های سرد این منطقه جاری شده بودند. این جزیره سه غار اصلی دارد.

منبع: http://www.khabaronline.ir/detail/227159/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

تصاویر نادر از آلاسکا: خرس‌های قطبی به‌جای یخ روی علف‌زار راه می‌روند!

  خرس‌های قطبی یاد گرفته‌اند هر سال،‌ زمان شکار نهنگ، به ساحل بیایند. آن‌ها برای سیر شدن،‌ روی بقایای شکار انسان‌ها حساب می‌کنند. اما وقتی همه یخ‌ها آب شوند و خرس‌های قطبی بیشتری گرسنه بمانند، چه خواهد شد؟

 
 
خرس‌های قطبی و مرغان دریایی در دل دشت کاکتوویک به دنبال تکه‌های باقیمانده گوشت آمده‌اند. مردم دهکده، نهنگ را در ساحل تکه‌تکه مي‌کنند و تکه‌ها را تا دهکده مي‌کشند تا در آن‌جا بین افراد تقسیم شود.

بهنوش خرم‌روز: حدود 50 سال است که هر سال، شکارچیان کاکتوویک واقع در آلاسکا، به شکار نهنگ می‌روند و هر بار که از شکار برمی‌گردند،‌ بخشی از گوشت نهنگ شکار شده، روی ساحل به جا می‌ماند. ظاهرا، خرس‌های قطبی منطقه خیلی خوب این موضوع را درک کرده‌اند.
به گزارش نشنال‌جئوگرافیک، امسال، بعد از شکاری که در ماه گذشته انجام گرفته، روزانه حدود 80 خرس قطبی برای خوردن بقایای مانده از نهنگ به ساحل آمده‌اند. آن‌ها به خوبی یاد گرفته‌اند که قبل از زمان شکار، خود را به اجتماع‌های اسکیموی نورث اسلوپ برسانند و منتظر بمانند. به گفته لورن هولمز از آلاسکا دیسپچ، حتی برای این که اشتهای خود را تحریک کنند، به جویدن استخوان‌های به جا مانده از نهنگ سال گذشته مشغول می‌شوند.
به نظر استیون امستراپ، از دانشمندان موسسه بین‌المللی خرس‌های قطبی، این رفتار خرس‌های قطبی اصلا عجیب نیست. او می‌گوید: «خرس‌های قطبی حیوانات احمقی نیستند. آن‌ها می‌دانند که از چه وقتی از سال،‌ روی ساحل می‌توان به گوشت دست یافت».
البته این که خرس‌های قطبی از بقایای شکار تغذیه کنند،‌ اتفاق تازه‌ای نیست و قدمت آن به گفته امستراپ به دهه 1970/1350 برمی‌گردد. وی می‌افزاید:‌ «آن‌چه جدید است،‌ این است که امسال، در مقایسه با گذشته،‌ تعداد خیلی بیشتری از خرس‌ها به دنبال غذا به این ساحل آمده‌اند.»
برخی دانشمندان بر این باورند که تغییرات آب‌وهوایی و به خصوص ذوب شدن یخ‌های قطبی که امسال بی‌سابقه بود، دلیل احتمالی روی آوردن خرس‌های قطبی بیشتر به ساحل کاکتوویک است. اما جان وایتمن، اکولوژیست از دانشگاه ویومینگ، معتقد است که هنوز برای نظر دادن در این زمینه خیلی زود است. وی می‌گوید: «اطلاعات کمی‌شده، تاریخی و کاملی در مورد تعداد خرس‌هایی که به طور معمول در فصل تابستان به ساحل آلاسکا می‌آیند، وجود ندارد».
با این وجود، مطالعات اخیر این احتمال را مطرح کرده بودند،‌ که با آب شدن یخ‌های بیشتری در شمال، خرس‌های قطبی بیشتری در تابستان روانه ساحل خواهند شد. به علاوه،‌ وقتی خرس‌های قطبی بیشتری در ساحل پرسه بزنند، ‌تعداد بیشتری هم بقایای نهنگ را در ساحل کشف می‌کنند.

 

زنگ خطر
این که تعداد خرس‌های امسال خیلی بیشتر از هر سال باشد یا این که آن‌ها از کجا آمده باشند، روی یک موضوع بی‌تاثیر است. به گفته هولمز، تعداد بالای خرس‌ها به هر حال بسیار نگران‌کننده است. حضور آن‌ها در نزدیکی دهکده می‌تواند بسیار خطرناک باشد. کسی نمی‌تواند فاصله دهکده تا ساحل را پیاده برود و هیچ‌کس نمی‌تواند در شب از خانه خود خارج شود.
از طرف دیگر، در حال حاضر، شکار نهنگ در جوامع آلاسکا، ‌هر سال به نفع خرس‌های قطبی تمام می‌شود. اما امستراپ بر این باور است که با آب شدن بخش بیشتری از یخ‌ها،‌ ممکن است اوضاع تغییر کند. وی می‌گوید: «من فکر می‌کنم هر سال شاهد تعداد خرس‌های بیشتری خواهیم بود که برای زنده ماندن روی گوشت نهنگ حساب می‌کنند. در نهایت، اتفاقی که با گذر زمان می‌افتد، ‌این است که بقایای گوشت نهنگ برای خرس‌های قطبی دیگر کافی نخواهد بود. وقتی به نقطه‌ای برسند که بدون غذا بمانند،‌ نابود خواهند شد.»
دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند که تا سال 2050/1429 یا زودتر،‌ یخ‌های قطب شمال در تابستان کاملا آب شوند. این یخ‌ها برای شکار خرس‌های قطبی ضروری هستند. امستراپ در مورد سرنوشت خرس‌ها بعد از آب شدن یخ‌ها می‌گوید: «خرس‌های قطبی همه جا در سواحل دیده خواهند شد. ما نمی‌دانیم که چنین وضعیتی دقیقا چه پیامدهایی خواهد داشت، به جز این که در مجموع،‌ به نفع خرس‌های قطبی نخواهد بود.»
تغییرات آب‌وهوایی که تا چند سال پیش، بحث بر سر پیش‌گیری از آن بسیار داغ بود،‌ حالا با سرعت زیادی،‌ عوارض خود را نشان می‌دهد.

 

شکار نهنگ‌ها،‌ برای حفظ رسم و رسوم
اما فقط خرس‌های قطبی نیستند که در خطر قرار دارند. کمیسیون بین‌المللی مربوط به نهنگ‌ها، که کمیسیونی بین دولت‌های مختلف برای محافظت از نهنگ‌هاست، به فرهنگ‌هایی که در سنت‌های خود، شکار نهنگ دارند،‌ اجازه داده که در هر سال به میزان بسیار محدود، به شکار نهنگ بپردازند، آن هم فقط برای نیازهای تغذیه‌ای و فرهنگی خود،‌ به بیان دیگر، آن‌ها اجازه شکار به قصد سودآوری را ندارند.
با این وجود، برای انجمن محافظت از دلفین‌ها و نهنگ‌ها،‌چنین قانونی کافی نیست. ونسا توسنبرگر،‌ سخنگوی انجمن می‌گوید: «انجمن به تفاوت‌های فرهنگی احترام می‌گذارد،‌ اما ما در تلاش هستیم این افراد را به پیدا کردن جایگزین‌هایی برای شکار نهنگ و دلفین تشویق کنیم،‌ تا شکار این موجودات را کاهش دهیم و در نهایت به صفر برسانیم.»

منبع خبر: http://www.khabaronline.ir/detail/248341/science/nature

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

ساچمه‌های سربی که از شکار پرندگانی مانند غازهای وحشی و مرغابی‌ها باقی می‌ماند، توسط پرندگان دیگر همراه با دانه‌ها خورده شده و پس از ورود به چینه‌دان آنها با نفوذ به بافت‌های دیگر باعث مسمومیت و مرگ تدریجی قربانیان می‌شود.

محبوبه عمیدی: به نظر می‌رسد پرندگانی که اغلب در کنار آب زندگی کرده و به جستجوی غذا می‌پردازند، باید از تفنگ‌های شکارچیان و قطعاتی از گلوله که روی زمین می‌افتد بیشتر از گلوله‌ای که می‌تواند ظرف چند ثانیه آنها را بکشند، بترسند. تصویربرداری با پرتوهای ایکس نشان می‌دهد چطور این پرندگان توسط قطعات کوچک باقی‌مانده از گلوله‌های سربی که روی زمین افتاده‌اند، مسموم شده و از بین رفته‌اند.

مسمومیت با سرب

تصویر فوق که به کمک تصویربرداری پرتوهای ایکس ایجاد شده چینه‌دان یکی از 2365 پرنده‌ای را نشان می‌دهد که طی سال‌های 1971 تا 2010 (1350 تا 1389) در انگلستان جمع‌آوری و پس از مرگ مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

تفنگ‌های ساچمه‌ای در هر شلیک حدود 300 ساچمه را به فضا پرتاب می‌کنند که اغلب آنها به زمین می‌افتند. پرندگانی که در مناطق نزدیک شکارگاه‌ها زندگی می‌کنند، اغلب این ساچمه‌های کوچک را همراه با قطعات کوچک شن و ماسه که به هضم غذای آنها کمک می‌کنند، از زمین برچیده و با دانه‌هایی که می‌خورند به چینه‌دان خود می‌ریزند. اگر این ساچمه‌ها از سرب درست شده باشند، می‌توانند از چینه‌دان به دیگر اجزای بدن پرنده نفوذ کرده و با مسموم کردن تدریجی او باعث مرگ این جاندار شوند.

به گزارش نیوساینتیست، گزارش‌های تهیه شده توسط کمیسیون سلطنتی آلودگی‌های زیست‌محیطی در سال 1983/1362 نشان می‌دهد سالانه هزاران پرنده مانند غازهای وحشی، مرغابی‌ها و قوها که در اطراف آب زندگی می‌کنند، قربانی مسمومیت با سرب شده‌اند. قانون از سال 1999/1378 تاکنون استفاده از ساچمه‌های سربی را در بعضی از مناطق برای شکار پرندگانی که در حاشیه دریاچه‌ها و رودخانه‌ها زندگی می‌کنند، ممنوع کرده است.

یکی پرنده که قربانی ساچمه‌های سربی شده است

برای حفظ جان این پرنده‌ها استفاده از ساچمه‌های سربی در دانمارک، هلند و نروژ ممنوع شده و به جای آن امکان استفاده از ساچمه‌های فولادی وجود دارد. ساچمه‌هایی از قلع و تنگستن نیز در دسترس هستند که آسیبی به محیط‌‌زیست وارد نمی‌کنند و مسمومیت‌زا نیستند.

با این حال و با اینکه بیش از یک دهه از وضع قوانین سختگیرانه برای جلوگیری از شکار پرندگان با ساچمه‌های سربی می‌گذرد، بررسی‌ها نشان می‌دهند اوضاع اصلا بهتر نشده و هر ساله علاوه بر پرندگانی که شکار می‌شوند، گروه قابل‌توجهی از آنها با خوردن ساچمه‌های سربی جان خود را از دست می‌دهند. کارشناسان می‌گویند شاید خیلی برای انجام یک اقدام مناسب و حفظ جان این پرندگان دیر شده باشد.



نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

زمین‌شناسان سال‌هاست که حفاری‌های عمیقی را در پوسته زمین انجام می‌دهند، اما هنوز حتی به نزدیکی گوشته زمین هم نرسیده‌اند. هم اکنون طرح متهورانه‌ای در جریان است که انسان را به این لایه چسبناک درونی زمین برساند.

محمود حا‌ج‌زمان: با داشتن پول و شجاعت کافی، دانشمندانی که روی عظیم‌ترین مته اقیانوسی جهان کار می‌کنند می‌توانند تا اوایل سال 2020 / 1399 سوراخی به درون گوشته زمین باز کنند و نمونه‌هایی را به دست آورند که ممکن است سرنخ‌هایی درباره منشاء سیاره ما داشته باشد.
به گزارش پاپ‌ساینس، سوراخ کردن پوسته نستبا نازک زمین برای دستیابی به بخش‌های درونی آن، نیازمند این است که حداقل 6 کیلومتر از کف اقیانوس پایین‌تر رفت. کاری که انجام آن نیازمند مهار کردن ایمن یک کشتی عظیم در بالای عمیق‌ترین نقاط اقیانوس آرام است. سوراخی که دانشمندان به دنبال حفر آن هستند تنها 30 سانتی‌متر قطر خواهد داشت، با این حال انجام این کار بودجه‌ای معادل حداقل 1 میلیارد دلار احتیاج دارد.
خبر خوب این است کشتی که قرار است این کار را انجام دهد، کشتی تحقیقاتی ژاپنی Chikyu، پیش از این موفق شده است تا رکورد حفر عمیق‌ترین گمانه تحقیقاتی دنیا را به خود اختصاص دهد. گمانه حفر شده توسط این کشتی توانست به عمق 3500 متری زیر کف اقیانوس دست یابد. کشتی چیکیو توانایی دست‌یابی به عمق‌هایی بیش از این نیز را دارد، با این وجود پیش از آنکه کسی بتواند به بخش درونی مذاب سیاره برسد، فناوری حفاری باید بهبود یابد. سرمته چیکیو تنها 50 تا 60 ساعت دوام می‌آورد و پس از آن باید با سرمته تازه‌ای جایگزین می‌شد.

دیمون تیگل، زمین‌شناس دانشگاه ساوت‌همپتون انگلستان انجام این کار را بسیار دشوار می‌داند. وی می‌گوید: «در مقام مقایسه، این کار مانند این است که یک نخ فولادی به ضخامت تار موی انسان را به کف یک استخر ببرید و سپس بخواهید آن را به درون انگشتانه‌ای به ضخامت 0.1 میلی‌متر فرو کنید.»
عمیق‌ترین گودال حفر شده در پوسته زمین حدود 12376 عمق دارد، گمانه‌ای که توسط شرکت اکسون موبیل در شرق روسیه حفر شد. این گمانه به گوشته زمین نرسید و به طور قائم نیز حفر نشده بود (هدف شرکت به دست آوردن نفت در فاصله‌ای نزدیک‌تر به سطح زمین بود)، اما این گمانه و سایر گمانه‌های حفر شده نشان می‌دهد که ایده حفاری به سوی بخش مایع زمین ممکن است امکان‌پذیر باشد. 

منبع خبر:http://www.khabaronline.ir/detail/248230/science/technology

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

روشی جدید برای سرمایش ساختمان‌ها: تعریق!

  ما و بسیاری دیگر از جانوران با تعریق بدن خود را خنک نگه می‌داریم. اگر بتوانیم به ساختمان‌ها هم چنین قابلیتی بدهیم، می‌توانیم با صرف هزینه کمتر، آب باران را ذخیره کرده و در گرما، برای خنک کردن ساختمان از آن استفاده کنیم

بهنوش خرم‌روز: در بسیاری از موجودات از جمله انسان،‌ تعریق یکی از راه‌هایی است که بدون صرف انرژی اضافه، به خنک نگه داشتن بدن کمک می‌کند. چرا از همین راه برای خنک کردن ساختمان‌ها استفاده نکنیم؟
به گزارش دیسکاوری،  الاین روتزتر و همکارانش در موسسه فناوری فدرال سوییس واقع در زوریخ، نوعی پلیمر مخصوص تولید کرده‌اند که در زمان بارندگی آب را جذب می‌کند و وقتی هوا گرم می‌شود، ‌به اصطلاح عرق می‌کند. از تبخیر آب می‌توان برای خنک کردن خانه استفاده کرد و در نتیجه در مواقع زیادی، نیاز به استفاده از سیستم‌های تهویه مطبوع و کولر از بین می‌رود و در نتیجه در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌شود.
این پلیمر، که پلی اِن- ایزوپروپیلاکریلامید یا به اختصار پی.ان.آی.پی.ای.ام نامیده شده، به صورت پوششی ساخته شده که روی آن را روکشی پوشانده که به آب باران اجازه می‌دهد، جذب پلیمر شود. وقتی باران می‌بارد، پوشش پلیمری مانند یک اسفنج عمل کرده و آب را به درون خود می‌کشد. اما وقتی در معرض تابش مستقیم آفتاب و دمای 32 درجه سانتیگراد قرار می‌گیرد، فشرده می‌شود و ویژگی‌های آب‌گریز آن باعث می‌شود آب را از خود بیرون دهد و در نتیجه مانند این است که عرق کرده باشد.
این پوشش‌های پلیمری روی خانه‌های کوچک نمونه،‌ در اندازه همان خانه‌های کوچکی که در کنار قطارهای مدل گذاشته می‌شود، آزمایش شده و نتایج حاکی از آن است که بهتر از پلیمرهای معمول می‌توانند خانه را خنک کند. به علاوه،‌ این پوشش، عایق خوبی برای خانه هم به حساب می‌آید،‌ چرا که بسیار به کندی گرم می‌شود.
مرحله بعدی آزمون این پوشش‌های پلیمری، ‌آزمودن آن‌ها در سرما است محققین هنوز نمی‌دانند که این پوشش در برابر یخ‌زدگی چه واکنشی از خود نشان می‌دهد. با این وجود، تا به همین‌جا هم،‌ می‌توان گفت که این پوشش پلیمری برای افرادی که در مناطق استوایی بارانی زندگی می‌کنند، جایی که هم باران و هم گرمای فراوانی وجود دارد، و در مناطقی که نصب یک دستگاه تهویه مطبوع یا کولر می‌تواند خیلی پرهزینه باشد، مفید خواهد بود. 
 منبع خبر: http://www.khabaronline.ir/detail/248097/science/technology

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

گاوهای جدیدی که شیر بدون لاکتوز تولید می‌کنند

  برخی افراد به دلیل لاکتوگلوبولین موجود در شیر گاو، پروتئینی که در شیر انسان وجود ندارد،‌دچار حساسیت نسبت به شیر هستند و نمی‌توانند شیر بنوشند. دستکاری ژنتیک، تولید شیر تازه گاو فاقد این پروتئین را ممکن ساخته است.

بهنوش خرم‌روز: برخی از افراد به شیر نوعی حساسیت دارند که باعث می‌شود نتوانند شیر بنوشند. در شیر، پروتئین مخصوصی به نام بتا- لاکتوگلوبولین یا به اختصار بی.ال.جی وجود دارد که سیستم گوارشی این افراد را آزار می‌دهد. دلیل آن هم فقدان آنزیم لازم برای هضم این پروتئین در بدن است. اما حالا، دانشمندان دانشگاه اوکلند در نیوزیلند موفق شده‌اند ژنتیک گاوها را به نحوی تغییر بدهند که شیر آن‌ها،‌ فاقد این پروتئین باشد و در عوض،‌ سایر پروتئین‌های شیر در آن، به مقدار قابل توجهی بیشتر باشد.
به گزارش پاپ‌ساینس، گروه دانشمندان با ایجاد تغییر در آر.ان.ای، از آشکار شدن ژن‌های خاصی که کدهای تولید بی.ال.جی هستند، ممانعت به عمل آورند. بی.ال.جی برای برخی انسان‌ها حساسیت‌آور است و در شیر مادر هم وجود ندارد. محققین اول این روش را بر روی موش‌ها آزمایش کردند، سپس با دستکاری ژنتیکی،‌ هسته تخمک گاوی به دست آورند که با آن، ریز آر.ان‌.ای‌های بازدارنده تولید بی.ال.جی آشکار می‌شوند. سپس تخمک به دست آمده، بارور شده و در رحم ماده گاوی به عنوان مادر جانشین قرار داده شد.
گروه محققین کار خود را با 57 نطفه آغاز کرد و خیلی زود یک گوساله سالم پرورش یافت و متولد شد. اما اتقافی افتاد که اصلا انتظارش را نداشتند: گوساله بدون دم به دنیا آمد! محققین معتقدند که جهش ژنتیکی که باعث شده گوساله آن‌ها بدون دم به دنیا بیاید، هیچ ارتباطی با مطالعه آن‌ها و دستکاری ژنتیکی انجام‌شده ندارد. با این وجود،‌ تحقیقات بیشتری برای یافتن دلیل این پدیده مورد نیاز است.
در نهایت، آن‌ها به گوساله متولد شده هورمون‌هایی دادند تا باعث شوند زودتر شیر بدهد و متوجه شدند که شیر آن فاقد بی.ال.جی است. این مطالعه نشان می‌دهد که دستکاری آر.ان‌ای می‌تواند روشی موثر برای تغییر احشام و رسیدن به ویژگی‌های مطلوب در آن‌ها باشد. در عین حال محققین منتظرند گوساله کمی بزرگ‌تر شود تا معمای دم نداشتن آن را بررسی کنند. 
 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

فرشی از پرهای صورتی

  فلامینگوهای لسر، ریزاندام‌ترین اعضای خانواده فلامینگوها هستند و در آفریقا و هند زندگی می‌کنند. این پرندگان زیبا که تا 90 سانتی‌متر ارتفاع و 2.7 کیلوگرم وزن دارند، به‌صورت اجتماعی زندگی می‌کنند و مناظر بدیعی خلق می‌کنند.

در این تصویر، اجتماعی از این فلامینگوهای صورتی را می‌بینید که در دریاچه بوگوریا در شمال‌غربی نایروبی (پایتخت تانزانیا) تجمع کرده‌اند و در این تصویر هوایی، الگوی زیبایی را پدید آورده‌اند. این پرندگان می‌توانند شرایط قلیایی متغیری را تحمل کنند و حتی در آب با دمای 70 درجه سانتی‌گراد نیز زنده بمانند.
برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ،اینجا را کلیک کنید.

--http://www.khabaronline.ir/detail/248764/science/nature--5353

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

نمای هوایی گله‌های فیل در کنیا

  فیل‌ها در گله‌های 5 تایی، 10 تایی و حتی 20 تایی زندگی می‌کنند و رهبری این گله را باتجربه‌ترین فیل گروه برعهده می‌گیرد. اما گروه‌های بزرگی مانند آن‌چه در این تصویر می‌بینید، به ندرت مشاهده می‌شود.

این تصویر که در پارک ملی آمبوسلی در کنیا گرفته شده، نشانه‌ای است از تاثیر مثبت حفاظت از محبط زیست و فراوانی غذا. در آفریقا، فیل‌ها به خاطر عاجشان توسط شکارچیان غیرقانونی شکار می‌شوند و به همین دلیل، سیاست‌های سخت‌گیرانه‌ای در حمایت از این بزرگ‌ترین پستانداران خشکی‌زی وضع شده است. برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ، اینجا را کلیک کنید.

- http://www.khabaronline.ir/detail/249091/science/nature----5353

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

۱۷قطعه جوجه کبک چیل از گونه های در حال انقراض درشهرستان بوکان مشاهده شد.

۱۷قطعه جوجه کبک چیل از گونه های در حال انقراض به همراه مادر جوجه ها در زیستگاه روستاهای دشت ینگیجه شهرستان بوکان مشاهده شد.
بر اساس اظهارات کارشناسان محیط زیست این گونه در معرض خطر انقرض نسل قرار دارد. کبک چیل مانند همه کبک‌ها ماکیان شکل و دارای بدنی نسبتا گرد و فربه است، بالهای کوتاه و گرد و دم کوتاه خرمائی رنگ دارد، به وسیله صورت بلوطی مایل به نارنجی کمرنگ و گردن و سینه خاکستری مشخص می شود.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

بهره برداری از جنگل ها در حد مجاز خسارت نیست

 

 

نوشهر - رییس ادارهٔ بهره برداری و بازرگانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران، بهره برداری از جنگل ها را منطبق بر اصول علمی و فنی دانست و گفت : برداشت چوب از جنگل ها در حدی نیست که به جنگل آسیب برساند و موجب خسارت برگشت ناپذیر شود.
ˈ مجید آهی ˈ روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا در نوشهر افزود : هم اکنون بهره برداری جنگل به نحو اصولی و با رویکرد افزایش بهره وری انجام می شود و سعی می شود خسارات به حداقل ممکن برسد

 

.

 

وی تولیدات چوبی از درختان غرب مازندران را در سال 1390 معادل 113 هزار و 23 متر مکعب ذکر کرد و اظهار داشت: پیش بینی ما این است که در سال 1391 در مجموع نزدیک به 140 هزار متر مکعب انواع فراورده چوبی از جنگل های منطقه برداشت شود.

آهی گفت: با توجه به موجودی حجمی سرپای درختان و برداشت سالیانه ، بیشترین چوب مصرفی در غرب مازندران شامل درختان راش و تُوسکا و مَمْرَز است.

وی دربارهٔ ماشین های بهره برداری جنگل یادآور شد: جنگل های غرب مازندران، ناهموار و کوهستانی است و از هر ماشین و دستگاهی نمی توان در آن استفاده کرد.

رییس ادارهٔ بهره برداری و بازرگانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران ادامه داد: عمده ماشین ها و ابزارهایی مورد بهره برداری شامل اسکیدِرهای چرخ لاستیکی و چرخ زنجیری و تراکتور و وینْچ و تیرفور (tirfor) و گوه است.

آهی گفت: بهره برداری اصولی در چارچوب علم جنگل شناسی و جنگل داری از ضروریات مدیریت جنگل است که در قالب طرح های جنگل داری انجام می شود.

وی افزود: هر سال قبل از شروع فصل برداشت چوب از جنگل های غرب مازندران، از آبان ماه تا دی ماه، برای تمام کارشناسان و عوامل اجرایی در بخش های مختلف بهره برداری جنگل ، دوره های آموزشی برگزار و نکات فنی و حفاظتی و ایمنی لازم بیان می شود تا کیفیت بهره برداری افزایش و ضایعات چوب کاهش یابد.

او ادامه داد: در غرب مازندران یک کارخانه تخته خرده چوب و 474 کارگاه صنایع چوب شامل 420 کارگاه درودگری و 48 کارگاه چوب بری و جعبه سازی و شش کارگاه متفرقه وجود دارد.

حوزه منابع طبیعی استان مازندران ـ نوشهر دارای 313 هزار هکتار جنگل و 197 هزار هکتار مرتع است.

منبع: http://www.frw.org.ir/Home/pageid/1/ctl/view/mid/1663/Id/20540/language/fa-IR/Default.aspx

شماره: 20540

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

حیوانات بند انگشتی


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید

لطفا تا باز شدن كامل عكسها شكیبا باشید
در صورتی که هر یک از عکس ها باز نشد بر روی آن راست کلیک کرده و گزینه Show Picture را انتخاب کنید


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


نایب رئیس جامعه دامپزشکان ایران:
حکم قطعی معدوم سازی «ببر سیبری» صادر شده است

 

 

 

 بزرگنمایی
نایب رئیس جامعه دامپزشکان ایران از صدور حکم قطعی معدوم سازی ببر ماده سیبری (بازمانده از دو ببری که از روسیه وارد شده بود) خبر داد.

به گزارش سبزپرس، «پیام محبی» در جمع خبرنگاران گفت: سازمان دامپزشکی کشور حکم قطعی معدوم سازی ببر سیبری را صادر کرده اما تاکنون این حکم توسط سازمان حفاظت محیط زیست انجام نشده است.

او ادامه داد: ببر ماده نیز همانند ببر نر به بیماری مشمشه مبتلا است و تست های دامپزشکی این موضوع را تایید کرده است.

محبی تاکید کرد: با تمرد سازمان حفاظت محیط زیست از اجرای این حکم، در صورتی که کسی به ویروس آلوده و بیمار شود، تمامی مسئولیت آن به عهده سازمان محیط زیست خواهد بود.

ابتلای ببرهای سیبری که برای احیای گونه منقرض شده «ببر هیرکانی (مازندران)» از روسیه به ایران وارد شده بودند، از دی ماه 1389 همواره نقل محافل محیط زیستی است.

این ببرها در اردیبهشت ماه 1389 در ازای انتقال دو پلنگ ماده ایرانی به کشور روسیه، وارد ایران شدند و به مدت هفت ماه در باغ وحش ارم تهران نگهداری شدند. اما در دی ماه همان سال، ببر نر بر اثر بیماری مششمه جان سپرد.

تلف شدن ببر نر، حواشی زیادی را به دنبال داشت و پس از این واقعه چند ماهی باغ وحش ارم به صورت قرنطینه و تعطیل ماند و از سوی دیگر تعدادی از شیرهای این باغ وحش نیز به دلیل احتمال ابتلا به مشمشه، معدوم شدند. چندی بعد نیز نتیجه آزمایش های دامپزشکی نمونه های خونی ببر ماده نیز نشان داد که این ببر نیز به مشمشه مبتلا است.

با این حال از آن زمان تا کنون، خبر خاصی درباره وضعیت ببر سیبری ماده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست منتشر نشده و محل نگهداری آن نیز (باغ وحش ارم یا پارک پردیسان) توسط مدیران سازمان حفاظت محیط زیست عنوان نمی شود.

هرچند این پروژه در ابتدای ورود ببرها به ایران با حضور جمع زیادی از اصحاب رسانه و مانور رسانه ای گسترده سازمان حفاظت محیط زیست همراه بود، اما پس از مرگ ببر نر، این سازمان تمایل زیادی به مطرح شدن موضوع پروژه احیای ببر منقرض شده هیرکانی نشان نمی دهد.

هنوز از سرنوشت ببر ماده اطلاعی در دست نیست و مشخص نیست که آیا سازمان حفاظت محیط زیست حاضر به معدوم سازی ببر و اعلام شکست این پروژه پرهزینه خواهد شد یا خیر.

منبع خبر:http://isdle.ir/news/index.php?news=8813

کد خبر : 91071039


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


با شکایت اداره نشر دفاع مقدس و توسط نیروی انتظامی صورت گرفت
عامل فیلمبرداری قطع درختان جنگل ناهارخوران بازداشت شد

 

 

 

 بزرگنمایی
مهدی به آبادی، عکاس خبری، که هفته گذشته اقدام به فیلمبرداری از صحنه های قطع درختان جنگل ناهارخوران کرده بود بازداشت شد.

 

 

سایت "گلستان ما" به نقل از میر کریمی ، رییس ا داره کل نشر آثار و دفاع مقدس نوشت: ما از اداره کل منابع طبیعی استان مجوز قطع دو درخت را گرفته بودیم که همزمان با قطع این دو درخت ایشان از آن صحنه ها فیلمبرداری کرد که با دخالت نگهبابان تپه نورالشهدا و نیروهای 110 ، ایشان بازداشت شد و پس از شکایت این اداره کل از ایشان به مدت 24 ساعت در بازداشتگاه بسر برد.

 

 

 

 

 

 

 سایت " گلستان ما " همچنین نوشته: "هفته گذشته بود که عباس پوریانی دادستان مرکز استان به نشردهندگان اکاذیب و دروغ در فضای مطبوعات و سایت ها هشدار جدی داد و از لزوم برخورد با این دسته از افراد سخن راند اما دو روز بعد سایت تابناک همان کذب و دروغ چند ماه گذشته را به خورد مردم داد. واکنش دادستان و دادگستری استان ، اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ، معاون سیاسی امنیتی استاندار و سردار بابایی فرمانده سپاه استان در نشست خبری هفته دفاع مقدس نشان می دهد که کاسه صبر مسئولین و مردم استان از این همه دروغ و شایعه در خصوص ساخت پارک موزه دفاع مقدس به سر آمده و خواهان برخورد جدی با عوامل این قضیه هستند."

 

 

 

 

منبع خبر: http://isdle.ir/news/index.php?news=8816

 

کد خبر : 91071042


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


 

مدیرعامل انجمن حمایت از حیوانات؛
«اطلاع رسانی جهت دار» یکی از مشکل ما در حوزه دامپزشکی است


 

 

 بزرگنمایی
 مدیرعامل انجمن حمایت از حیوانات گفت: یکی از مشکلات ما در حوزه دامپزشکی این است که اطلاع رسانی جهت دار انجام می شود و به مردم آموزش صحیح داده نمی شود.

به گزارش سبزپرس، «سید جاوید آل داود» روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در «بیمارستان دامپزشکی تهران» گفت: باید مسایل مربوط به دامپزشکی و حیوانات خانگی اطلاع رسانی صحیح شود. نباید بزرگنمایی شود و یا اینکه گفته شود مثلا نگهداری حیوانات خانگی هیچ گونه مشکلی ندارد.

او با اشاره به گزارش چند روز قبل روزنامه همشهری درباره نگهداری از حیوانات خانگی گفت: نگهداری از حیوانات خانگی ضرری ندارد. موجودات زنده از نظر ساختار زیستی بدن، شباهت ها و تفاوت هایی دارند و ویروس ها و باکتری ها در مقابل موجودات زنده به صورت تخصصی عمل می کنند. به این معنی که یک ویروس ممکن است در بدن گونه ای از حیوانات عامل بیماری کشنده باشد اما در بدن انسان، هیچ گونه بیماری ایجاد نکند.

آل داود ادامه داد: کودکی که به مدرسه یا مهد کودک می رود، 100 برابر بیشتر از کودکی که در در تماس با سگ . گربه خانگی است، در معرض ابتلا به بیماری است، چون عوامل بیماری زا در بین کودکان تماما مشترک است اما در بین حیوان و انسان تنها جند عامل بیماری زای مشترک وجود دارد.

در گزارش روزنامه همشهری، به نقل از یک دامپزشک آمده بود که عامل بسیاری از بیماری های کودکان و بزرگسالان، نگهداری از حیوان خانگی است.

آل داود در واکنش به این اظهارات گفت: ما تحقیق کردیم و نتوانستیم هویت فردی را که به عنوان یک دامپزشک گفت و گو کرده بود در جامعه دامپزشکان کشور بیابیم. در واقع می توانیم بگوییم فردی که چنین اظهاراتی را بیان کرده بود، به احتمال قوی، اصلا دامپزشک نبوده است!

او افزود: متاسفانه در رسانه ها بعضا مطالب اشتباهی درباره حیوانات خانگی خصوصا سگ و گربه گفته می شود. در برخی موارد، ناآگاهی برخی از اصحاب رسانه نیز به این مسایل دامن می زند.

مدیرعامل انجمن حمایت از حیوانات درباره برخوردهای نیروی انتظامی با دارندگان سگ گفت: ما معتقدیم که وجود قانون، بهتر از بی قانونی است اما در نبود قانون، نیروی انتظامی برخوردهایی را با دارندگان حیوانات خانگی، خصوصا سگ انجام می دهد. این برخوردها غیرقانونی هستند، چون قانونی درباره نگهداری حیوانات خانگی وجود ندارد و به طور کلی، اصلا حیوانات خانگی در میان دستگاه های متولی دامپزشکی و سلامت دام متولی ندارند.

آل داود از تنظیم شکایتی توسط انجمن حمایت از حیوانات بر علیه فرماندهی نیروی انتظامی خبر داد و گفت: درخواست ما توقف این برخوردها دست کم را تصویب قوانین کارشناسی شده و مشخص شدن متولی مشخص است.

او همچنین تاکید کرد: در سال گذشته طرحی توسط یکی از نمایندگان به مجلس برده شده بود که بسیار احساسی و به دور از کار کارشناسی تنظیم شده بود. اگر طرحی برای تصویب به قانون می رود، باید کارشناسان و متخصصان درباره آن نظر بدهند، چون اگر چنین نباشدف مشکلات بعدی به وجود می آید.

مدیرعامل انجمن حمایت از حیوانات گفت: اینکه بدون کار کارشناسی و نظر متخصصان صرفا قانونی تصویب کنیم که هیچ کس حق نگهداری سگ و گربه را نداشته باشد، مانند بسیاری از مسایل در کشور که از نظر قانون منع شده اما بسیاری افراد به صورت پنهانی آن را انجام می دهند، نگهداری از حیوانات هم زیرزمینی می شود که خطراتی به مراتب بیشتر خواهد داشت.

او ادامه داد: تجربه نشان داده که علاقه مردم به نگهداری از حیوان بسیار بیشتر از گذشته شده و نمی توان آن را نادیده گرفت. اگر مردم به صورت زیرزمینی اقدام به نگهداری از حیوانات خانگی کنند، در موقع بروز مشکلات بهداشتی و یا بیماری، دارنده حیوان نمی تواند به راحتی به دامپزشک مراجعه کند که این مسئله بحران ساز خواهد بود. چرا که دیگر نمی توان بیماری های مشترک و مسایل بهداشتی حیوان را کنترل کرد و شیوع گسترده بیماری ها را در جامعه به دنبال خواهد داشت.

http://isdle.ir/news/index.php?news=8812

کد خبر : 91071038


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مقايسه بين نحوه مديريت در پارک ملی ساریسکای هند و پارك ملي گلستان
آنجا كجا و اينجا كجا؟!

 

 

 

 بزرگنمایی
كوشان مهران: «نگران نباشید، ببرها به دلیل خشکسالی موقتا از پارک بیرون رفته و با ریزش نخستین باران باز خواهد گشت!» این پاسخ مدیران بخش جنگلبانی ایالت «راجستان» هند در سال 2004 در برابر هشدار کارشناسانی بود که مدت ها حتی ردپا و سرگین یکی از 14 «ببر بنگال» پارک ملی «ساریسکا» را ندیده بودند. اما یک روزنامه نگار دیرباور به نام «جی مازومدار» Jay Mazoomdaar با بررسی و صحبت با دلالان پوست و روستائیان به حقیقت تلخی برخورد کرد. هیچ ببری در پارک به دلیل شکار قاچاق شکارچیان برجای نمانده است و اصولا مهاجرت از این زیستگاه لکه ای و ایزوله در میان 200 روستایی که پارک ملی ساریسکا را در برگرفته برای ببر بسیار دشوار و پرمخاطره است.

برای قرن ها جنگل های تنک و خشک پسند، علفزارها و صخره های این بخش از راجستان نخجیرگاه مهاراجه های جنگاور «راجپوت» بوده و به احتمال زیاد در روزگاران قدیم در این زیستگاه شیر ایرانی(به احتمال بسیار زیاد) و ببر بنگال در کنار فیل هندی، پلنگ، یوزپلنگ، «چینکارا»، «گوزن چیتال»، «گوزن سمبر» و «آنتیلوپ نیلگای» (نیل گاو به معنی گاو آبی) وجود داشتند (البته در سال 1880 نسل فیل در راجستان به دلیل شکار تجاری نرهای عاج دار و از دست رفتن نرهای بارور کننده از میان رفت.) در سال 1955 این زیستگاه 855 کیلومتر مربعی به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی شده و در سال 1978 به هنگام شروع به کار پروژه ببر در کشور هند یکی از زیستگاه های مهم این گونه اعلان شد.

در کنار پارک ملی «رانتامبور» Ranthambhore که «جرج شالر» تک تک ببرهای آن را به جهانیان شناسانیده بود، پارک ملی ساریسکا یکی از مهم ترین جاذبه های طبیعت گردی در ایالت راجستان به ویژه برای مشاهده مستقیم ببر به حساب می آمد. ولی پس از گذشت چند دهه از شروع به کار پروژه ببر که برآورد شده بود تنها 1800 ببر در هند برجای مانده، به تدریج موفقیت های اولیه و شیوه نادرست برآورد جمعیت باعث شد که مدیران گمان برند افزایش این گونه به حدود 4000 ببر به اندازه کافی آن را از گرداب انقراض دور کرده و حتی در مواردی به دلیل شکایت روستائیان مجوز شکار ببر صادر می شد. این امر نیز باعث بروز سواستفاده های بی شماری همچون شکایت های دروغین و تحریک مردم بومی به نگران شدن از افزایش ببرها و شکار تجاری برای صدور پوست و گوشت و استخوان به بازار نوکیسه های چینی شد.

در برخی موارد زمین خواران که مخالف معرفی زیستگاه های حفاظت شده جدید ببر بودند، مردم را تحریک به مسموم کردن ببر و دزدیدن توله ها می کردند تا اینگونه عنوان شود که در این زیستگاه هیچگاه ببری وجود نداشته است (چه شباهت چشمگیری بین زمین خواران هندی و برخی هموطنان ما وجود دارد!)

خوشبختانه در سال 2005 مدیران حیات وحش هند به فکر انجام کاری اساسی برای احیای زیستگاه ببر افتادند. چندین جاده که در داخل محوطه پارک وجود داشت مسدود شد و دو دهکده از چهار دهکده موجود درون مرزهای پارک را با مکان یابی مناسب خارج از منطقه و در اختیار قرار دادن زمین و وام تخلیه کردند. در تاریخ بیست و هشتم ژوئن سال 2009 یک ببر نر با هلیکوپتر ارتش هند از پارک ملی رانتامبور به پارک ملی ساریسکا انتقال یافت و تا سال 2010 دو ببر نر و سه ببر ماده به پارک معرفی مجدد شدند. هرچند در نوامبر سال 2010 نخستین ببر نر رها سازی شده به دلیل مسموم شدن توسط شکارچیان قاچاق از دست رفت ولی مشاهده یک توله به همراه مادرش در سال 2012 نقطه امیدی بر امکان موفقیت این پروژه احیای زیستگاه و معرفی مجدد ببر بوده که در هند بی سابقه است.

«... آزادراه آسیایی به طول 25 کیلومتر جنب پارک را طی می کند و سپس به طرف شمال و مغرب پیچیده و از میان پارک می گذرد. گذشته از تسهیلات و وسایل سازمان حفاظت محیط زیست، تنها چیزی که به جلوه طبیعی این پارک شکوهمند خدشه وارد می کند، همین جاده است. خوشبختانه در مورد تجدید مسیر این قسمت از آزادراه آسیایی و احداث جاده ای جدید در خارج از پارک با سازمان برنامه و وزارت راه توافق حاصل شده و قرار است در پایان برنامه پنج ساله عمرانی به مورد اجرا گذاشته شود.»
(محیط زیست در ایران، صفحه 41، اسکندر فیروز، خرداد 1353)

سوگمندانه هر حرف و حدیثی در ایران، خوب و یا بد، تنها بیش از سه روز دارای اعتبار نیست. شاید هنوز در حافظه برخی، داستان هایی همچون بارور نمودن ابرهای باران زا بر فراز ارومیۀ خشکیده، بالا رفتن وجبی عمق دریاچه و خوب بودن شرایط آن و کشیدن آب «زاب» و «ارس» و شاید خزر که توسط دکتر «استرنجلاو» در مجله دانشمند دهه 1340 مطرح شد، را در یاد ها بیاورد. استرنجلاوی که کورکورانه و به پیروی از خرابکاری و حماقت های ذاتی روس ها در زیستبوم های آبی همچون آسیای میانه (آرال) برای شیرین کردن آب شور ارومیه نقشه ها می کشید.

معلوم نیست چرا با وجود بریز و بپاش بی حساب در طراحی و ایجاد جاده ای دیگر در پارک ملی گلستان که برای همه از همه جهات سودآور و پولساز است، خلاف طرح های دکتر استرنجلاو، انتقال آب از رود مرزی ارس به کام خشکیده «چیچست» کسی در سازمان عریض و طویل پردیسان به فکر انجام تجارت سودآور تغییر مسیر جاده نیافتاده است؟

چرا در کشوری چون هند با آن تعداد روستاهای فقر زده، در راستای احیای زیستگاه های طبیعی برنامه های کور کردن جاده های زیانبار و جابجایی روستاها در محدوده های حساس زیستگاه ها با وجود دشواری های ویژه خود امکان پذیر است اما در ایران پس از آن همه هزینه کرد بودجه های نهاد های بین المللی، به آسانی با ایجاد جاده (به هر عنوان چه تعریض جاده قدیمی شوسه و چه چیزهای دیگر) به سرعت رعد و برق موافقت می شود؟

به هنگام آبگیری پاره ای از سدها همچون گتوند ناخواسته روستاهایی بزیر آب رفته و روستائیان مبلغی را دریافت می کنند ودر جای دیگری ساکن می شوند (حال این اسکان در روستایی جدید برای تولید و فراوری باشد یا در حاشیه شهرها و معضلات حاشیه نشینی، بماند!)

اما وای بر زمانی که عده ای چشم بر چند وجب برجای مانده از پارک های ملی بدوزند که ناگاه پردیسانیان همچون دایه مهربانتر از مادر شروع به حاتم بخشی عرصه و اعیان می کنند و فلان ابر بزرگ مرد محیط زیست فتوی به بی ارزشی آن زیستگاه می دهد. آیا نباید این پرسش مطرح شود که در صورت بی ارزشی و از دست دادن شاخص های حفاظتی، آیا نباید مدیران خرد و کلان آن زیستگاه به پرسش کشیده و مواخذه شوند که به چه دلیل دستاورد و بیلان کاری آنها جز تخریب و نابودی چیز دیگری برجای نگذاشته است؟

آیا نباید فلان ارگان دانشگاهی مورد تحقیق قرار بگیرد که این میزان پروژه های تحقیقاتی درباره رژیم غذایی مرال گلستان و بیان تفاوت های سرگین بهاره و تابستانه شوکا چه حاصلی در پایداشت و بهسازی شرایط زیستگاه سابقا بی مانند پارک گلستان داشته و این میزان هزینه های کلان پرداخت شده به لابی های دانشگاهی صرف چه دستاوردهایی شده است؟

در قدیم درشکه روسی و کالسکه، جور پاژرو و زانتیا را می کشید و هر صاحب مال و منالی برای سرپرستی سرطویله و کالسکه خانه خود ناگزیر به استخدام چندین مهتر بود. به شیوه چندین هزار ساله این کشور، صاحب کار نه تنها حقوق و مواجب درستی در اختیار کارکنان خود قرار نمی داد، بلکه حتی متوقع بود که از لفت و لیس آنها از ارباب رجوع حق و حسابی هم به ارباب پرداخت کنند. بنابراین مهترها پس از مدتی دلسوزی برای اسب ها و قشو زدن و روغن زدن به سم و حتی الک کردن جو (که سنگی دندان اسب را نشکند)، ناگزیر به کش رفتن و کاستن از علیق حیوان زبان بسته می شدند (که واقعا چاره ای هم نداشتند) و این منجر به لاغر شدن تدریجی مال ها می شد و هربار مجبور بودند بهانه ای برای رفع و رجوع نمودن ایراد های ارباب بیاورند. بودند برخی مهترهای بی تجربه که از شروع به کار در اصطبلی جدید، از روز اول شروع به کاستن از علیق و جوی اسب ها می کردند که همقطاران پرتجربه به آنها می گفتند: «اولِ مهتری و جو دزدی؟!»

«... وقتی قرار شد آزاد راه آسیایی از وسط گلستان بگذرد بدون این که عواقب این کار را در جهت خرابی گلستان بتوانیم پیش بینی کنیم خوشحال شدیم و خیال می کردیم برای حفظ جنگل گلستان مفید خواهد بود. برای کشیدن جاده از تهران مهندس "حامی" معاون وزارت راه و مهندس سلطانی رئیس اداره راه خراسان به منزل من آمدند و تا دشت با جیپ و از ان به بعد با قاطر تا "تنگه راه" رفتیم. مهندس حامی به تهران بازگشت و نقشه مقدماتی را از همانجا طرح کرد و حالا این راه واقعا دردسر بزرگی شده است. خیال می کردیم این راه برای حفظ جنگل گلستان خیلی مفید خواهد بود، مردم به تماشای این جای دیدنی تمیز و زیبا خواهند آمد و گلستان حفظ خواهد شد... در روزنامه خواندم که یکی پیشنهاد عوض کردن جاده را داده بود. این کار راه را کمی دور کرده و گردنه های برف گیر در زمستان مشکل ایجاد خواهد کرد که یا از "لووه" به "دشت شاه" و "دشت جاده" یا از "آی درویش" کلاله، "گلی داغی"، "دره کریم ایشان"، "قارناوه"، "چناران"، "مراوه تپه"، "یکه چنار"، "گردنه شلمی"، "گرماب قره میدان" به "آشخانه" کشیده خواهد شد. البته کلی خرج دارد ولی در عوض گلستان تمیز می ماند.» (زنده یاد بهمن شادلو، نشریه شکار و طبیعت شماره 47، سال 1376)

افسوس، چه فکر می کردند و چه شد!

گمان داشتند که همچون پارک ملی یلوستون با ایجاد جاده و طراحی کمپ های گردشگری و زون بندی گردشگری و مسیر های طبیعت گردی گلستان همچون پارک ملی یلوستون خواهد شد.

از حالا باید شاهد سربرافراشتن هتل های چند طبقه و رستوران های لوکس به عنوان طرح های گردشگری در قلب پارک واقعا ملی شده گلستان باشیم و فلان پژوهشگر ما همچنان سر در تجزیه و تحلیل فلان سرگین برده است و چه خوش است خواب شیرین غفلت و بی خبری که فلان پیمانکار بساز و بفروش و زمین خوار در گوش ما زمزمه می کند.

نوشته شده در ساعت 10:52:21 , مورخ 15/07/1391
کد خبر : 91071036

منبع: http://isdle.ir/news/index.php?news=8810


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نوشته شده در ساعت 09:35:32 , مورخ 15/07/1391
کد خبر : 91071034
منبع: http://isdle.ir/news/index.php?news=8808

آيا نفت کش های عراقی عایدی هم برای خوزستان دارند؟
تانكرهاي حامل نفت، بلاي جان محيط زيست خوزستان


 

 

 بزرگنمایی
 مجتبی گهستونی : در مسیر جاده ای اهواز به اندیمشک در حالی که به اهمیت راه ها فکر می کردم یاد جملاتی از احمد حامی استاد برجسته و بازنشسته راهسازی دانشگاههای معتبر کشور افتادم که می گفت "راه پایه گسترش اقتصادی هر کشور محسوب می شود و برای آباد کردن ایران نیاز به یک شبکه از راه آهن، راههای کشوری، راههای استانی و راههای روستایی است."

در حالی که می اندیشیدم که راهها از عوامل موثر در توسعه گردشگری هر منطقه محسوب می شوند و گردشگری به طور کلی پس از انقلاب صنعتی با متکامل شدن شبکه های حمل و نقل و ارزان شدن آن، رونق خاصی به خود می گیرد، لذا سرمایه گذاری و احداث راهها با معیار و استانداردهای بین المللی، از مواردی است که توجه به آن ضرورت دارد.

همین موضوع بود که مرا به این فکر فرو برد که همه رفت و آمد چه سودی برای مملکت دارد و دولت چه خدماتی برای تسهیل در رفت و آمد ارایه می دهد چشمم به کامیون های حمل مواد نفتی عراقی افتاد که چند سالی است مهمان برخی جاده های وطنی شده اند.

بار دیگر پرسشی به ذهنم رسید که جولان این همه کامیون حامل مواد نفتی چه خاصیت و چه ضررهایی برای کشورمان دارد. آیا سودشان بیشتر است یا ضررشان؟ جواب بخشی از این پرسش ها را گذاشته ام تا بعضی مسئولان مربوطه ارایه دهند اما آنچه که در این نوشتار به آن خواهم پرداخت دغدغه های بعضی رانندگان دایمی جاده ها، مسافران و مردمی است که با نگاهی نه چندان دلخوش به خیری که ممکن است این کامیون ها به وطن نرسانند چشم دوخته اند. 

یادم می آید که نخستین بار 3- 4 سال پیش یکی از همکاران رسانه ای از من خواست که در تهیه چنین گزارشی به او کمک کنم. قبول کردم. تلفن را برداشته و پرسش های خود را از این نماینده، از آن مدیر کل و از این معاون پرسیدیم. همه گی به من و آن همکار جواب سربالا می دادند.

حالا همین پرسش ها را باید در این جا مطرح کرد که 1- کامیون های حمل مواد نفتی از چه سالی وارد جاده های ایران شده اند و  صادرات آنها تا چه زمان طول خواهد کشید؟ 2- کامیون های عراقی حامل چه نوع سوختی هستند و این سوخت را از چه شرکتی دریافت می کنند؟ 3- کامیون های عراقی مواد صادراتی را در مقصد به چه ارگانی تحویل می دهند؟ 4- زمان ورود و خروج شان چه مدت است؟ 5- مهم تر از همه اینکه این مواد نفتی که خارج می شود در ازای پرداخت چه مبلغی است؟ 6- تردد، بارگیری و خروج این همه محصول نفتی بر اساس کدام قانون و بخشنامه صورت می گیرد؟ 7- آیا از این کامیون ها هزینه گمرکی و عوارض دریافت می شود؟ 8- در صورت تخلفات جاده ای نحوه پرداخت هزینه آنها چگونه است؟ 9- تاکنون بارها مشاهده شده که این کامیون ها به هر دلیل چپ کرده اند و باعث ضرر به محیط زیست و یا بیت المال شده اند لذا مسئول جبران این خسارت کیست؟ 10- نکته پایانی این که آیا تبعات تردد این کامیون های حمل سوخت به واسطه یک راننده غیر ایرانی از هر نظر مورد توجه قرار گرفته است؟

اگرچه با جستجو در اخبار بتوان برای بخشی از این پرسش ها پاسخ پیدا کرد اما پاسخ دقیق به پرسش هایی از این دست را به مسئولین می سپاریم تا جواب قانع کننده ای به افکار عمومی که روزانه شاهد تردد دهها کامیون عراقی در جاده اهواز –شوش- اندیمشک هستند داده شود.

با این حال از همان بدو ورود نفتکش های عراقی،ابتدا اعتراض ها از سوی روزنامه نگاران آغاز و با عبور از فعالان زیست محیطی به سطح استانداران هم رسید.

وقوع حوادث و تصادفات ناشی از ورود کامیونهای عراقی به کشور برای ترانزیت مواد سوختی به خصوص ماده خطرناک مازوت، باعث شد که سال گذشته از سوی استاندار خوزستان در جلسه ایمنی راه های استان در خصوص ورود بی رویه این خودروها به استان واکنش نشان داده شود و در نهایت خواستار منع ورود کامیون های فاقد استاندارد به این استان شود.

این در حالی است که بارها مشاهده کرده ام که محموله تانکرهای حامل مواد سوختی پس از تصادف در سطح گسترده ای در معابر و یا زمین های کشاورزی رها شده و باعث ضرر به مال شده است.

پیش تر گفته شده است که بخشی از محموله این تانکرها مواد نفتی و مازوت ترانزیتی از کشور عراق است که از پالایشگاه های بی جی، کرکوک و سلیمانیه عراق توسط کامیون از مرزهای غربی کشور به مقصد بندر امام (ره) حمل و از این بندر توسط کشتی به کشورهای حوزه خلیج فارس ترانزیت می شود که این حمل و نقل توسط کامیونهای عراقی صورت می گیرد.

از سویی دیگر بعضی فرمانداران نیز با اعتراض به تردد کامیون هایی که جانب احتیاط را رعایت نمی کنند که در همین خصوص سعیدی نیا فرماندار شوش با ذکر اینکه شوش در مسیر کامیونهای بی شمار عراقی قرار دارد تردد آنها را با واکنش مواجه کرد و در گفت و گو با مهر گفت: تردد کامیونها عراقی حامل مواد سوختی رشد قابل ملاحظه ای داشته اند به گونه ای که این کامیون ها بخش عمده ای از ماشین هایی را که در محور اهواز به شوش تردد می کنند را شامل می شود.

وی با ذکر این نکته که به نظر من آنها حتی با قوانین کشور ما آشنا نیستند و در مواردی این قوانین از سوی این رانندگان نادیده گرفته می شود می گوید این موضوع باعث بروز تصادفات و حوادث فراوانی از سوی رانندگان عراقی در محور اهواز به شوش شده و شهرستان را با مشکلات فراوانی مواجه کرده است.

فرماندار شوش در ادامه گفت و گوی خود عنوان می کند که در یکی از این تصادف ها دو کامیون عراقی باعث ایجاد حریق در جاده و مجروح شدن شش نفر شد و ما مجبور شدیم این جاده پرتردد را برای مدتی به صورت یک بانده ببندیم که این موضوع باعث معطلی و ترافیک سنگین در این محور شد.

با توجه به تردد قابل توجه این تانکرها در صورتی که تصادفات وخیم تری صورت بگیرد علاوه بر این که اغلب امکانات و تجهیزات نیروهای امدادی و به خصوص آتش نشانی و اورژانس به محل حادثه اعزام می شوند که به گفته فرماندار شوش اگر در این بین حادثه ای در خود شهرستان شوش رخ دهد بی شک با بحران جدی نبود امکانات مواجه می شدیم که حادثه تلخ تری بوجود خواهد آمد.

در حوادث مشابه دیگر گزارش شده است هنگامی که ماموران امداد دریک صحنه تصادف در حال اطفای حریق، ایمن سازی منطقه و انتقال رانندگان مجروح به بیمارستان بودند انفجار دیگری در یکی از کامیونها رخ می دهد و تعدادی از نیروهای امدادی  از جمله رئیس اورژانس منطقه (روستای الهایی) آسیب می بینند که متاسفانه به شدت مجروح شده و حال وی وخیم می گردد.

در حادثه ای دیگر نفت كش عراقی در برخورد با یك دستگاه تریلر پس از آتش گرفتن منفجر شد.

با این حال تردد تانکرهای عراقی در جاده های غربی خوزستان تا چه حد بستگی به وعده ها و خبرهایی دارد که مسئولین می دهند چرا که پیش از این معاون وزیر نفت از صف نفت کش های خارجی برای خرید بنزین و گازوییل ایران صادرات گاز مایع به عراق خبر داده بود.

"ضیغمی" همچنین از درخواست مکرر برخی از کشورهای همسایه و حتی حاشیه جنوبی خلیج فارس برای خرید فرآورده های نفتی ایران خبر داد و افزود: با تکمیل و راه اندازی فاز نخست طرح توسعه پالایشگاه لاوان صادرات گازمایع این واحد پالایشگاهی از طریق کشتی به عراق آغاز شده است.

در همین حال "جلیل سالاری" مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی پیش تر با بیان اینکه فروردین امسال قرارداد صادرات روزانه حدود یک میلیون و 500 هزار لیتر گازوییل به عراق برای مدت یک سال نهایی شد، گفته بود: صادرات این فرآورده نفتی بدون هیچ گونه توقفی به این کشور همسایه ارسال خواهد شد.

در این خصوص گفته می شود نخستین محموله گازوییل به میزان 1.8 میلیون لیتر اردیبهشت ماه سالجاری در مخازن نفت مرز خسروی برای تحویل به نفتکش های عراقی و صادرات به این کشور تخلیه شد.



نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نوشته شده در ساعت 09:45:22 , مورخ 15/07/1391
کد خبر : 91071035
منبع:http://isdle.ir/news/index.php?news=8809

 

دغدغه های محیط زیستي یک نوجوان نویسنده
جای خالی محیط زیست در ادبیات داستانی ایران


 

 

 بزرگنمایی
لیـــلا مســـروری: امسال در جشنواره ادواری "ادبیات داستانی بسیج هنرمندان گیلان" در رده سنی نوجوان ، داستانک« یکی من را نجات دهد...» با تم محیط زیستی حائز رتبه نخست شد.این داستانک با بهره گیری از مضمون رایج اختلاف خانوادگی با ظرافت به غربت زمین اشاره می کند.

فاطمه سادات مهدی پور در گفتگو با سبز پرس می گوید : همه شاهدیم که برای زمین تنها سیاره مسکون آدمیان ، اتفاق های خوبی نمی افتد من سعی کردم در یک داستانک با بیانی بسیار ساده ، کمک خواهی زمین را نشان دهم.

این نوجوان سیزده ساله می گوید : من اهل انزلی هستم شهر دریا و تالاب لذا حساسیت خاصی روی طبیعت نه فقط طبیعت شهرم و گیلان که تمام طبیعت ایران دارم وقتی بعضی اخبار و اتفاقات را مرور می کنم احساس می کنم انگار در تصمیم گیریها اینده و آیندگان دیده نمی شوند و فقط همین امروز دیده می شود گاهی حتی احساس می کنم اطلاع رسانی ها کافی نیست .

فاطمه سادات می گوید: همه می گویند زمین مادر ما است یا تنها یک زمین داریم اما عملا خیلی خیلی کم اقدام میشود .

وی که عضو یک جامعه مجازی زیست محیطی است می گوید : به نظر من همه باید کمک کنند نه فقط دانشمندان یا متخصصان هنرمندان هم باید ورود کنند و بیشتر از همه برای بچه ها آثار مختلف تولید کنند که جنبه های گوناگون محیط زیست و اهمیت آن را نشان دهد .

فاطمه سادات کتابی از کتابخانه در میاورد " جودی دنیا را نجات میدهد" و می گوید : ای کتاب انقدر خوب نوشته شده و به مسائل مختلف پرداخته که کودکان و نوجوانان را ترغیب می کند که انها هم ولو از درون خانواده خود کثل یک نجات دهنده عمل کنند اما جای اینگونه آثار در بین نویسندگان ایرانی خالی است و اگر کتابی باشد اغلب خیلی دست پایین و کم مایه است.

 

این نویسنده نوجوان می گوید : من با همه علاقه ام شاید یک کتاب از نویسنده وطنی بنام" دفتر خاطرات حیوانات" را پیدا کردم که با زبانی طنز به گرفتاریهایی که آدمیان برای حیوانات ایجاد کرده اند می پردازد.

فاطمه سادات  مهدی پور در انتها ساده و صمیمی می گوید: دوست دارم بتوانم داستانهای خوبی در این زمینه محیط زیست برای بچه ها بنویسم.


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


آژانس انرژي هاي غيرمتعارف و فناوري روستايي هندوستان روزشنبه اعلام کرد که اين نهاد در نظر دارد تا با استفاده ازلامپ هاي خورشيدي از تلف شدن حيوانات وحشي در حمله به مناطق روستايي از سوي مردم جلوگيري کند.

 

به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي:لامپ هاي خورشيدي با شوک ناگهاني و بدون صدمه سبب فرار حيوان از منطقه درگيري مي شود وامروزه لامپ هاي خورشيدي يکي از راه هاي موثر براي مقابله با درگيري انسان و حيوانات است.طرح ساخت و نصب لامپ هاي خورشيدي به کميسيون عالي هند ارجاع شد و اين طرح در روستاهاي حاشيه شهر کرلا وايالت تاميل نادو اجرا خواهد شد و علت آن وجود حيوانات وحشي و روبه انقراض در اين منطقه ذکر شده است.اين ابتکار عمل براي اولين بار در هند و در حاشيه شماري از روستاها ، جاده ها و خطوط راه آهن در پي افزايش موارد نزديکي حيوانات به مناطق مسکوني و تصادف راه اندازي مي شود.حمله حيوانات وحشي به مناطق مسکوني عامل نگرانيهاي مقامهاي مسوول حيات وحش هند را تشکيل مي دهد که هرسال حيوانات زيادي از جمله وحوشي که نسل آنان در خطر انقراض قرار دارد، تلف مي شوند .پيش از اين مواردي از کشته شدن فيل ها به هنگام عبور قطارها گزارش شده بود که با تغييرات آب و هوايي حساسيت به اين موضوع بيش از هر زمان ديگري افزايش يافته است.

 

 
کد خبر :7789   زمان مخابره: 14:54:30 - 16/7/1391

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

پسماند


مدیر گروه پسماند سازمان حفاظت محیط زیست گفت: 42 خط پسماند سوز با اعتبار بیش از 100 میلیارد تومان در استان اصفهان روز 29 دی ماه به بهره برداری می رسد.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی:ˈ محمد علیزاده ˈ روز چهارشنبه به خبرنگار علمی ایرنا افزود: در حال حاضر سایت های پسماند سوز در دو استان مرکزی و قزوین در حال فعالیتند و تا 29 دی ماه 42 خط دیگر به آنها اضافه می شود.وی با بیان اینکه درباره پسماندهای ویژه باید در کشور ظرفیت سازی شود گفت: پسماند سوزهایی که در کشور وجود داشت پاسخگوی نیازهای بخش صنعت و بهداشت و درمان نبود و به همین دلیل با همکاری بخش خصوصی تعداد پسماند سوزها در کشور در حال افزایش است.علیزاده افزود: از این رو ایجاد 42 خط پسماند سوز در استان اصفهان در برنامه سازمان محیط زیست قرار گرفته که به وسیله بخش خصوصی و با استفاده از فناوری معتبر جهانی در حال انجام است و تمام استانداردهای جهانی در اجرای این پروژه رعایت می شود.وی اظهارداشت: راه اندازی سایت پسماند سوز در استان اصفهان می تواند بخش عمده ای از پسماندهای کشور را مدیریت کند .علیزاده در مورد انتخاب سه استان مرکزی ، قزوین و اصفهان برای ایجاد سایت پسماند سوز گفت: این سه استان هایی هستند که بخش عمده ای از صنایع در آنها مستقر است و از لحاظ موقعیت جغرافیایی به گونه ای قرار گرفته اند که می توانند به سایر استان ها خدمات رسانی کنند. همچنین بخش خصوصی برای شروع این استان ها را انتخاب کرده است.به گفته وی همچنین برای استان های دیگر در کشور نیز ایجاد سایت پسماند سوز برنامه ریزی شده که با مشارکت بخش خصوصی انجام خواهد شد.علیزاده افزود: شهرهای اطراف این سایت ها می توانند پسماندهای خود را از طریق حمل و نقل ایمن به این سایت ها منتقل کنند و یا پسماندهای خود را بازیافت کنند و بخشهایی از پسماندها را که بازیافت نمی شوند به این سایت ها انتقال دهند.وی اظهار داشت: این سایت ها معمولا برای پسماندهای ویژه و صنعتی طراحی شده اند و تمام این فعالیت ها تحت نظارت کامل سازمان حفاظت محیط زیست انجام می شود و خروجی زباله سوزها باید به صورت آن لاین به سازمان منتقل شود و مورد بررسی کارشناسان قرار گیرد تا وضعیت خروجی گازهای پسماند سوزها پایش و بررسی شوند.

 

 
کد خبر :7787   زمان مخابره: 15:46:0 - 15/7/1391

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


  مديرکل اداره ميراث فرهنگي،‌ صنايع دستي و گردشگري استان يزد گفت: همزمان با هفته گردشگري، نخستين آژانس گردشگري سلامت در استان يزد افتتاح شد.

به گزارش جام جم آنلاين:به گزارش روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد، بهرام رضايي اظهار داشت: گردشگري سلامت، سفري است که به منظور بهبود سلامت روح و جسم انجام مي‌شود و از حدود 10 سال پيش، گردشگري سلامت به سرعت در کشور پيشرفت کرده است.وي عنوان کرد: درآمد حاصل از هر گردشگر سلامت، سه برابر توريست عادي است و به ازاي ورود هر گردشگر سلامت 9 شغل به صورت مستقيم و غيرمستقيم ايجاد مي‌شود.مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد بيان داشت: يزد با توجه به پتانسيل‌هاي درماني متعدد از جمله پزشکان کارآزموده و مراکز درماني مجهز مي‌تواند در اين عرصه پيشرفت کند.وي افزود: ارائه خدمات ارزان قيمت و با کيفيت، مي‌تواند استان يزد را به عنوان پيشرو صنعت گردشگري سلامت کشور معرفي کند.رضايي ادامه داد: احداث مراکز درماني جديد پتانسيل‌هاي بيشتري براي گسترش گردشگري سلامت استان ايجاد مي‌کند.وي تاکيد کرد: توسعه اين صنعت موجب اعتلاي اعتبار و رتبه علمي کشور در بين کشورهاي منطقه و کشورهاي اسلامي خواهد شد.

کد خبر :7785   زمان مخابره: 0:3:41 - 15/7/1391
 

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 17 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صفحه قبل 1 ... 13 14 15 16 17 ... 39 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , mannane.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com