![بگذارید کنار این سیگار را، اگر دوستدار زمین هستید ...](http://mohammaddarvish.com/desert/wp-content/uploads/5414-300x225.jpg)
پرسش یکشنبه گذشته ( 28 آبان 1391) در هفتادمین برنامه محیط زیستی طلوع، در باره مهمترین زباله جهان بود. از بینندگان برنامه پرسیده بودم که به نظر شما از بین ظروف یکبار مصرف، کیسه های پلاستیکی، ته سیگار و قوطیهای مواد غذایی، کدامیک بیشترین خطر را برای طبیعت به بار میآورند؟ از آنجا که موضوع برنامه هم مدیریت ظروف یکبار مصرف در مراسم عزاداری دههی محرم بود، اغلب بینندگان گزینههای یک و دو را به عنوان پاسخ صحیح به 3000044 ارسال کرده بودند. در صورتی که پاسخ صحیح، ته سیگار است! همان مادهی ظاهراً کوچکی که به راحتی در هر جایی آن را رها میکنیم یا به زیر پا انداخته و له میسازیم و فکر میکنیم که کار تمام است! در حالی که ماجرا تازه شروع شده و دست کم پانزده سال هم ادامه خواهد داشت. در حقیقت، وزن ته سیگارهایی که سالانه فقط در آمریکا در محیط رها می شود به حدود 80 میلیون کیلوگرم میرسد. برآوردها حکایت از آن دارد که روزانه یک هزار و دویست میلیون سیگاری جهان، چیزی در حدود 2 میلیارد ته سیگار در محیط رها میکنند که بنابراین، مقدار سالانه آن به رقم باورنکردنی هفت هزار میلیارد ته سیگار میرسد که وزن آنها به حدود 400 میلیون کیلوگرم بالغ میشود! زبالههای بسیار خطرناکی که فقط میزان آرسنیک موجود در آن به بیش از یک تن میرسد و میتوانند به راحتی بیش از هفت میلیارد متر مکعب آب سالم را از آبزیانش برای همیشه پاکسازی کرده و از بین ببرند. این در حالی است که علاوه بر آرسنیک، در فیلتر باقیمانده از سیگارهای دود شده، مواد سمی و فلزات سنگین خطرناک دیگری چون نیکوتین، سرب، مس و کروم هم وجود دارد که در یک بسته متشکل از 12 هزار الیاف پلاستیکی درهم تنیده مانند استات سلولز و تجزیهناپذیر جاسازی شدهاند. موادی که سالانه سبب مرگ میلیونها بال پرنده و آبزیان ساکن در تالابها، دریاچهها، رودخانهها و دریاهای آزاد میشوند؛ چرخهی شومی که البته در زنجیره غذایی در نهایت به انسان هم باز میگردد. این در حالی است که در این بررسی، عملاً از بخشی از فرآیند سیگار که همانا انتشار گازهای آلاینده به نیوار است، صرف نظر شده است که خود داستان دیگری دارد. اما فقط بدانید که مقدار 50 الی 60 میلی گرم از نیکوتین، کافی است تا یک انسان بالغ را از پای درآورد و بنابراین، میتوان تصور کرد که نیکوتین باقیمانده از ته سیگار، خود به چه سم مرگباری در زمین تبدیل شده و در بروز و تشدید چند نوع سرطان مؤثر خواهد بود.
همان طور که مشاهده میکنید، به نظر میرسد اگر سیگارها اصولاً بدون فیلتر ساخته شوند، هر چند ممکن است اثرات آنی و مضر آنها بر فرد استعمال کننده در کوتاه مدت بیشتر باشد، اما عواقب و خسارتهای بلند مدت آن بر محیط زیست کمتر خواهد بود و زباله کمتری هم تولید خواهد شد.
حالا تصورش را بکنید که هر یک از ما بخواهیم سهمی مهم در کاهش آلودگی و افزایش کیفیت زیستن در کره زمین ایفا کنیم، فقط کافی است اگر سیگاری هستیم، آن را به کناری نهاده و یا اگر در بین دوستان و اطرافیان خود، فرد سیگاریای را میشناسیم، همین دانستگیها را به او منتقل کنیم، بی شک اگر وجدان داشته باشد، سیگار را ترک خواهد کرد، به ویژه اگر فعال محیط زیست هم خودش را بداند! نه؟
![نخورید جانم! نخورید ...](http://mohammaddarvish.com/desert/wp-content/uploads/016089266_40100-300x168.jpg)
و اما راه ساده دوم برای نجات زمین که بارها به آن اشاره کردهام، کوشش برای کاستن از سهم پروتئین حیوانی در سبد غذایی است. اخیراً سازمان جهانی حفظ محیط زیست WWF در پژوهشی با عنوان "دگرگونی آب و هوا در تغذیه"، میزان تولید گاز کربنیک را در زمینههای مصرف مواد غذایی و تغذیه مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که هر کس میتواند در سال، با مصرف متناسب مواد غذایی و به میزان مورد نیاز خود، تولید گاز کربنیک را به مقدار ۸۰۰ کیلوگرم کاهش دهد. مطابق نتایج این پژوهش در کشور آلمان، «با سرخکردن یک تکه گوشت خوک (یا گاو)، حدود ۲ هزار گرم گاز کربنیک تولید میشود.» و اگر مردم آلمان از مصرف گوشت مازاد دست بردارند، آنگاه میتوانند دستکم در سال حدود ۹ میلیون تن گاز کربنیک کمتر تولید کنند. در عظمت این رقم همان بس که بدانیم: هر خودرو در هر کیلومتر به طور متوسط حدود ۱۲۰ گرم گاز کربنیک تولید میکند، بنابراین هر رانندهی آلمانی، برای کاستن از تولید این گاز به میزان ۹ میلیون تن «باید از طی مسافتی حدود ۷۵ میلیارد کیلومتر در سال با خودروی خود صرفنظر کند!
نگاه کنید که به چه سادگی میتوانیم به نجات زمین کمک کنیم، اگر بخواهیم و حتا اگر دولتی داشته باشیم که حفظ محیط زیست، در شمار اولویتهای نخست راهبردیاش جایگاهی شایسته نداشته باشد. پس لطفاً بهانهها را به کناری نهاده و عملاً نشان دهید که طرفدار محیط زیست هستید.
نوشته شده در شنبه 4 آذر1391ساعت 21:17 توسط محمد درویش
http://darvish100.blogfa.com/post-2285.aspx
نظرات شما عزیزان:
|