Environmentalist


 

مرگ خانمیرزا؛ رخداد تلخی که می‌تواند زنهاری شیرین بیافریند!

    شاید شمار اندکی از اهالی لردگان در جنوب استان چهارمحال و بختیاری باشند که هنوز خاطره‌ی روزهای طلایی خانمیرزا را در مرکز ارتفاعات سبزکوه و شمس‌آباد به یاد داشته باشند؛ روزهایی که در آن، بلوط‌های سر سبز و پرنشاط زاگرس در سرشاخه‌های رودخانه خروشان و گوارای خرسان، پیش از آن که کارون را بسازد و آبزیان خلیج فارس را دمی تازه بخشد، از برکت چشمه‌هایی جوشان و تالابی زیباتر و بزرگ‌تر از شیمبار، مجنون‌وار به زندگی لبخند می‌زدند و از بازیگوشی‌های تمام نشدنی سنجاب‌ها بر روی شاخ و برگ‌شان و پرواز بی‌پایان حواصیل‌های سفید و خاکستری، لذت و وقار و رضایتمندی را به خون مردم غیور دیار بختیاری می‌دمیدند تا آنها با اطمینان بدانند که این از "بخت" یاری آنها بوده است که بختیاری شده‌اند.

    دارم از تالابی با بزرگی حدود دو هزار هکتار – یعنی تقریباً برابر با تالاب بین‌المللی چغاخور - سخن می‌گویم که امروز اثری از آن باقی نمانده است! چرا؟

    و غم‌انگیزتر آن که نه‌تنها امروز اثری از آن تالاب جوشان و گوارا در دهه‌ی پنجاه شمسی باقی نمانده است، بلکه سطح سفره‌های آب زیرزمینی چنان کاهش یافته که زمین با پدیده‌ی فرونشست – یعنی خطرناک‌ترین و بی‌بازگشت‌ترین مرحله از بیابان‌زایی – مواجه شده است.

    و باز نگران‌کننده‌تر آن که ماجرا از مرز فرونشست زمین هم پیش‌تر رفته و اینک چند روزی است که از آن دیار سبز و خرم و پرطراوت دیروز، خبر می‌رسد که زمین در حال سوختن و از درون گداختن است؛ درست مثل قصه‌ی تلخ سال گذشته دریاچه پریشان در کازرون و سال‌های قبل‌ترش در سلطان‌آباد و قره‌باغ شیراز و گندمان در بروجن.

    به راستی چه اتفاقی در بام ایران رخداده است؟ چگونه است در خطه‌ای که بیشترین سرانه‌ی آب شیرین ایرانیان، همواره به نام او سند می‌خورده، باید کار به چنان بی‌سامانی بزرگ و غیرقابل جبرانی برسد که زمین از شدت عطش و بی‌آبی در درون بسوزد و زیستمندانش را فراری دهد.

    درحقیقت، همه چیز از آنجا آغاز شد که گروهی از مردمان خیرخواه در آغازین سال‌های پیروزی انقلاب اسلامی (در جهاد سازندگی آن روز) تصمیم گرفتند تا با زهکشی اراضی تالاب و خشکاندن آن، زمین‌های زراعی بیشتری برای مردم بیافرینند تا هم درآمدشان بیشتر شود و هم کشور را به خودکفایی در محصولات غذایی نزدیک‌تر سازند. می‌بینید؟ ظاهراً نیت‌ها خیر بوده است و بهانه‌ی قتل تالاب، شکوفایی اقتصادی و اشتغال‌زایی بیشتر بوده است؛ اما تاریخ همواره نشان داده است که نیت خیر، به تنهایی برای دستیابی به عاقبت خیر کافی نیست! هست؟ همانگونه که مردم ساکن در کنار تالاب بختگان، وقتی که تالاب کم‌جان را خشکاندند تا کشاورزی‌شان را گسترش دهند، دریافتند و همانگونه که متجاوزان به پریشان، زریوار، گاوخونی، ارژن، گندمان، کانی‌برازان، ارومیه و ... دریافتند که نه باید و نه می‌توان به بهای مرگ تالاب‌ها و عقب‌نشینی آنها، زندگی و رفاه پایدار برای مردم به ارمغان آورد. بیش از سه دهه است که اینک بر مزار آن تالاب نگون‌بخت در خانمیرزا، محصولات پرخواهشی چون برنج و لوبیا کاشته می‌شود که به آب فراوانی نیاز دارند؛ آبی که برای تأمینش ناچار از حفر بیش از 700 حلقه چاه شدند و در نهایت، با این بارگذاری اشتباه و بی‌تناسب با توان بوم‌شناختی منطقه، هم دود از دهانه‌ی اغلب آن چاه‌ها درآمد و خشک شدند و هم دود از دل زمین تشنه و مظلومی که زمانی آن را با قطعه‌ای از بهشت هم عوض نمی‌کردند!

    و البته معلوم است که چه بر سر شالیزارها آمده باشد ...

    باشد که این تجربه‌های تلخ و گرانبار، سبب شود تا هرگز به بهانه‌هایی چون رونق اقتصادی و ملاحظات اجتماعی و سیاسی، تیشه بر ریشه‌ی ضریب پایداری اکولوژیکی سرزمین نزده و شاخه‌ای را که خود بر آن منزل گرفته‌ایم، از بن نبریم.

    این، آن زنهار شیرینی است که امیدوارم از پس رخداد تلخ خودسوزی خانمیرزا، شنیده باشیم.

    انشاالله ...

http://darvish100.blogfa.com/post-2291.aspx-  نوشته شده در  دوشنبه 13 آذر1391ساعت 11:55  توسط محمد درویش 

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 15 آذر 1391برچسب: تالاب خانمیرزا, استان چهارمحال و بختیاری, لردگان, خودسوزی زمین, بختگان, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

پاسخ کلیدی ترین پرسش در مورد یوزپلنگ “در ایران چند یوز باقی مانده است؟”

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: اخیرا، بحث های متعددی درخصوص یکی از کلیدی ترین پرسش ها در زمینه یوزپلنگ در ایران در رسانه ها مطرح شده است: “در ایران چند یوز باقی مانده است؟”

به گزارش انجمن یوزپلنگ ایرانی، تا یک سال پیش، آمارها حکایت از حضور ۷۰ تا ۱۰۰ یوز در پهنه های وسیعی از کشور داشت، لیکن براساس برنامه پایش جمعیت یوزپلنگ در ایران که توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی با همکاری پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، سازمان حفاظت محیط زیست و مؤسسه پانترا درحال جریان است، اطلاعات ارزشمندی درخصوص ساختار جمعیت این گونه ارزشمند در کشور بدست آمده است. به منظور دستیابی به یک عدد دقیق و صحیح از یوز در کشور، ناگزیر باید تا سال آینده صبر نمود، زیرا برنامه پایش جمعیت یوز در کشور که از سال گذشته آغاز شد، اکنون در آخرین مرحله خود بوده و جمع بندی داده ها و مدلسازی جمعیت یوز در مناطق حفاظت شده و مناطق آزاد کشور طی ماه های آتی به طول خواهد انجامید.

با این حال، به دلیل مراجعه و پرسش کارشناسان و علاقمندان متعدد که ناشی از فضای رسانه ای هفته های اخیر مبنی بر اعلام انقراض جمعیت یوز در کشور می باشد، انجمن یوزپلنگ ایرانی اعلام می دارد که نتایج مقدماتی بررسی ها نشان دهنده آنست که جمعیت یوزپلنگ در ایران به احتمال قریب به یقین “کمتر از ۷۰ فرد” است و روند جمعیتی روبه رشدی در آن دیده نمی شود. مدارک مستندی دال بر زادآوری یوزپلنگ در سال جاری در کشور در دست نیست و همه این موارد باعث افزایش نگرانی کارشناسان و علاقمندان شده است. با این حال، اعلام جمعیت دقیق و صحیح از یوزپلنگ در کشور نیازمند بررسی های بیشتر بوده و طی ماه های آتی، امید است که نتیجه نهایی بدست آید.

یوزپلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده کوه بافق

درعین حال، حکم به “انقراض” دادن برای چنین گونه ای که سازگاری بالایی در بقا در شرایط دشوار و سخت دارد، نیازمند بررسی های کارشناسان است و به همین سادگی نمی توان یوز را در کشور منقرض شده دانست. بدون شک، با تلاش محیط بانان و ادارات کل استانها، درصورت حمایت دولت و همکاری جوامع محلی آموزش دیده، امید فراوانی برای حفظ این جانور در کشور وجود دارد. البته همواره باید درنظر داشت که امروزه کشته شدن حتی یک یوز ضربه جبران ناپذیری به جمعیت یوزها در هر بخش از کشور وارد نموده و راهکارهای جدی برای مشارکت دادن جوامع محلی در حفاظت از زیستگاه ها از اولویت بالایی برخوردار است.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 14 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

داستان انقراض یک گونه وابسته به زیستگاهی ویژه؛ جایزه ۵۰ هزار دلاری بی‌برنده برای یافتن دارکوب نوک عاجی

در سال ۱۷۸۳ کشورنوپای ایالات متحده آمریکا تنها از سیزده ایالت که عموما در منطقه «نیوانگلند» در کرانه های اقیانوس اطلس بودند شامل شده بود. ولی به تدریج با تصرف فلوریدای اسپانیا و خرید سرزمین پهناور «لوئیزیانا» به مبلغ شش میلیون دلار در سال ۱۸۰۶ از ناپلئون بناپارت، سرزمین های بسیاری در حیطه قدرت آمریکا قرار گرفت.
سرزمین های جنگلی و حاصلخیز جنوب شرقی امریکا چون لوئزیانا و «آرکانزاس» بهترین مکان برای ایجاد کشتزارهای بزرگ پنبه بودند و این پاکتراشی به نابودی گونه هایی چون «پوما» (شیر کوهی) و «گوزن الک شرقی» منجر شد. پس از پایان جنگ های داخلی در دهه ۱۸۶۰ فشار صنایع تولید الوار برای ترمیم خرابی های گسترده در ایالات جنوبی به تدریج باعث از دست رفتن یکی از بزرگترین گونه های دارکوب دنیا یعنی «دارکوب نوک عاجی» (Campephilus principalis) شد.
در کنار پاکتراشی جنگل ها، قطع درختان کهنسال و دارای چوب‌های پوسیده مناسب برای تغذیه و زادآوری در کنار شکار برای گوشت و در آخرین سال ها فروش پوست های کنده شده به مجموعه داران و موزه ها باعث کاهش شدید گزارش های مشاهده این گونه دارکوب شد و آخرین جفت در فلوریدا در دهه ۱۹۲۰ شکار شد. با بالا رفتن حساسیت ها در دهه ۱۹۳۰ تعدادی عکس از این گونه که برآورد می شد تنها ۳۰ فرد از آن برجای مانده باشد گرفته شده و با هماهنگی با یک شرکت چوب بری، بخشی از آخرین زیستگاه جنگلی در سال ۱۹۳۸ ممنوع القطع اعلان شد. ولی با این وجود در سال ۱۹۴۴ آخرین گزارش مستند مشاهده یک دارکوب ماده در دست است.
زیرگونه موجود در جزیره کوبا نیز به دلیل پاکتراشی جنگل های جلگه ای برای کاشت نیشکر و تخریب جنگل های کوهستانی برای تولید ذغال وضعیت مناسبی نداشت و گویا در دهه ۱۹۸۰ این زیرگونه کوبایی نیز نابود شد. با این وجود همواره گزارش های مشکوکی از مشاهده دارکوب نوک عاجی وجود داشت و به همین دلیل در سال ۲۰۰۸ آزمایشگاه پرنده شناسی دانشگاه «کرنل» جایزه ای به مبلغ ۵۰۰۰۰ دلار برای یافتن گزارش هایی مستدل از وجود قطعی این گونه تعیین کرد.
هرچند گهگاه گزارش های مشاهده، امید وجود این دارکوب با شکوه را زنده می کند ولی به دلیل وجود گونه «دارکوب تاجدار» (که شباهت ظاهری زیاد و همچنین زیستگاه مشترک با نوک عاجی دارد)، تا زمانی که یک نمونه زنده دارکوب نوک عاجی و یا پرهایی که با آزمایش DNA حیات این پرنده را ثابت کند، به دست نیاید نمی توان به عکس هایی محو و گزارش های شفاهی تکیه کرد.
در سفری که نگارنده این نوشتار همراه با جناب آقای «فرشید جعفر زاده» در رکاب جناب آقای «امید منظم» به ارتفاعات جنگلی تنکابن داشتیم، به هنگام ورود به یک طرح بهره برداری از جنگل چندین نکته بسیار ملموس بود. روزگاری جلگه تنکابن پوشیده از پوشش جنگلی هیرکانی با گونه شاخص درخت بلند «مازو» همچون جنگل «سیسنگان» و نور بود، ولی از سال ۱۳۰۰ با ریشه کن کردن بیماری مالاریا و طرح ریزی نوین شهر، جمعیت از منطقه خوش آب و هوا و مرتفع «خرم آباد» به جلگه هدایت شد. در حال حاضر تنها پوشش جنگلی قابل ملاحظه در کوهستان ها وجود دارد و در مناطق کوهپایه ای که در بیشتر مناطق باغ های چای ایجاد شده بود، اکنون ویلا سازی به شدت رونق گرفته و هر روز شاهد نفوذ و دست اندازی به جنگل های کوهپایه ای «دوهزار» هستیم.
روزگاری طرح های پاکتراشی جنگل های پهن برگ هیرکانی و کاشت گونه های سوزنی برگی چون «نراد» به دلیل تغییر گونه های غالب تشکیل دهنده پوشش گیاهی و خشک شدن، باعث از دست رفتن مفهوم جنگل هیرکانی در آن مناطق شد. در طرح بهره برداری تنکابن درختان نسبتاً هم سال و جوان، نشان دهنده پاکتراشی قدیم و جلوگیری از دست اندازی و تغییرکاربری و احیای پوششی با استفاده از یک و یا دو گونه هستند.گرده بینه های قطع شده کنار مسیر بیشتر از نمونه های پیر و همراه با چوب پوسیده هستند که نشان از قطع تک گزین با شیوه کنونی بهره برداری است. ولی در اینجا نیز همچون جنگل های جنوب شرقی آمریکا از دست رفتن نمونه های کهنسال باعث نابودی منابع غذایی(لارو حشرات) و مکان آشیان سازی گونه هایی چون دارکوب می شود.
«دارکوب سیاه» (Dryocopus maritus) بزرگترین گونه دارکوب ایران (و شاید غرب آسیا و اروپا) است و در مقایسه با دیگر گونه های دارکوب موجود (چون «سوری» و «سبز») جایگاهی همچون گونه دارکوب عاجی جنوب شرق آمریکا را اشغال کرده است.
در بسیاری از کشورها ( البته نه همچون مالزی و اندونزی و فیلیپین و آمریکای لاتین که شرکت های بهره بردار در کنار شرکت های پرورش دهنده نخل های روغنی و گله داران دست به قطع یکسره جنگل ها می زنند) جز در نواحی پرورش و در واقع زراعت گونه های چوبی دست کاشت و سریع الرشد، اصله های مورد نظر به شیوه تک گزین برداشت می شوند و در بسیاری از پارسل های جنگلی، نمونه هایی برای بذر افشانی به شیوه طبیعی و برای جمع آوری بذر از نمونه های مرغوب و مدنظر صنایع چوب نگاهداشته می شوند. هرچند شیوه کنونی برداشت تک گزینی در نواحی هیرکانی همچون قطع یک سره و کاشت انبوه سوزنی برگان غیر بومی باعث تخریب و تغییر زیستبوم نمی شود، ولی حذف پایه های دارای چوب پوسیده که پناهی برای آشیان سازی و تغذیه گونه دارکوب سیاه هستند، نسل این گونه را در معرض نابودی قرار خواهد داد.
برنگارنده معلوم نیست که گونه دارکوب سیاه وابسته به جنگل های جلگه ای بوده و یا قادر به زادآوری در جنگل های کوهستانی به عنوان بخش اعظم جنگل های برجای مانده هیرکانی است و آیا این گونه در لکه های جنگلی جلگه ای همچون سیسنگان و نور وجود دارد یا خیر.
در جنگل سیسنگان، قطع درختان ارزشمند بلند «مازو» و «آزاد» طبق قانون ممنوع است و تنها پایه های خشکیده و افتاده بر روی زمین مجاز به خروج و استفاده هستند. هرچند با ریختن گازوئیل و آب آهک به زیر هرپایه پولساز آزاد و بلند مازو می توان آن را به سرعت خشک کرد که این شیوه به راحتی در باغ های تهران مشاهده می شود و در خیابان ولیعصر هر صاحب بوتیک و پاساژی با فراغ بال، هر چنار مزاحم و مخل کسب و کار را خشک می کند که اکنون به راحتی می توان درختان قطع شده توسط پیمانکاران را مشاهده کرد که آتش شومینه نوکیسه گان می شوند!
وجود درختان در حال تجزیه و پوسیده بخشی جدا ناشدنی از فرایند چرخه زیستی هر زیستگاه جنگلی است و در بسیاری از جنگل هایی که دارای ارزش زیستی و نه تجاری هستند، مدیران و کارشناسان به هیچ روی اجازه انتقال پایه های افتاده بر کف جنگل و در حال تجزیه را نمی دهند.

منبع: سبز پرس

مطالب تصادفي
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 14 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

عبدالله شعله (Abdullah Sholeh) مردی ۳۱ ساله است که با ببری چهار ساله به نام مولان (Mulan) رابطه‌ دوستانه مستحکمی برقرار کرده است.

این مرد اندونزیایی دوستش را از زمانی که توله‌ای سه ماهه بود پرورش داده است و در این مدت آنها تقریبا هر روز را با هم سپری کرده‌اند.

 

tiger

عبدالله که در منطقه مالانگ (Malang)  در اندونزی زندگی می‌کند معمولا مشغول بازی و کشتی گرفتن با ببر است. البته هم‌نشینی و بازی با این ببر بنگال بدون هزینه نیز نیست و گاه‌و بی‌گاه آسیب‌هایی به عبدالله وارد می‌شود، مانند آسیبی که ضربه پنجه حیوان به چشم او وارد کرده است. عبدالله معمولا به جای خوابیدن در خانه، به لانه کهنه مولان رفته و در کنار او به خواب می‌رود.

 

tiger

 

tigerتاریخ انتشار: ۱۴ آذر,http://zistboom.com/9558/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 14 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

تصویر برداری شگفت انگیز از یک قلاده پلنگ در حال شیردادن به توله هایش و خرس قهوه ای به همراه توله اش در استان زنجان

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: آقای محمدهادی کاظمی کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست زنجان به همراه اکیپی از مامورین اجرائی این اداره، آقایان قربانعلی محمدی و رضا مصدقیانپور در دو روز مختلف در تاریخ های ۱۰/۷/۹۱ و ۲۶/۶/۹۱ با حضور مستمر خود در مناطق تحت مدیریت استان زنجان، ضمن رصد کامل مناطق و انجام مراقبت های لازم ،توام با صبر و شکیبائی و صرف انتظار کافی، سرانجام در منطقه شکار ممنوع خرمنه سر از توابع شهرستان طارم یک قلاده پلنگ را در ساعات پایانی روز از فاصله حدود ۲۵۰ متری در حال شیر دادن توله ها و تغذیه از طعمه مشاهده و با استفاده از تجهیزات فیلم برداری موجود، از حرکات پلنگ در محدوده مشاهده شده به مدت چهار دقیقه تصویربرداری می شود، با این وجود به لحاظ محدودیت زاویه دید، فاصله زیاد، عوارض طبیعی و استتار توله ها (سه قلاده) در پای درخت، فیلم برداری از توله ها مقدور نمی گردد.

همچنین آقای محمدهادی کاظمی موفق شده است از یک قلاده خرس قهوه ای به همراه توله اش در منطقه حفاظت شده سرخ آباد (دربند سرخ آباد) تصویربرداری نماید.


  
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

مشاهده و تصویر برداری از کفتار راه راه در اطراف تبریز برای نخستین بار

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی از مشاهده کفتار راه راه برای اولین بار در اطراف تبریز خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، بیوک رئیسی ضمن اعلام این خبر گفت: با توجه به گزارش های متعدد همیاران مردمی محیط زیست مبنی بر مشاهده کفتار در اطراف تبریز، کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست ضمن بررسی مناطق مختلف، اقدام به نصب دوربین های تله ای در شمال تبریز کردند که بعد از ۱۵ روز یکی از دوربین ها توانست از کفتار راه راه عکسبرداری و موضوع گزارش های مردمی، مستند شود.

تصویر مربوط به کفتار راه راه در پناهگاه حیات وحش میاندشت

وی گفت: تا به حال گزارش مستندی مبنی بر حضور این گونه در شمالغرب کشور منتشر نشده و این مشاهده و مستند سازی برای اولین بار در شمالغرب کشور صورت می پذیرد.

رئیسی اضافه کرد: کارشناسان حفاظت محیط زیست اعتقاد دارند که احتمالا این حیوان متعلق به جمعیتی می باشد که حد جنوبی پراکنش آن به شمال تبریز منتهی می شود.

لازم به ذکر است بیشترین پراکنش داخل کشوری کفتار راه راه در سواحل خلیج فارس و جنوب کشور است. بر خلاف تصور عموم، این حیوان کاملا بی خطر است و هرگز به انسان حمله نمی کند. بر خلاف کفتار آفریقایی، کفتار راه راه شکارچی نیست و صرفا لاشخوار مطلق است، بیشتر مردارخواری می کند و شکار سایر گوشتخواران را می رباید. در مبارزه تک به تک کفتار راه راه همیشه بر گرگ برتری دارد. در داستانهای آذربایجان به کفتار، اشارات و توجه ویژه ای شده است.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی به زودی راه اندازی می شود / دلبر و کوشکی در کنار یکدیگر (اختصاصی دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران)

مهندس هومن جوکار مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در گفتگو با پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران راه اندازی مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی در آینده نزدیک را تایید نمود.

مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ با همت سازمان حفاظت محیط زیست و پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با اهداف مهمی چون تکثیر و پرورش یوزپلنگ آسیایی در شرایط نیمه اسارت، انجام طرح های مطالعاتی و تحقیقاتی پیرامون این گونه ارزشمند و در معرض انقراض، تیمار، درمان و رها سازی یوزپلنگ هایی که به دلایل گوناگون از جمله برخورد با خودروهای عبوری در جاده ها، تقابل با جوامع انسانی، شکار و زنده گیری غیر مجاز و غیره آسیب دیده اند و نگهداری دائمی از یوزپلنگ هایی که امکان رهاسازی مجدد آنها در زیستگاه طبیعی وجود ندارد بزودی راه اندازی خواهد شد.

با توجه به توسعه روزافزون فعالیت های انسانی از جمله گسترش شبکه جاده ای، توسعه جوامع محلی و در نتیجه افزایش احتمال تقابل یوزپلنگ با انسان و آسیب پذیری این گونه کمیاب، همچنین نگهداری از یک جفت یوزپلنگ نر و ماده در اسارت که امکان بازگشت مجدد به طبیعت را ندارند، برنامه ریزی و اجرای چنین پروژه ای در کشور ضروری به نظر می رسید.

دلبر و کوشکی پس از مدتها تنهایی در کنار یکدیگر:

در راستای اجرای پروژه راه اندازی مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی، یک قلاده یوزپلنگ نر (بنام کوشکی) و یک قلاده یوزپلنگ ماده (بنام دلبر) که هردو در اسارت و بصورت جداگانه در سمنان و خراسان نگهداری می شوند، در این مرکز در کنار هم قرار می گیرند تا در صورت امکان، تکثیر از طریق زادوولد این دو یوزپلنگ انجام شود.

به همین منظور آقای “شان مک کوین” از کشور ایرلند یکی از سرشناس ترین متخصصین جهان در زمینه تکثیر یوزپلنگ در شرایط اسارت که پیش از این نیز چندین بار از جمله در کشور امارات موفق به انجام این امر شده است بعنوان مشاور این پروژه در کشور حضور می یابد.

 

دلبر:

دلبر نام یک توله یوز ماده می باشد که توسط سگهای گله یک چوپان افغانی در بهار سال ۱۳۹۰ در منطقه توران به دام افتاد. پس از به دام افتادن توله یوز چوپان افغانی تصمیم به نگهداری از آن می گیرد. پس از مدتی چوپان دیگری به نام علی، زمانی که مشغول چرای گله خود بوده متوجه حیوان عجیبی در بین گله چوپان افغانی می شود. علی پس از مشاهده دقیقتر متوجه می شود که حیوان عجیب یک یوزپلنگ است. علی پس از متقاعد نمودن چوپان افغانی توله یوز را گرفته و به منزل خود می آورد. خوشبختانه منزل علی در نزدیکی پاسگاه محیط بانی تجور بوده و بلافاصله محیط بانان را از این موضوع مطلع نموده و توله یوز را به محیط بانان تحویل می دهد. در حال حاضر دلبر در پارک ملی توران در محیط فنس کشی شده که تردد و بازدید کننده در آن کم است، نگهداری می شود. توله یوزها شکار کردن را بوسیله مادرشان در سن یک سالگی آموزش می بینند. متاسفانه به دلیل سن کم دلبر و عدم توانایی در شکار، همچنین عدم موفقیت در پیدا نمودن مادر دلبر، رها سازی این توله یوز امکان پذیر نبود و منجر به مرگ زود هنگام او می شد. دلبر در حال حاضر با خرگوش زنده و گوشت گوسفند تغذیه می شود.

دلبر

 

کوشکی:

کوشکی نام یوزپلنگ نری است که در سال ۱۳۸۶ که توله چند ماهه بود توسط یکی از علاقمندان به حیات وحش به سازمان حفاظت محیط زیست تحویل داده شد. پس از چند ماه نگهداری در پارک طبیعت پردیسان، به محوطه ای دوازده هکتاری واقع در پناهگاه حیات وحش میاندشت که در نزدیکی زیستگاه اصلی او بود منتقل و در آنجا به زندگی در اسارت ادامه می دهد.

کوشکی

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

امیر عبدوس روز دوشنبه به تاریخ 15 آبان 91 در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:

 

علاوه برای خوتكا‌های پرسفید؛ اكراس‌ها و نوك پهن‌ها نیز به تدریج به تركیب گونه‌ای جمعیت پرندگان مهاجر در این استان اضافه می‌شوند.

وی خاطرنشان كرد: موج اصلی مهاجرت پرندگان به استان گیلان بطور مشخص از اواخر آبان یا اواسط آذر آغاز می‌شود كه عمده پرندگان مهاجر در این مقطع زمانی وارد آبگیرهای استان می‌شوند.

وی ادامه داد: از ماه آذر، با ورود سایر مرغابی سانان، غازها و قوها؛ آبگیرها و تالاب‌های استان، رنگ تازه‌ای به خود می‌گیرند كه علاوه بر ایجاد چشم اندازهای زیبا و دل فریب، بخش قابل ملاحظه‌ای از اقتصاد برخی مناطق استان را رونق می‌بخشد.

عبدوس اظهار كرد: بر اساس بر آوردهای سال‌های گذشته، گردش پولی حاصل از مهاجرت پرندگان تنها در شهرستان لنگرود حدود 752 میلیون ریال بوده كه می‌تواند هم موجبات پر بار تر شدن سفره مردم بومی و هم رونق گرفتن اقتصاد استان و تغییر درآمد سرانه گیلانیان را فراهم آورد.

وی یادآورشد: این مطالعه تنها در سرشماری و برآورد تعداد و وزن پرندگان مهاجر عرضه شده به بازار لنگرود طی 48 روز در چنین فصلی از سال انجام شده است و تعمیم این رقم در سراسر استان حجم قابل ملاحظه‌ای از چرخش پول را به نمایش می‌گذارد.

مدیركل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: عامل اصلی مهاجرت پرندگان به تالاب‌ها و آبگیرهای گیلان، یخ بستن آبگیرهای محل جوجه آوری پرندگان در عرض‌های شمالی كره زمین است؛ لذا پرندگان به دلیل عدم دسترسی كافی به غذا در این اماكن به ناچار مهاجرت می‌كنند.

 

وی خاطر نشان كرد: هم اكنون اداره كل حفاظت محیط زیست گیلان با تشكیل زنجیره حفاظتی از مناطق چهارگانه در گذرگاه جهانی مهاجرت پرندگان شرایط مطلوبی را آماده كرده و به همین دلیل هر ساله با تركیب بی نظیر گونه‌ای مهاجرت پرندگان مهاجر در استان مواجه هستیم.

http://mahe-guilan.mihanblog.com/دوشنبه 13 آذر

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کد خبر: http://khabarfarsi.com/ext/3928372                               ۲۸۸۳۲۸
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۶
مدیرکل حفاظت زیست گیلان گفت: یک قطعه کرکس سیاه نابالغ در دامن طبیعت رهاسازی شد.
 
مهندس امیر عبدوس در گفت‌و‌گو با ایسنا با بیان این مطلب که با همکاری علاقمندان به حیات وحش و محیط بانان اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فومن یک قطعه کرکس سیاه نابالغ در دامن طبیعت رهاسازی شد، گفت: این کرکس سیاه نابالغ که بعلت شوک ناشی از ضعف و گرسنگی قدرت پرواز خود را از دست داده بود، با همکاری روستاییان طبیعت دوست منطقه کلرم فومن روز جمعه توسط محیط‌بانان به اداره حفاظت محیط زیست فومن گسیل شد تا اقدامات بهداشتی و تیماری بر روی آن انجام پذیرد.
 
وی گفت: پس از تیمار و غذا‌دهی مناسب‌، حیوان قدرت پرواز خود را بازیافت و فرایند حلقه‌گذاری توسط کارشناسان حوزه محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان برروی آن انجام گرفت.
 
وی افزود: کرکس سیاه که هم‌اکنون از سلامتی کامل برخوردار است، در ارتفاعات صخره‌ای منطقه کهنه ماسوله رهاسازی شد.
 
عبدوس خاطر نشان کرد: کرکس سیاه یکی از گونه‌های بسیار مهم در حلقه‌های بالای زنجیره‌های غذایی به شمار می‌رود، این گونه‌ها با تغذیه از لاشه‌های حیوانات و مردارها، عامل اصلی بازگرداندن مواد اولیه معدنی از زنجیره‌های غذایی به خاک هستند. این گونه‌ها با مصرف لاشه‌های به جا مانده در طبیعت امکان دسترسی عوامل بیماری‌زا را به این منابع غذایی به حداقل رسانده و کارکرد عظیم بهداشتی خود را مدیون ساختار منحصر بفرد دستگاه گوارش و مورفولو‍ژی منقار خود هستند.
 
وی گفت: کرکس سیاه در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت طبیعت و منابع طبیعی(IUCN) در فهرست در معرض تهدید قرار دارد.
 
وی افزود: این پرندگان با 100 تا 110 سانتی متر طول، لاشخوری بزرگ حتی بزرگتر از دال است. این پرنده در اطراف گردنش، شنلی به رنگ قهوه‌ای داشته و وجه تمایز آن موهای ریز آبی مایل به خاکستری است که در ناحیه سر دارد. کرکس سیاه از پرندگان حمایت شده و شکار ممنوع کشور نیز بشمار می‌آید که در کوهستان‌ها و دشت‌های دورافتاده زندگی می‌کند.
 
مدیر‌کل حفاظت محیط زیست گیلان از روستاییان روستای کلرم به خاطر همراهی‌شان تقدیر و تشکر کرد.
 
به گزارش ایسنا، در استان گیلان به تعداد محدود اغلب تنها و گاهی به همراه دال(اسم پرنده) در ارتفاعات رودبار و تالش دیده می‌شود، زمان حضور این پرنده در گیلان پاییز و زمستان بوده و پس از آن به بخش‌های دیگر کره زمین مهاجرت می‌کند.

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1386برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

اتحاديه جهاني حفاظت از طبيعت (IUCN) در گزارش اخير خود اعلام کرد: بر اساس نتايج يک مطالعه جديد، نزديک به نيم ميليون پوست مار پيتون سالانه از منطقه جنوب و شرق آسيا صادر مي‌شود
 

به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مطالعه تاکيد شده است که مهم‌ترين متقاضي و واردکننده اين محصول، «صنعت مُد و چرم اروپا» است. کارشناسان در اين مطالعه نسبت به غيرقانوني بودن اين بخش از تجارت کالا، مشکلاتي که متوجه امنيت اين حيوانات مي‌شود و نيز تاثيرات سوء اين تجارت روي حفظ جمعيت پيتون‌ها ابراز نگراني کرده‌اند. به گزارش پايگاه اطلا‌ع‌رساني اتحاديه جهاني حفاظت از طبيعت (IUCN)، اين گزارش تحت عنوان «تجارت پوست پيتون‌ها در جنوب و شرق آسيا» از سوي مرکز تجارت بين‌المللي (ITC) منتشر شده و با همکاري مشترک اتحاديه بين‌المللي حفاظت از طبيعت و سازمان TRAFFIC که برنامه مشترک IUCN و صندوق جهاني حيات‌وحش است، تهيه شده است. در اين گزارش ارزش سالانه تجارت پوست پيتون سالانه يک ميليارد دلار امريکا برآورد شده است. الکساندر کاسترين، رييس برنامه تجارت محيط‌ زيست مرکز تجارت بين‌المللي دراين‌باره تاکيد کرد: گزارش اخير نشان مي‌دهد که تجارت غيرقانوني پوست اين مارها تشديد شده و اين امر مي‌تواند تهديدي جدي براي بقاي نسل اين گونه جانوري باشد. بنابراين گزارش، اندونزي، مالزي و ويتنام مهم‌ترين کشورهاي صادرکننده پوست پيتون و کشورهاي اتحاديه اروپا بويژه ايتاليا آلمان و فرانسه مهم‌ترين واردکنندگان اين محصول هستند.
http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7901


 
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

شکار پرنده


مسوول حفاظت محيط زيست قوچان از دستگيري شکارچيان غير مجاز در منطقه حفاظت شده بادام خبر داد.

به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا- منطقه خراسان و به نقل از روابط عمومي حفاظت محيط زيست خراسان رضوي، رحمان حسين زاده ادامه داد: متخلفان که اقدام به شکار دوراس قوچ وحشي نکرده بودند، توسط محيط‌بانان يگان حفاظت محيط زيست اين شهرستان به‎دام افتادند. وي افزود: اين متخلفين جهت سير مراحل قانوني به مقامات قضايي معرفي شدند، هرچند متهمان علاوه بر مجازات کيفري مقرردر قانون شکار و صيد، بايد مبلغ 12 ميليون و 800 هزار ريال ضرر و زيان وارده به محيط زيست را پرداخت کنند. حسين‌‏زاده اظهار کرد: اين منطقه به دليل همجواري با منطقه حفاظت شده تندوره و کشور ترکمنستان و داشتن زيستگاه‌هاي با ارزش آق کمر، قاطرريش، آسلمه، دره در بادام و دره شمخال يکي از مناطق با ارزش از نظر گردشگري طبيعي نيز است. وي اظهار کرد: دره شمخال در داخل منطقه حفاظت شده در بادام به علت بکر بودن، داشتن ديواره‌هاي بلند صخره‌اي و آب دائمي فراوان يکي از جاذبه‌هاي گردشگري استان و کشور بوده و مورد توجه دوستداران طبيعت است. منطقه حفاظت شده در بادام در شمال شرقي شهرستان قوچان و در بخش باجگيران، از سال 1373 مورد حفاظت قرار گرفت که به دليل ارزش بوم شناختي بالا، از سال 1385، با وسعت 33هزار و 638 هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده مورد تصويب شوراي‌ عالي حفاظت محيط زيست کشور قرار گرفت.
http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7905

 


 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صيد ماهي
فرمانده يگان حفاظت شيلات با تاکيد بر تشديد برخورد با صيادان غيرمجاز از کشف بيش از 20 هزار آلات و ادوات صيد غيرمجاز طي يک ماه گذشته خبر داد.
 

به گزارش سرويس «محيط زيست» ايسنا، سرهنگ غلامرضا يزدان پناه گفت: صيادان غيرمجاز با استفاده از ادوات و روش هاي غيرمجاز صيد، همواره صدماتي بيشمار به ذخاير و منابع آبزيان وارد مي کنند، بدين ترتيب، ماموران طي يک ماه گذشته بيش از 20 هزار انواع آلات و ادوات صيد از صيادان متخلف کشف کردند. فرمانده يگان حفاظت شيلات در تشريح عملکرد اين يگان طي يک ماه گذشته، به سايت پليس گفت: در راستاي حفاظت از منابع آبزيان و حمايت از حقوق مرزنشينان و صيادان مجاز ، نيروهاي اين يگان با بيش از 840 ماموريت اعزام به دريا بالغ بر يک هزار و 700 کيلوگرم انواع آبزيان را کشف کردند. به گفته وي، کشف بيش از 32 هزار ليتر سوخت گازوئيل را مي توان از ديگر کشفيات اين يگان طي يک ماهه گذشته برشمرد. فرمانده يگان حفاظت شيلات با تاکيد بر اينکه کومه هايي که در گذشته جهت استراحت موقت صيادان مورد استفاده قرار مي گرفت امروزه به مکاني براي تخلف صيادان غيرمجاز تبديل شده است از انهدام 26 عدد کومه با هماهنگي قضات در استانهاي ساحلي کشور خبر داد.

 

کد خبر :7904   زمان مخابره: 22:36:6 - 11/9/1391
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

فرمانده يگان حفاظت محيط زيست خراسان رضوي از کشف 50 قطعه سهره وحشي درمشهد خبر داد .
 

به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا - منطقه خراسان و به نقل از روابط عمومي حفاظت محيط زيست استان خراسان رضوي، محمداسدي‌‏پور با اعلام اين خبر گفت:‌ در پي دريافت گزارش مردمي و تحقيقات يگان حفاظت محيط زيست از منزل يک متخلف شکار و صيد، 50 قطعه سهره وحشي کشف و ضبط شد. وي افزود: اجزاء 165 قطعه کبوتر وحشي، يک عدد تور پرنده‌‏گيري و مقدار قابل توجهي پر از ديگر کشفيات اين بازرسي بود. اسدي‎پور درخصوص سهره‎هاي کشف شده اظهار کرد: اين پرندگان صبح ديروز در عرصه‌‏هاي طبيعي رها سازي شدند. وي تصريح کرد: ميزان ضرر و زيان وارده به محيط زيست درخصوص اين تخلف 19 ميليون و 800 هزار ريال بوده و فرد متخلف جهت سير مراحل قانوني به مراجع قضايي معرفي شد.


 
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کشورهاي چين،‌ هندوستان و بوتان براي حفظ نسل گونه‌هاي در معرض خطر "درناهاي گردن‌سياه" با هم همکاري مي‌کنند.
 

به گزارش سرويس محيط زيست خبرگزاري دانشجويان ايران(آيسنا)، در پي مذاکرات 22 نوامبر، مقامات بين‌المللي سازمان حفظ حيات‌وحش کشورهاي چين،‌ هندوستان و نپال و بوتان نسبت به محافظت از تالاب‌ها در نواحي مرتفع و مراقبت از نسل در معرض خطر درناهاي نادر که منشاء آنها فلات تبت است، تاکيد کردند. 110 هزار درناي گردن سياه، در سراسر جهان از کاهش فضاي زيست بومي خود رنج مي‌برند که اين مساله ناشي از کاهش مساحت تالاب‌ها، منجر به تغيير عادت‌ها در زمينه تخم‌گذاري و کوچ پاييزه آنها شده است. رييس بخش تالاب‌هاي سازمان حيات‌وحش کشور هندوستان تاکيد کرد مذاکرات در اين برنامه بين اين سه کشور در راستاي محافظت از درناها بايد گسترش يابد. به گزارش ايسنا به نقل از پايگاه خبري "کوئنز آنلاين"، وي افزود: از آغاز فصل مهاجرت،‌ مساعدت اين کشورها براي محافظت از درناها حائز اهميت است. همچنين همکاري‌هاي منطقه‌اي به علت حفظ زيستگاه ساير گونه‌هاي وابسته به زندگي در مرداب‌ها داراي اهميت فراوان است.


 
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

پایان تلخ یوز پلنگ آسیایی در ایران به روایت یک ایرانی 12 ساله

                                         

    نامش سپهر عیدی‌وند است؛ زاده‌ی دیار خوزستان. 12 بهار از زندگیش را گذرانده و سالهاست در ماه‌شهر، در ساحل فیروزه‌ای خلیج فارس زندگی می‌کند؛ جایی که شاید هرگز گذر هیچ یوزی به آنجا نیافتاده باشد؛ با این وجود، وقتی داستان اندک یوزهای باقیمانده را در اینجا و آنجا خواند و وقتی فهمید که سگ‌های گله در سمنان، یکی از 50 یوز باقیمانده را هم کشتند، آنقدر متأثر شد که این یادداشترا نوشت ...

    با خود می‌اندیشم که اگر نسل گذشته ایرانیان، می‌توانستند، سپهرهای بیشتری را تربیت کنند، بی شک فرزندان سپهر و سپهرها این بخت را داشتند تا شاهد خرامیدن نماد حیات وحش وطن بر این بوم و بر مقدس باشند. اما اینک متأسفم که بگویم: ما آخرین نسلی هستیم که یوزپلنگ‌های آسیایی را در ایران می‌بینیم و تمام.

با هم یادداشت سپهر را بخوانیم و در مظلومیت یوز در ایران، آرام آرام اشک بریزیم ...

    آخرین لحظه‌های زندگی یک یوزپلنگ در سمنان!

    ناامید بود. پریشان بود. گرسنه بود. این دیگر پسر بچه‌ای نیست که اشتباهی به جنگل آمده و گرسنه است. این کسی نیست جز یوز ایرانی. بله. سرش را به چپ و راست می‌چرخاند. دنبال غذا می‌گشت. کلی، بزی، چیزی، هیچ چیز نبود، هیچ چیز. انسان‌ها تمامشان را غارت کرده بودند. یوز در حالی که لب پائینی اش را می گزید با خود گفت: آخر آنها این همه گوسفند دارند، این همه مرغ دارند، به مقدار فراوان، چرا می آیند و غذای ما را می کشند. فقط یک دلیل می تواند داشته باشد: تفریح و خوشگذرانی. آهی کشید. در حالی که پیش می‌رفت و دنبال چیزی می گشت، گرچه می‌دانست چیزی پیدا نمی‌کند. با خود گفت: این موجود دوپای خونخوار حتی به آن حیوان‌هایی مانند گاوها و بزها و غیره که برای او زحمت می‌کشند و مزد آنها یک ضربه شلاق و چوب است هم وقتی پیر می شوند، رحم نمی کند و آنها را می‌کشد. یاد بچه‌هایش افتاد. در چشمانش حلقه‌ی اشک پدیدار گشت. لبش می‌لرزید. نمی‌خواهم یا بهتر است بگویم نمی‌توانم حال او را توصیف کنم. چون من هم انسانم. همان موجود دوپا. یوز که کاملاً مطمئن بود غذایی پیدا نمی‌کند، از کوه پایین آمد. دراز کشید و در حالی که دست‌هایش را زیر سرش گذاشته بود، به جلو خیره شد. یاد داستان‌های پدربزرگش می‌افتاد که از سرسبزی و انبوه حیوانات سخن می‌گفت. اما این داستان هم مثل همه داستان هاست. در حالی که تصویر بچه هایش را که گرسنه بودند در ذهنش مجسم می‌کرد و در حالی که کشتن جفتش توسط انسان در جلوی چشمانش نقش بسته بود، صدایی شنید. صدای فلوت. توجهی نکرد. آوای فلوت زیبا بود. اما نمی توانست دل غمگین او را بهاری کند. اما ناگهان جا خورد. با خود گفت: این صدا، صدای فلوت چوپان است. خوشحال شد. امید مثل چراغی در قلب او روشن شد. خرامان خرامان به سوی آوای فلوت پیش رفت. وقتی تصویر مبهمی از گله را دید قدم‌هایش را آهسته تر کرد. وقتی کمی جلوتر رفت در پشت درختی پنهان شد. گله را رصد کرد. لبخند زد. می توانست خودش و بچه هایش را از گرسنگی نجات دهد. آرام آرام از پشت گله به طرف گوسفندی خزید. ناتوان بود. درمانده بود. خسته بود. حتی شک داشت که بتواند گوسفند را بگیرد. چند قدمی به گوسفند نمانده بود که صدایی شنید. صدایی که خیلی برایش آشنا و متاسفانه بسیار تلخ بود. صدای پارس سگ ها. در آن لجظه این گربه ایرانی، دیگر چیزی نمی دید. اشک جلوی چشمانش را گرفته بود. ناامیدانه به طرف گوسفند یورش برد. اما سگی جلویش را گرفت. دندان‌هایش را به علامت تهدید به او نشان داد. یوزپلنگ که می‌دانست دیگر از غذا خبری نیست، با خودش گفت: حداقل در آخرین لحظات زندگی در کنار بچه‌هایم باشم و به طرف کوه دوید. مثل اینکه سگ ها نمی خواستند دست از او بردارند. می خواستند او را بگیرند. ناگهان یوز ناتوان آخرین زورش را برای رسیدن به کوه زد. خیلی درمانده بود. گرسنه ، خسته، روی زمین افتاد. در حالی که نفس نفس می زد و صدای سگ ها را از پشت سرش می‌شنید، ناامیدانه تلاش کرد تا بلند شود. ولی نمی توانست. ناگهان جسمی را بر روی پوست خال خالی اش احساس کرد. بعد فقط چند لحظه طول کشید. تا دیگر چشمانش را باز نکرد. خداحافظ هم وطن.

http://darvish100.blogfa.com/post-2289.aspx

 نوشته شده در  پنجشنبه 9 آذر1391ساعت 13:27  توسط محمد درویش 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

آنچه تا الان می دانیم: حداکثر 70 یوزپلنگ در ایران

اخیرا، بحث های متعددی درخصوص یکی از کلیدی ترین پرسش ها در زمینه یوزپلنگ در ایران در رسانه ها مطرح شده است: "در ایران چند یوز باقی مانده است؟". تا یک سال پیش، آمارها حکایت از حضور 70 تا 100 یوز در پهنه های وسیعی از کشور داشت، لیکن براساس برنامه پایش جمعیت یوزپلنگ در ایران که توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی با همکاری پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، سازمان حفاظت محیط زیست و مؤسسه پانترا درحال جریان است، اطلاعات ارزشمندی درخصوص ساختار جمعیت این گونه ارزشمند در کشور بدست آمده است. به منظور دستیابی به یک عدد دقیق و صحیح از یوز در کشور، لاجرم باید تا سال آینده صبر نمود، زیرا برنامه پایش جمعیت یوز در کشور که از سال گذشته آغاز شد، اکنون در آخرین مرحله خود بوده و جمع بندی داده ها و مدلسازی جمعیت یوز در مناطق حفاظت شده و مناطق آزاد کشور طی ماه های آتی به طول خواهد انجامید.

با این حال، به دلیل مراجعه و پرسش کارشناسان و علاقمندان متعدد که ناشی از فضای رسانه ای هفته های اخیر مبنی بر اعلام انقراض جمعیت یوز در کشور می باشد، انجمن یوزپلنگ ایرانی اعلام می دارد که نتایج مفدماتی بررسی ها نشان دهنده آنست که جمعیت یوزپلنگ در ایران به احتمال قریب به یقین "کمتر از 70 فرد" است و روند جمعیتی روبه رشدی در آن دیده نمی شود. مدارک مستندی دال بر زادآوری یوزپلنگ در سال جاری در کشور در دست نیست و همه این موارد باعث افزایش نگرانی کارشناسان و علاقمندان شده است. با این حال، حکم "انقراض" دادن برای چنین گونه ای که سازگاری بالایی در بقا در شرایط دشوار و سخت دارد، نیازمند بررسی های کارشناسان است و به همین سادگی نمی توان یوز را در کشور منقرض شده دانست. بدون شک، با تلاش محیط بانان و ادارات کل استانها، درصورت حمایت دولت و همکاری جوامع محلی آموزش دیده، امید فراوانی برای حفظ این جانور در کشور وجود دارد. البته همواره باید درنظر داشت که امروزه کشته شدن حتی یک یوز ضربه جبران ناپذیری به جمعیت یوزها در هر بخش از کشور وارد نموده و راهکارهای جدی برای مشارکت دادن جوامع محلی در حفاظت از زیستگاه ها از اولویت بالایی برخوردار است.

در اواسط تابستان سال جاری نیز گزارش کاملی درخصوص تعداد یوزپلنگ در ایران و چگونگی کسب این اطلاعات به عنوان سرمقاله در خبرنامه رسمی انجمن با نام یوزنامه منتشر شد که علاقمندان به مطالعه منابع بیشتر می توانند آنرا از لینک زیر دریافت نمایند.

یوزنامه شماره هفدهم، بهار و تابستان 1391

 

Dare Anjir PICT0069.jpg

یک یوزپلنگ جوان در پناهگاه حیات وحش دره انجیر (عکس توسط دوربین تله ای اداره کل حفاظت محیط زیست یزد/انجمن یوزپلنگ ایرانی/پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و پانترا)

http://www.wildlife.ir/ShowInfo.aspx?Lang=1&InfoId=428

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

فقط10سال برای نجات کرگدن‌ها فرصت باقی استافزایش شدید شکار غیرقانونی کرگدن‌ها و فیل‌ها در آفریقا حیات این جانوران را به خطر انداخته است.

 

 

ده‌ها هزار فیل و حداقل ۵۸۸کرگدن در سال ۲۰۱۲جان خود را از دست داده‌اند. دکتر جوزف اوکری، سرپرست برنامه محافظت از کرگدن‌ها در صندوق جهانی محیط‌زیست می‌گوید: درصورتی که جلوی شکار غیرقانونی کرگدن‌ها گرفته نشود، کرگدن‌ها ۱۰سال دیگر منقرض خواهند شد. به گزارش صندوق جهانی محیط‌زیست، در آفریقای جنوبی روزانه چندین کرگدن به‌خاطر عاج‌هایشان کشته می‌شوند. شکار غیرقانونی کرگدن‌ها به‌دلیل افزایش تقاضا در کشورهای آسیایی مانند ویتنام برای عاج‌ این حیوان است. مقادیر زیادی عاج‌های غیرقانونی نیز به بازارهای تایلند و چین رسیده است.

اوکری می‌گوید: روستاییانی که درآمد کمی دارند می‌توانند با شکار غیرقانونی، دو یا سه روزه درآمد چندین ماهه خود را به‌دست بیاورند. او می‌افزاید: برای جلوگیری از این شکار و تجارت غیرقانونی کارهای مختلفی چون کاهش تقاضای کشورهای مصرف‌کننده و اذعان سران همه کشورها به سنگینی جرم اینگونه شکار و دادوستد عاج نیاز است. ایجاد حس اعتماد و گفت‌وگو بین مسئولین و روستاییان برای آگاه ساختن آنان به این معضل نیز بسیار مؤثر است.

http://zistboom.com/9474/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

تصاویر جالبی از انتقال و رهاسازی یک مار در استان هرمرگان توسط روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست برای زیست بوم ارسال شده است که دیدن آنها خالی از لطف نیست.

 

* برای دیدن عکس ها در اندازه بزرگتر روی آنها کلیک کنید.

 

 

 

مار مار

 

مار مار

 

مار مار

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کد خبر : 91101011
http://isdle.ir/news/index.php?news=8903

ابهامات پرونده کشته شدن پلنگ بیشتر می‌شود؛
آيا پلنگ كشته شده در دماوند سه قلو باردار بود؟!


 

 

 بزرگنمایی
 با گذشت نزديك به يك ماه از كشته شدن يك پلنگ در روستاي آيينه ورزان آبسرد دماوند به دست محيطبانان و رييس اداره محيط زيست شهرستان دماوند،‌ اما حالا برخي گزارش هاي رسيده از باردار بودن اين پلنگ حكايت دارد.

به گزارش سبزپرس، كشته شدن اين پلنگ توسط ماموران حفاظت محيط زيست در حالي اتفاق افتاده كه توجيهات مختلف مسئولان اين سازمان درباره علل كشتن اين پلنگ نه تنها افكار عمومي و طرفداران حقوق حيوانات بلكه حتي برخي نمايندگان مجلس را هم قانع نكرده است. تا جایی که برخی نمایندگان خانه ملت اعلام كرده اند چنانچه قانع نشوند،‌ موضوع تحقيق و تفحصص از سازمان حفاظت محیط زیست را در دستور كار قرار خواهند داد.

در همين حال پرسش هاي زيادي پيش روي اين ماجرا قرار دارد كه عدم پاسخگويي و شفاف سازي مسئولان سازمان محيط زيست،‌ بروز برخي اشتباهات توسط اداره محيط زيست دماوند را در حادثه مزبور دور از ذهن نمي سازد.

پلنگ دماوند با اسلحه «كلت» كشته شده است!

در حالي كه انتقادات زيادي به نحوه برخورد و رفتار ماموران محيط زيست دماوند در مواجهه با اين پلنگ وجود دارد و هنوز مشخص نيست كه اين افراد اساسا با چه تدابير و ترفندي براي آرام كردن،‌ زنده گيري و يا دفع حيوان از محل مورد نظر در منطقه حاضر شده بودند، اما سؤال اساسي اين است كه اين پلنگ توسط چه فرد و يا افرادی و با چه نوع سلاحي كشته شده و چند بار به طرف حيوان شليك شده است؟

در اين مورد تاكنون مسئولان سازمان محيط زيست پاسخي نداده اند اما سايت «فرارو» به نقل از محمد جواد محمدي زاده در 27 آبان ماه مي نويسد: "... پنجشنبه شب، محمد جواد محمدی زاده، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، به خبرنگار برنامه 20 و 30 شبکه دوم سیما گفت محیط بان این سازمان، پلنگی را در منطقه آیینه ورزان دماوند با کلت کمری کشته است." 

حال اينكه اسلحه كلت كمري جز سلاح‌های سازماني اين نهاد زيست محيطي هست يا خير و كداميك از افراد حاضر در محل مجهز به اين سلاح بوده ‌پرسشي است كه انتظار مي رود مسئولان مربوطه به درستي و با شفافيت پاسخ آن را بدهند. اما اين نكته نيز حائز اهميت است كه روابط عمومي اين سازمان نيز تاكنون خبر سايت فرارو را تكذيب نكرده است و تلویحاً كشته شدن پلنگ با كلت كمري را به نقل از محمدي زاده تاييد كرده است.

حالا اما يك منبع آگاه در سازمان حفاظت محيط زيست به سبزپرس مي گويد: بر اساس گزارش كارشناسي تهيه شده از لاشه پلنگ كشته شده كه به سازمان محيط زيست تحويل شده‌ و بررسي آثار گلوله ها بر روي بدن حيوان،‌ اين گونه اظهار شده كه اين حيوان با سه نوع سلاح مختلف هدف قرار گرفته و تاكنون 8 جاي گلوله در بدن حيوان مشاهده شده اما تصاويري كه از پلنگ در رسانه ها منتشر شده به گونه اي بود كه تنها جاي يك گلوله مشخص بود .

لاشه پلنگ بدون پوست و بدون امعا و احشا داخلي تحويل سازمان محيط زيست شد!

اين منبع آگاه همچنين گفت: لاشه پلنگ دماوند بدون پوست و با شكم خالي به پرديسان منتقل شد و داخل شكم به جاي امعا و احشا،‌ كاه پر شده بود كه جاي سئوال است كه چرا پوست و امعا و احشا داخلي بدن حيوان قبل از رسيدن به پرديسان از لاشه جدا شده بود.

در همين حال اين منبع آگاه جنسيت پلنگ مزبور را بر اساس گزارش كارشناسي "ماده" عنوان كرد اين در حاليست كه پيشتر حتي جنسيت اين پلنگ نيز توسط محيط زيست اعلام نشده بود .

از سوي ديگر برخي كارکنان سازمان محيط زيست بر اساس اعلام محيطبانان اداره كل محيط زيست استان تهران در تماس با سبزپرس اعلام كردند كه پلنگ كشته شده ماده و باردار بوده كه در كالبدشكافي اوليه، سه جنین در بدن حیوان وجود داشته است. به همين دليل امعا و احشا بدن حيوان خارج شده و به اين شكل به تهران منتقل شده است.

چه كسي مقصر بود؟ محيط زيست يا پلنگ؟

اينكه محيط زيست در حادثه كشته شدن پلنگ مقصر بوده يا خير،‌ پرسش ديگري است كه تاكنون به عناوين مختلف پاسخ داده شده است. اگرچه مدير كل محيط زيست استان تهران،‌ از عملكرد ماموران و رييس اداره محيط زيست دماوند را در مواجهه با اين پلنگ و كشتن آن به عنوان نوعی «ايثار» یاد می‌کند اما محمد جواد محمدي زاده،‌رييس سازمان محيط زيست و معاون محيط طبيعي او نظری مخالف دارند !

سايت فرارو مي نويسد: «در اظهاراتی عجیب، محمدی زاده به نجف زاده (خبرنگار 20:30 سيما) گفت: محیط بانان آیینه ورزان نباید پلنگ حمله کننده را می کشتند بلکه باید به تهران می آمدند و تفنگ بی هوشی از سازمان متبوع خود می گرفتند و آن را به دام می انداختند!»

اصغر محمدي فاضل نيز پيشتر با اظهار تاسف از حادثه پیش آمده به خبرنگاران گفته بود: انتظار ما براین بود که همکاران ما در برخورد با این امر با تدبیر و دقت بیشتری رفتار حرفه ای از خود نشان دهند.

فاضل گفته بود: «با این وجود، گزارش این حادثه پس از تکمیل به اطلاع عموم خواهد رسید و در صورتیکه در این خصوص کوتاهی صورت گرفته باشد بدون اغماض با مقصرین این حادثه برخورد خواهد شد.»

اما حالا نزديك به يك ماه از اين موضوع گذشته و سازمان محيط زيست نه تنها هنوز هيچ گزارشي براي اطلاع عموم منتشر نكرده و مقصران اصلي اين واقعه را معرفي نكرده، بلكه در تازه ترين اظهار نظر نيز محمد جواد محمدي زاده با توجيه عملكرد يكي از محيطبانان زخمي شده در اين حادثه،‌ وي را از زبده ترين محيطبانان سازمان معرفي كرده و علت حمله پلنگ را استرس اين موجود عنوان كرده است. همانطور كه پيشتر نيز مدير كل محيط زيست استان تهران علت حمله پلنگ را به فشار خون بالاي اين حيوان نسبت داده بود!


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کد خبر : 91101009
http://isdle.ir/news/index.php?news=8902

بزرگ ترین باغ وحش خوزستان توان اداره خود را ندارد
وقتی به باغ وحش هویزه می روید با خود غذا ببرید حیوانات گرسنه اند!


 

 

 بزرگنمایی
 مجتبی گهستونی: با اینکه بزرگ ترین باغ وحش خوزستان در شهر هویزه در جنوب غربی این استان واقع است اما بازدید کنندگان آن محدود و حیوانات و پرندگان در این باغ وحش گرسنه اند.

علی رغم وسعت قابل توجه این باغ وحش، حیوانات از گرسنگی رنج می برند و شرایط زیست مناسبی ندارند و آنچه که باعث تعجب من شد انگیزه تاسیس چنین باغ وحشی در شهر کوچکی که درآمد هایش حتی کفاف تامین مخارج شهرداری و امور شهری را ندارد بود. 

این باغ وحش زیر نظر مستقیم شهرداری شهر مرزی هویزه اداره می شود که به جز این باغ وحش هیچ مکان تفریحی و فرهنگی دیگری در این شهر وجود ندارد.

با اینکه در این باغ وحش 11 نفر کار می کنند اما شهرداری این مکان را به سختی اداره می کند به گونه ای که ماهانه 7 میلیون تومان به کارگران حقوق پرداخت می کند و هزینه ماهانه تغذیه حیوانات بالغ بر یک میلیون تومان است که با هزینه های جاری سالانه یک صدمیلیون تومان در این باغ وحش هزینه می شود.

شهر هویزه از محروم ترین شهرهای خوزستان است که در طول جنگ تحمیلی با خاک یکسان شد و تالاب هورالعظیم که این جاذبه طبیعی هم از خشک شدن رنج می برد در مجاورت این شهر قرار دارد.

در باغ وحش 8 هکتاری هویزه علاوه بر انواع پرندگان، حیواناتی همچون شیر، خرس، شتر، میمون، بزکوهی، آهو ،گوزن، شترمرغ، گرگ، کفتار، گراز، روباه، طاوس و... زیست می کنند.

بازدید کنندگان این باغ وحش یا دانش آموزان هستند یا کاروان راهیان نور که هزینه های دریافتی از بازدیدکنندگان دانش آموز نیم بها و از کاروان های راهیان نور مبلغی دریافت نمی شود و سایر بازدیدکنندگان تنها با پرداخت 500 تومان می توانند باغ وحش را ببینند که هزینه های دریافتی به هیچ وجه با هزینه ای که برای نگهداری از حیوانات، اداره باغ وحش و پرداخت حقوق پرسنل باغ وحش صورت می گیرد برابری نمی کند.

در بازدیدی که خود و همراهانم از این باغ وحش که تنها باغ وحش جنوب خوزستان است داشتیم متوجه شدیم که تعدادی از حیوانات برای استفاده از هوای آزاد درفضای باز باغ وحش رها شده اند و بعد از آنکه متوجه شدیم این حیوانات از گرسنگی رنج می برند تمام  غذا و خوراکی هایی که داشتیم را بین حیوانات رها در فضای آزاد و در قفس تقسیم کردیم که این موضوع باعث شد تا صدای همه حیوانات در بیاید و با فریادهای خود درخواست غذا می کردند. میمون ها دستان خود را از قفس به سمت مان دراز می کردند تا به آنها خربزه بدهیم. در صحنه ای بسیار تعجب برانگیز ابتدا شتر مرغ عظیم الجثه ای از پشت مزدایی که وسایل و خورایی های سفر را گذاشته بودیم پلاستیک نان را برداشت و در چند دقیقه میل کرد و بعد از آنان بزهای کوهی و مرغابی ها به سمت ماشین آمدند تا شکم خالی خود را سیر کنند.

شرایط نگهداری حیوانات نه تنها دوستداران حیوانات بلکه مسئولین شهرداری را هم ناراحت می کند اما با همه سختی ها آن را نگهداری می کنند.

اگرچه اطلاعات دریافتی ما حاکی از آن است که تامین غذاهای حیوانات باغ وحش هر یک روز در میان صورت می گیرد و به طور مرتب حیوانات معاینه شده و قفس ها ضدعفونی می شوند اما نگهداری از این باغ وحش برای تامین غذای منظم حیوانات بسیار سخت است چرا که درآمدهای شهرداری حتی توان اداره شهر را ندارد و مردم از محرومیت های زیادی رنج می برند.

در پیگیری های دیگری که داشتم متوجه شدم که شهرداری حاضر است برای نگهداری هرچه بهتر این باغ وحش آن را با شرایط بسیار مناسب به پیمانکار واگذار کند.


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی به زودی راه اندازی می شود / دلبر و کوشکی در کنار یکدیگر (اختصاصی دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران)

مهندس هومن جوکار مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در گفتگو با پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران راه اندازی مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی در آینده نزدیک را تایید نمود.

مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ با همت سازمان حفاظت محیط زیست و پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با اهداف مهمی چون تکثیر و پرورش یوزپلنگ آسیایی در شرایط نیمه اسارت، انجام طرح های مطالعاتی و تحقیقاتی پیرامون این گونه ارزشمند و در معرض انقراض، تیمار، درمان و رها سازی یوزپلنگ هایی که به دلایل گوناگون از جمله برخورد با خودروهای عبوری در جاده ها، تقابل با جوامع انسانی، شکار و زنده گیری غیر مجاز و غیره آسیب دیده اند و نگهداری دائمی از یوزپلنگ هایی که امکان رهاسازی مجدد آنها در زیستگاه طبیعی وجود ندارد بزودی راه اندازی خواهد شد.

با توجه به توسعه روزافزون فعالیت های انسانی از جمله گسترش شبکه جاده ای، توسعه جوامع محلی و در نتیجه افزایش احتمال تقابل یوزپلنگ با انسان و آسیب پذیری این گونه کمیاب، همچنین نگهداری از یک جفت یوزپلنگ نر و ماده در اسارت که امکان بازگشت مجدد به طبیعت را ندارند، برنامه ریزی و اجرای چنین پروژه ای در کشور ضروری به نظر می رسید.

دلبر و کوشکی پس از مدتها تنهایی در کنار یکدیگر:

در راستای اجرای پروژه راه اندازی مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی، یک قلاده یوزپلنگ نر (بنام کوشکی) و یک قلاده یوزپلنگ ماده (بنام دلبر) که هردو در اسارت و بصورت جداگانه در سمنان و خراسان نگهداری می شوند، در این مرکز در کنار هم قرار می گیرند تا در صورت امکان، تکثیر از طریق زادوولد این دو یوزپلنگ انجام شود.

به همین منظور آقای “شان مک کوین” از کشور ایرلند یکی از سرشناس ترین متخصصین جهان در زمینه تکثیر یوزپلنگ در شرایط اسارت که پیش از این نیز چندین بار از جمله در کشور امارات موفق به انجام این امر شده است بعنوان مشاور این پروژه در کشور حضور می یابد.

 

دلبر:

دلبر نام یک توله یوز ماده می باشد که توسط سگهای گله یک چوپان افغانی در بهار سال ۱۳۹۰ در منطقه توران به دام افتاد. پس از به دام افتادن توله یوز چوپان افغانی تصمیم به نگهداری از آن می گیرد. پس از مدتی چوپان دیگری به نام علی، زمانی که مشغول چرای گله خود بوده متوجه حیوان عجیبی در بین گله چوپان افغانی می شود. علی پس از مشاهده دقیقتر متوجه می شود که حیوان عجیب یک یوزپلنگ است. علی پس از متقاعد نمودن چوپان افغانی توله یوز را گرفته و به منزل خود می آورد. خوشبختانه منزل علی در نزدیکی پاسگاه محیط بانی تجور بوده و بلافاصله محیط بانان را از این موضوع مطلع نموده و توله یوز را به محیط بانان تحویل می دهد. در حال حاضر دلبر در پارک ملی توران در محیط فنس کشی شده که تردد و بازدید کننده در آن کم است، نگهداری می شود. توله یوزها شکار کردن را بوسیله مادرشان در سن یک سالگی آموزش می بینند. متاسفانه به دلیل سن کم دلبر و عدم توانایی در شکار، همچنین عدم موفقیت در پیدا نمودن مادر دلبر، رها سازی این توله یوز امکان پذیر نبود و منجر به مرگ زود هنگام او می شد. دلبر در حال حاضر با خرگوش زنده و گوشت گوسفند تغذیه می شود.

دلبر

 

کوشکی:

کوشکی نام یوزپلنگ نری است که در سال ۱۳۸۶ که توله چند ماهه بود توسط یکی از علاقمندان به حیات وحش به سازمان حفاظت محیط زیست تحویل داده شد. پس از چند ماه نگهداری در پارک طبیعت پردیسان، به محوطه ای دوازده هکتاری واقع در پناهگاه حیات وحش میاندشت که در نزدیکی زیستگاه اصلی او بود منتقل و در آنجا به زندگی در اسارت ادامه می دهد.

کوشکی

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مقامات حفاظت از حيات وحش امريکا از کشف چندين مورد حمله بي‌رحمانه و مرگبار به دلفين‌هاي آب‌هاي شمال خليج مکزيک خبر داده‌اند که روي بدن آنها آثار شليک گلوله، زخم و بريدگي آرواره‌ها مشاهده شده است. به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مقامات در حال بازرسي منطقه و در تلاش براي کشف عاملان اين حملات وحشيانه و غيرانساني هستند. به گزارش آسوشيتدپرس، روزنامه «سان هرالد» در گزارشي در اين باره منتشر کرد: مقامات «سازمان ملي امور اقيانوسي و اتمسفري ايالات متحده» هشدار داده‌اند که اخيرا تعامل بين انسان و دلفين‌ها در آب‌هاي نواحي اطراف ايالت‌هاي لوييزيانا، مي‌سي‌سي‌پي و آلاباما به شکل نگران کننده‌اي افزايش يافته است. اين مقامات تاييد کرده‌اند که در ماه‌هاي اخير موارد متعددي از قطع عضو، جراحات ناشي از شليک گلوله و ساير جراحات و آسيب‌هاي جسمي در دلفين‌هاي اين مناطق مشاهده شده است. دانشمندان زيست محيطي انستيتو مطالعات پستانداران دريايي در «گلف پورت» نيز از چهار مورد مرگ دسته جمعي دلفين‌ها خبر داده‌اند. هم چنين روز جمعه گذشته يک تيم تحقيقاتي در جزيره «ديير» لاشه دلفيني را پيدا کردند که بخش‌هايي از آرواره او بريده شده بود. لاشه دلفين ديگري نيز در نزديکي منطقه‌اي موسوم به «گواتير» پيدا شد که يک گلوله داخل بدن او بود. اين مقامات در تلاش براي پيدا کردن متخلفان هستند و از مردم نيز درخواست کرده‌اند که با اطلاع رساني و ارائه به موقع گزارشات احتمالي درباره اين قبيل حوادث يا افراد مظنون، در کنترل فجايع و رفتارهاي وحشيانه مشابه مسوولان را ياري دهند. براساس اين گزارش، در ايالات متحده همانند بسياري از کشورهاي ديگر حمله به دلفين‌ها جرم محسوب مي‌شود و براي متخلفان جريمه نقدي و حبس در نظر گرفته مي‌شود. http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7882
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 2 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: در آخرين سفري که به کشور هندوستان داشتيم با وزير محيط زيست اين کشور توافقي انجام شد که موضوع احياي شير ايراني يکي از جمله اين توافقات بود. به گزارش سرويس«محيط زيست» ايسنا و به نقل از پايگاه اطلاع‌رساني دولت، محمدجواد محمدي زاده اظهار کرد: قرار است کارشناسان دو طرف بررسي‌هاي خود را انجام دهند و پس از بررسي‌ها شير ايراني که در حال حاضر تنها در هندوستان است به ايران برگردد و احيا شود که با مسئولان مربوطه در هندوستان توافقات اوليه در اين زمينه انجام شده است. رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در ادامه گفت: قرار بر اين شد که از زمان توافق با تهيه يک پيش نويس، پروتکل آن ظرف يک ماه به امضاء کميسيون مشترک ايران و هند برسد و فکر مي کنم ظرف 15 روز آينده در تهران جلسه اي در اين باره خواهيم داشت و بحث بازگشت شير ايراني در آنجا به امضاء برسد. محمدي زاده تصريح کرد: البته آنها تقاضاي تبادل يوزپلنگ ايراني را داشتند اما نظر ما منفي بود. زيرا در نظر داريم براي بعضي از گونه‌هايي که به صورت انبوه داريم و در خطر انقراض نيستند مانند آهوي ايراني تبادلات خود را انجام دهيم و آمادگي هم داريم از آنها خريداري کنيم. وي همچنين درباره برنامه هاي اين سازمان براي احياي گونه‌هاي در حال انقراض نيز گفت: خوشبختانه در اين بخش برنامه‌هاي خوبي از جمله احياي يوزپلنگ آسيايي اجرايي شده و به نتيجه رسيده است و ايران تنها کشوري است که ادعا دارد اين گونه را کاملا احيا کرده و به نتيجه رسانده است. محمدي زاده افزود: احياي گونه هاي ديگري هم متناسب با مناطق مختلف کشور در برنامه داريم. به طور مثال سمندر در لرستان که در خطر انقراض است و بايد حمايت کنيم تا نسل اين گونه هاي نادر منقرض نشود و در ساير استانها نيز چنين برنامه هايي را دنبال خواهيم کرد. رئيس سازمان حفاظت محيط زيست همچنين در ادامه با اشاره به پيشرفت طرح جامع کاهش آلايندگي هوا در هشت کلان شهر کشور اظهار کرد: تهران امسال در بخش کاهش گازهاي مخرب(مونوکسيد کربن،اوزون، اکسيد نيتروژن) و نه در ريزگردها، حدود 30 درصد شاهد بهبودي بوديم. در اراک، اصفهان، مشهد و در ساير کلانشهرها نيز اين طرح‌ها به خوبي پيش مي رود. محمدي‌زاده يادآور شد: در راستاي اجراي خوب اين طرح، هم اکنون شاهد ارتقاي استاندارد خودروها، توليد فرآورده هاي نفتي هستيم و حمل و نقل عمومي و فضاي سبز نيز توسعه پيدا کرده است. http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7881
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 2 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

رئیس سازمان محیط زیست: احتمالا پلنگ کشته شده در دماوند از قفس فرار کرده است! ۱ آذر ۱۳۹۱ دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمدجواد محمدی زاده روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران، افزود: بیش از یکصد سال است که نسل شیر ایرانی در کشور منقرض شده است. وی ادامه داد: برای احیای این گونه ایرانی که هم اکنون فقط تعدادی از آنها در هند وجود دارد، کارشناسان سازمان محیط زیست کشور در حال مذاکره با طرف های هندی برای خرید چند گونه شیر ایرانی هستند. رییس سازمان محیط زیست خاطرنشان کرد: ترجیح می دهیم که گونه های ایرانی را از هندوستان بخریم ولی آنها اعلام کردند که در مقابل دادن شیر ایرانی خواستار خرید تعدادی آهو از ایران هستند. محمدی زاده در ادامه به تلاش این سازمان برای احیای دوباره ببر ایرانی اشاره کرد و گفت: در میانکاله زیستگاه ببر ایرانی در حال آماده سازی است تا تعدادی ببر ایرانی از روسیه خریداری کنیم. وی با یادآوری این که کارشناسان روسی باید با حضور در کشور آخرین تغییرات انجام شده در این زیستگاه برای زندگی ببر ایرانی را در این زیستگاه بررسی کنند افزود: بعد از بررسی از سوی این کارشناسان و تایید آنها ببرهای انتخاب شده وارد کشور می شوند. به گفته محمدی زاده قرار است در مقابل واگذاری چند ببر ایرانی از طرف روسیه تعدادی پلنگ به آنها بدهیم. رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: طبق توافق قرار است در مقابل دو و یا چهار قلاده ببر به همین تعداد به آنها پلنگ بدهیم. محمدی زاده در ادامه درباره مجروح شدن یکی از محیط بانان سازمان محیط زیست در اثر حمله یک قلاده پلنگ، گفت: فرد مجروح شده یکی از نیروهای ورزیده و آموزش دیده سازمان حفاظت محیط زیست است که در حمله پلنگ در منطقه آبسرد دماوند مجروح شد. به گفته وی، محیط بان مجروح شده برای دفاع از خود و مردم منطقه مجبور به تیراندازی به سمت این پلنگ و در نتیجه سبب کشته شدن آن شده است. محمدی زاده با بیان این که دلایل شلیک نکردن با تفنگ بیهوشی در حال بررسی است، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست تهران دارای دو تفنگ بیهوشی است که با توجه به داشتن فرصت کافی برای رساندن این تفنگ به منطقه، در این خصوص اقدامی نشده است. رییس سازمان حفاظت محیط زیست اظهارداشت: مسئولان محیط زیست منطقه اعلام کرده اند که دلیل حضور پلنگ در این منطقه را نمی دانند زیرا زیستگاه آن کیلومترها دورتر از منطقه حفاظت شده قرار دارد. محمدی زاده یادآور شد: در منطقه مسکونی آبسرد دماوند باغ های زیادی وجود دارد که در آنجا عده ای زندگی می کنند و حضور پلنگ در آن منطقه امری غیرطبیعی است. وی افزود: کارشناسان این سازمان در حال بررسی هستند که آیا این پلنگ که به دلیل استرس به مردم منطقه حمله کرده بود از نوع باغ وحشی است و یا این که از منطقه حفاظت شده خود را به این منطقه رسانده است. محمدی زاده افزود: با توجه به بررسی های ما احتمال آن که این پلنگ از نوع باغ وحشی بوده و از قفسی خارج شده زیاد است.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 2 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نحوه مهاجرت پرندگان برای سالها یکی از رازهای پیش روی محققان بوده است. اگر چه دانشمندان با استفاده از یافته های خود تاکنون، مشخص کرده اند که این پرندگان با کمک میدان مغناطیسی زمین در طی مهاجرت های طولانی جهت یابی می کنند، اما نحوه این عملکرد هنوز به طور کامل مشخص نشده است. گروهی از محققان، اخیراً اعلام کرده اند این راهنمایی طبیعی بر اثر تأثیر میدان مغناطیسی زمین بر روی ترشحات شیمیایی درون بدن پرندگان به وجود می آید، بدینگونه که در مکان های مختلف بر اساس جهت خطوط میدان مغناطیسی و شدت آن، میزان متفاوتی از یک ماده شیمیایی در بدن پرندگان آزاد می شود که این میزان ترشح، جهت گیری آنها را تعیین می کند، تحقیقات بر روی این موضوع همچنان ادامه دارد. مهاجرت پرندگان مهاجرت پرندگان ● آیا پرندگان در مهاجرت خود از "مسیر های عبور انرژی زمین" کمک می گیرند؟ روز تاریک و مرطوبی است. مه سنگینی، صخره های گرانیتی دارتمور(Dartmoor، نام ناحیه ای در انگلستان است) را از نظرها پوشانده است. ما رد پای گوسفندان را که به سختی در مه دیده می شود دنبال می کنیم. رطوبت، همه جا را فرا گرفته. به سختی می توان باور کرد که اکنون ساعت دوازده ظهر یک روز تابستانی است. اما به راستی چنین است. در مقابل ما بالای شیب تپه، جائی که مه رقیق تر است، سایه ای حرکت می کند. سایه حیوانی است سیاه رنگ و گویی به هنگام دویدن، پاهایش زمین را لمس نمی کنند. آن سایه، در حالی که دهانمان از شگفتی باز مانده و چشمانمان خیره شده، از مقابلمان گذشته و به سوی دایره ای سنگی که توسط انسان های عهد باستان ساخته شده می رود و محو می شود. اگر بتوان گفت چیزی ساکت تر از سکوت وجود دارد، دویدن آن موجود بود که به شیوه ای غیر زمینی، آرام و بی صدا بود به طوری که هیچگاه آن را فراموش نخواهم کرد . آیا آن حیوان، یک سگ تازی سیاه و بسیار بزرگ بود؟ هیچ نشانه ای مبنی بر این که آن سایه یک تازی باشد، وجود نداشت. تنها و تنها سایه ای بود سیاه، به سیاهی سکوتی که او و ما را در بر گرفته بود آمد و گذشت. آن حیوان به سوی دایره سنگی دوید و محو شد. برای من و همراهانم، به نظر نمی رسید که آن سایه یک سگ باشد و پس از آن ماجرا هم بارها در این مورد با هم صحبت کردیم. طی چندین سال که از مشاهده آن صحنه می گذرد، افسانه های محلی را بررسی کرده ام و در مورد امتداد مکان های باستانی، مسیرهای عبور انرژی کیهانی در زمین و همینطور صخره های منطقه اگزمور که مورد گمانه زنی و کاوش قرار گرفته اند مطالعه وسیعی انجام داده ام به طوری که اکنون اهالی آن منطقه نیز مرا میشناسند! در کنار این ها به تحقیق در مورد بسیاری چیزهای دیگر از قبیل گربه های سیاه بزرگی که در طبیعت وحشی بریتانیا پرسه می زنند، پرداخته ام چرا که به نظر می رسد تمامی این موارد تا حدودی به هم مربوطند. همانطور که گفته می شود و به راحتی نیز قابل اثبات است، مکان های باستانی در امتدادهای مشخصی توسط بشر بنا شده اند. اما مساله، خیلی جالب تر از اینها است. جهان، حاوی مسیرهای عبور جریان انرژی است که سیاره ما را قطع می کنند. انسان ها در راستای برخی از این مسیرها، قطعات و یا بناهای سنگی بر پا نموده اند و به همین دلیل است که می بینیم بناهای باستانی در امتدادهای مشخصی ساخته شده اند و این نشان دهنده آگاهی انسان از انرژی زمین و به کارگیری انرژی مزبور است. اما به راستی چگونه است که چکاوک اروپایی از آشیانه خود در جنگلی آرام در بریتانیا به پرواز در آمده و مسیر خود را به سوی محل اقامت زمستانی خود که هزاران کیلومتر دورتر واقع شده می یابد؟ و چگونه در بهار سال آینده مسیر بازگشت خود را نه تنها به بریتانیا بلکه به همان بخش از بریتانیا و همان محدوده و همان جنگل و اغلب همان آشیانه ای که از سال قبل خالی مانده بود پیدا می کند؟ پاسخ این است: با دنبال کردن مسیرهای عبور انرژی زمین. چرا این موارد بارها و بارها توسط اشخاص مختلف اما فقط در مکان های مشخصی دیده می شوند؟ به اعتقاد من، علت، همان مسیرهای عبور انرژی از زمین است. مهاجرت پرندگان مهاجرت پرندگان در مورد چنین پدیده هایی و همینطور در مورد پدیده های مرتبط با ارواح، وجود آب، اغلب تأثیر گذار است. این آب ممکن است در زیر زمین باشد و یا روی زمین مانند مه یا باران. باید گفت در مشاهده چنین پدیده هایی، وجود آب، دست به دست انرژی زمین می دهد. مطئن هستم که در این میان، انرژی خود ما یا همان هاله انرژی نیز به کمک می آید و همین هاله انرژی است که سبب می شود تا برخی از ما برحسب طبیعتی که داریم، نسبت به چنین پدیده هایی حساس تر از دیگران باشیم. این واقعیت که عموماً جریان های انرژی زمین با وجود آب در ارتباطند نباید باعث گردد که گمانه زنان در گمانه زنی خود در پی مسیرها و خطوط انرژی زمین باشند. چرا که گمانه زنی، خود مهارتی طبیعی و مستقل است. در گمانه زنی، شخص برحسب آنکه به دنبال چه می گردد، به انتخابی آگاهانه دست می زند و بنابراین در آن اشتباهی رخ نخواهد داد. خوب، بیاییم این اندیشه ها را به هم ربط داده و به پرندگان وحشی که در مهاجرت خود به پیگیری مسیرهای انرژی زمین می پردازند بیندیشیم. بیاییم به اندیشه جالبی که مطرح کردم به طور دقیق تر نگاه کنیم. گفتم که پرندگان، مسیرهای عبور انرژی زمین را تعقیب می کنند. به نظر من، آن ها این کار را از طریق گمانه زنی انجام می دهند. ما انسان ها چه در کار گمانه زنی خیره باشیم و چه نباشیم، برای گمانه زنی به نیروی تمرکز ذهن احتیاج داریم که برای کسب آن باید تمرین کنیم. اما پرندگان مهاجر به علت ضرورت موجود، توانایی هایی را که ما با انتخاب خود و با این پندار نادرست که چنین توانایی هایی در زندگی مان بکار نمی آیند به کناری گذاشته و به این طریق ارتباطمان را با طبیعت سست کرده ایم، برای خود حفظ کرده اند. به اعتقاد من پرندگان به طور غریزی نوک خود را به سوی مسیرهای انرژی زمین گرفته و این چوب گمانه زنی طبیعی خود را تا رسیدن به هدف، تعقیب می کنند. ● به نظر شما باور کردن این امر دشوار است؟ شکاکان، تمام این سخنان را نادرست می دانند اما سخن من به آن ها این است که " نادرست بودن این نظریه را اثبات کنید"! چنین پدیده هایی همواره اتفاق می افتند، پیش از این هم طی قرن ها برای هزاران نفر رخ داده اند و در آینده نیز حتی در دنیای جدید که بسیاری از اشخاص، نزدیکی خود را با طبیعت از دست داده اند، رخ خواهد داد. مسیرهای عبور انرژی در زمین در اطراف ما پراکنده اند و با گمانه زنی و بدون رجوع به نقشه ها می توان آنها را یافت. این گمانه زنی را خودتان امتحان کرده و زیبایی اجتناب ناپذیر وجود آنها را و وجود مکان های باستانی، چاه های مقدس و مکان های قدیمی در حوالی آنها را ببینید و تجربه کنید. نوشته شده توسط ترور بیر(Trevor Beer) مشاور امور زیست محیطی و حیات وحش http://www.iranbirds.com/articles/general/482-bird-migration-secrets.html
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

آشیانه سازی پرندگان : آشیانه به محلی گفته می شود که پرندگان در آن تخمگذاری می کنند و جوجه های خود را پرورش می دهند. هرچند که تمام پرندگان آشیانه نمی سازند مانند نوعی پنگوئن که تخم هایش را همراه خود و برروی پاها به اطراف حمل می کند ولی بیشتر پرندگان به روش های گوناگون محلی را انتخاب می کنند و با توجه به امکانات محیط در آن آشیانه ای می سازند تا بتوانند تخم و جوجه ها را تا زمانی که لازم است در آن نگهداری کنند. آشیانه سازی آشیانه سازی آشیانه در محل ها و با روش های گوناگون توسط پرندگان ساخته می شود. پرندگان دریایی و برخی از انواع ماکیان برروی زمین آشیانه می سازند. پرندگان دریایی مانند فولمار و کاکائی ها برروی صخره های کنار ساحل اندکی شاخ و برگ جمع آوری می آشیانه سازی آشیانه سازی کنند و روی آن تخمگذاری می کنند. بعضی دیگر مانند فلامینگو و پلیکان برروی زمین برآمدگی کاسه مانندی از گل و لای می سازند و در آن تخم می گذارند. گنجشک سانان آشیانه های خود را در محل های گوناگون از روی درختان گرفته تا شکاف سنگ ها یا سقف ساختمان ها می سازند و برای پوشش درون آن از مواد نرم و نیز پر استفاده می کنند. سار، گنجشک و کلاغ به صورت مذکور لانه می سازند. گونه هایی از پرندگان دریایی مانند باکلان ها، حواصیل ها و غیره نیز برروی درختان آشیانه می سازند. پرندگان بسیار دیگری مانند چرخ ریسک دم دراز یا برخی سسک ها آشیانه خود را به شکل گنبد درست می کنند و در کنار آن سوراخی برای ورود و خروج تعبیه می کنند. بعضی دیگر مانند مرغان بافنده، از الیاف گیاهی با مهارت بسیاری آشیانه ای بیضوی یا کروی می بافند به طوری که دیواره آشیانه مانند تار و پود پارچه بافته شده دیده می شود. تعداد زیادی از پرستوها و بادخورک ها آشیانه هایی از گل برروی صخره ها یا تیرهای چوبی سقف منازل می سازند. پرندگانی مانند برخی از چکچک ها و مرغان طوفان در داخل سوراخ های طبیعی موجود در زمین آشیانه می سازند، برخی دیگر مانند ماهی خورک ها و یا زنبورخورها از حفره های دیوار ساحلی رودخانه ها استفاده می کنند و تعدادی دیگر مانند دارکوب در سوراخ تنه درختان آشیانه می سازند. انواع دیگری از پرندگان ماکیان وش و برخی دیگر که معمولاً به خانواده بوقلمون ها تعلق دارند برروی زمین گودالی حفر می کنند و در آن تخم می گذارند. بعد از تخمگذاری مقداری شاخ و برگ تازه برروی آن ریخته و روی آن را با خاک می پوشانند تا حرارت ناشی از تبخیر شاخ و برگ عمل جوجه کشی را انجام دهد. پس از خروج جوجه ها از تخم، خاک را کنار می زنند تا جوجه ها را از داخل گودال خارج کنند. در این عمل نرها وظیفه دارند درجه حرارت آشیانه را کنترل کنند تا هروقت حرارت کم شد با اضافه کردن مقدار بیشتری شاخ و برگ و افزایش تبخیر، حرارت بیشتری ایجاد شود. اگر حرارت از حد معمول تجاوز کند با نوک خود سوراخی جهت تهویه در پوشش روی تخم ها ایجاد می کنند. در این میان بعضی از پرندگان هستند که آشیانه ای درست نمی کنند و از این لحاظ انگل پرندگان دیگر محسوب می شوند. این پرندگان مانند کوکوها در آشیانه پرندگان دیگر تخم می گذارند و خود هیچ مسئولیتی در قبال تخم و جوجه برعهده نمی گیرد. نکته جالب اینجاست که کوکوها تخم خود را در آشیانه پرندگان بسیار کوچک تر از خود می گذارند و زمانی که جوجه از تخم بیرون می آید از نظر جثه بزرگ تر از پرنده بالغ میزبان خود است که نقش مادر آن را بازی می کند. اگرچه در برخی از گونه ها جنس نر در ساختن آشیانه به ماده کمک می کند ولی معمولاً آشیانه به وسیله ماده ها ساخته می شود. تنها در معدودی از پرندگان، نرها به تنهایی آشیانه را می سازند. آشیانه سازی آشیانه سازی بهداشت آشیانه یکی از مسائل مهم در دوران پرورش جوجه ها است. جوجه های اغلب پرندگان به جز گنجشک سانان معمولاً به طرف بیرون آشیانه پشت می کنند و مدفوع خود را به بیرون از آشیانه می اندازند. در ماهی خورک ها گاهی مدخل آشیانه به حدی از مدفوع جوجه ها پر می شود که رفت و آمد به داخل آن مشکل می شود. در گنجشک سانان نظافت لانه به دو روش انجام می شود. یکی اینکه فضله جوجه ها دارای غشاء کپسول مانندی است که والدین می توانند آن را با احتیاط بلند کرده و از آشیانه به خارج پرتاب کنند. دیگر اینکه مدفوع جوجه ها تا ۳ یا ۴ روز اول پس از خروج از تخم توسط والدین به ویژه ماده ها خورده می شود. در حالت اول هربار که والدین به منظور تغذیه جوجه ها به آشیانه وارد می شوند، فضله جوجه ها را با منقار برمی دارند و در محلی نزدیک آشیانه به بیرون می اندازند. نمونه بارز این حرکت در سار دیده می شود. برخی از جانوران دیگر هم وجود دارند که به عنوان همزیستی با پرندگان در آشیانه برخی از پرندگان زندگی می کنند. پرندگان این همسایه های مفید را در کنار خود می پذیرند زیرا که آنها در بهداشت آشیانه نقش مهمی را ایفا می کنند. انواع مختلف پرندگان نه تنها از لحاظ مکان هایی که برای ساختن آشیانه انتخاب می کنند، با یکدیگر تفاوت دارند بلکه از نظر موادی که در ساختمان آشیانه به کار می برند و همچنین شکل و فرم آن نیز با هم تفاوت زیادی دارند. بسیاری از پرندگان مانند گنجشک سانان کوچک آشیانه خود را به شکل فنجان و از موادی مانند ساقه های علف، رشته های گیاهی و ریشه های کوچک همراه با سایر مواد مانند کرک های گیاهی و پر که اغلب با موی پستانداران نیز آستر شده است، می سازند. گنجشک سانان بزرگ تر آشیانه های فنجانی خود را از مواد درشت تری درست می کنند. زاغ کبود و کلاغ معمولی آشیانه خود را از ترکه می سازند. عقاب های طلایی برای ساختن آشیانه بزرگ و حجیم خود، قطعات کوچکی از چوب و سایر مواد را به کار می برند و گاهی اوقات سال های سال از همان آشیانه استفاده می کنند. بیشتر اعضای تیره چرخ ریسک درون سوراخ ها آشیانه می سازند اما برخی دیگر یک لانه سربسته دراز که سوراخی در کنار آن دارد به صورت آویزان بنا می کنند. سینه سرخ آمریکایی آشیانه فنجانی شکل خود را با گل محکم می کند. برخی از پرستوها آشیانه فنجانی شکل خود را به طور کامل از گل می سازند. بیشتر بادخورک ها مواد آشیانه را با بزاق دهان خود به هم می چسبانند. http://www.iranbirds.com/articles/scientific/481-nesting.html
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نوشته شده در ساعت 12:32:19 , مورخ 30/08/1391 کد خبر : 91081050- http://isdle.ir/news/index.php?news=8890 پس از پلنگ ببر، باردیگر پروژه تبادل گونه‌ها کلید خورد؛ محمدی زاده: تبادل گونه‌هایی مانند آهو را با شیر در نظر داریم !!!!!! رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از پروژه احیای شیر ایرانی، یکی از گونه‌های منقرض شده ایران و توافقات اخیر این سازمان با کشور هندوستان در این باره خبر داد. پیش از این فاز اول پروژه احیای ببر با همکاری کشور روسیه، با ابتلای هر دو ببر وارد شده به بیماری مشمشه و مرگ ببر نر با شکست مواجه شده بود و این پروژه در سکوت خبری به سر می‌برد. به گزارش سبزپرس، «محمد جواد محمدی زاده»، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز گذشته در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت: شیر ایرانی الان تنها در هندوستان هست و حتما باید به ایران برگردد و احیا شود که با مسئولان مربوطه در هندوستان توافقات اولیه در این زمینه انجام شده است. وی اظهار داشت: در آخرین سفری که به کشور هندوستان داشتیم با وزیر محیط زیست این کشور توافقی انجام شد که موضوع احیای شیر ایرانی یکی از اینها بود. بنا شد که کارشناسان دو طرف بررسی های خود را انجام دهند. شیر ایرانی الان تنها در هندوستان هست و حتما باید به ایران برگردد و احیا شود. زیستگاه اصلی آن که در ایران هست، باید فعال شود. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: قرار بر این شد که از زمان توافق با تهیه یک پیش نویس، پروتکل آن ظرف یک ماه به امضاء کمیسیون مشترک ایران و هند برسد و فکر می کنم ظرف 15 روز آینده در تهران جلسه ای در این باره خواهیم داشت و بحث بازگشت شیر ایرانی در آنجا به امضاء برسد. محمدی زاده تصریح کرد: البته آنها تقاضای تبادل یوزپلنگ ایرانی را داشتند اما نظر ما منفی بود. زیرا در نظر داریم برای بعضی از گونه هایی که انبوه داریم و در خطر انقراض نیستند مانند آهوی ایرانی تبادلات خود را انجام دهیم و آمادگی هم داریم از آنها بخریم. احیای یوزپلنگ آسیایی (!) وی همچنین درباره برنامه های این سازمان برای احیای گونه های در حال انقراض نیز گفت: خوشبختانه در این بخش برنامه های خوبی اجرایی شده و به نتیجه رسیده است. از جمله احیای یوزپلنگ آسیایی است و ایران تنها کشوری است که ادعا دارد این گونه را کاملا احیا کرده و به نتیجه رسانده است. محمدی زاده افزود: احیای گونه های دیگری هم متناسب با مناطق مختلف کشور در برنامه داریم. به طور مثال سمندر در لرستان که در خطر انقراض است و باید حمایت کنیم تا نسل این گونه های نادر منقرض نشود و در سایر استانها نیز چنین برنامه هایی را دنبال خواهیم کرد. این دومین بار است که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برای گونه‌های منقرض نشده در ایران همچون یوزپلنگ آسیایی و سمندر امپراطور (لرستان) از واژه «احیا» استفاده می‌کند. در صورتی که واژه احیا، تنها برای گونه های منقرض شده کاربرد دارد. این در حالی است که محمدی زاده در سفر خود به کشور هندوستان، گفته بود: «در ایران بیش از 50 یوزپلنگ آسیایی زندگی می‌کنند» در صورتی که پیش از این رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همواره آمار یوزپلنگ در ایران را بین 70 تا 100 و بعضاً 120 یوزپلنگ اعلام می‌کرد. این تغییر ناگهانی آمار، نگرانی‌های زیادی را برای فعالان حفاظت محیط زیست و حیات وحش به وجود آورد، چرا که با این تغییر به نظر می‌رسید که جمعیت یوزپلنگ ایران به عنوان یک گونه شدیداً در خطر انقراض، در حال کاهش مجدد است. هنوز جزئیات بیشتری درباره پروژه احیای شیر ایرانی و نحوه ورود شیرها از هندوستان به ایران توسط مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست مشخص نیست. همچنین از سرنوشت ببر ماده به جا مانده از تبادل ببر و پلنگ با روسیه و پروژه احیای ببر منقرض شده هیرکانی نیز جزئیاتی از سوی مدیران سازمان منتشر نشده است. در حالی که این ببر ماده نیز به بیماری مشمه مبتلا است و سازمان دامپزشکی کشور نیز حکم قطعی معدوم سازی این ببر بیمار را صادر کرده است. در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی، سازمان تازه تاسیس حفاظت محیط زیست قصد داشت تا پروژه احیای شیر ایرانی را در پناهگاه حیات وحش دشت ارژن کلید بزند و به همین منظور اقدام به خریداری تعداد زیاد از روستاها و اراضی مستثنیات این منطقه کرد. با این حال با پیروزی انقلاب اسلامی، این پروژه مسکوت ماند. شیر برخلاف تمامی گربه‌سانان به صورت گله‌ای زندگی می‌کند و به گفته کارشناسان مطرح بین‌المللی (همچون «جرج شلر») برای احیای جمعیت شیر در یک منطقه، دستکم به دو گله شیر (هر یک با جمعیتی بیش از 7 شیر) و زمینی وسیع احتیاج است. با این حال هنوز سازمان حفاظت محیط زیست محل و چگونگی اجرای این پروژه را اعلام نکرده است و باید منتظر ماند و دید که آیا شیرهای وارداتی نیز همانند ببرهای روس در میان جمع پرشور خبرنگاران راهی باغ وحش خواهند شد و یا اینکه مستقیماً به سایت احیای شیر خواهند رفت.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نوشته شده در ساعت 11:41:19 , مورخ 30/08/1391- http://isdle.ir/news/index.php?news=8888 کد خبر : 91081048 داستان انقراض یک گونه وابسته به زیستگاهی ویژه؛ جایزه 50 هزار دلاری بی‌برنده برای یافتن دارکوب نوک عاجی: در سال 1783 کشورنوپای ایالات متحده آمریکا تنها از سیزده ایالت که عموما در منطقه «نیوانگلند» در کرانه های اقیانوس اطلس بودند شامل شده بود. ولی به تدریج با تصرف فلوریدای اسپانیا و خرید سرزمین پهناور «لوئیزیانا» به مبلغ شش میلیون دلار در سال 1806 از ناپلئون بناپارت، سرزمین های بسیاری در حیطه قدرت آمریکا قرار گرفت. سرزمین های جنگلی و حاصلخیز جنوب شرقی امریکا چون لوئزیانا و «آرکانزاس» بهترین مکان برای ایجاد کشتزارهای بزرگ پنبه بودند و این پاکتراشی به نابودی گونه هایی چون «پوما» (شیر کوهی) و «گوزن الک شرقی» منجر شد. پس از پایان جنگ های داخلی در دهه 1860 فشار صنایع تولید الوار برای ترمیم خرابی های گسترده در ایالات جنوبی به تدریج باعث از دست رفتن یکی از بزرگترین گونه های دارکوب دنیا یعنی «دارکوب نوک عاجی» (Campephilus principalis) شد. در کنار پاکتراشی جنگل ها، قطع درختان کهنسال و دارای چوب‌های پوسیده مناسب برای تغذیه و زادآوری در کنار شکار برای گوشت و در آخرین سال ها فروش پوست های کنده شده به مجموعه داران و موزه ها باعث کاهش شدید گزارش های مشاهده این گونه دارکوب شد و آخرین جفت در فلوریدا در دهه 1920 شکار شد. با بالا رفتن حساسیت ها در دهه 1930 تعدادی عکس از این گونه که برآورد می شد تنها 30 فرد از آن برجای مانده باشد گرفته شده و با هماهنگی با یک شرکت چوب بری، بخشی از آخرین زیستگاه جنگلی در سال 1938 ممنوع القطع اعلان شد. ولی با این وجود در سال 1944 آخرین گزارش مستند مشاهده یک دارکوب ماده در دست است. زیرگونه موجود در جزیره کوبا نیز به دلیل پاکتراشی جنگل های جلگه ای برای کاشت نیشکر و تخریب جنگل های کوهستانی برای تولید ذغال وضعیت مناسبی نداشت و گویا در دهه 1980 این زیرگونه کوبایی نیز نابود شد. با این وجود همواره گزارش های مشکوکی از مشاهده دارکوب نوک عاجی وجود داشت و به همین دلیل در سال 2008 آزمایشگاه پرنده شناسی دانشگاه «کرنل» جایزه ای به مبلغ 50000 دلار برای یافتن گزارش هایی مستدل از وجود قطعی این گونه تعیین کرد. هرچند گهگاه گزارش های مشاهده، امید وجود این دارکوب با شکوه را زنده می کند ولی به دلیل وجود گونه «دارکوب تاجدار» (که شباهت ظاهری زیاد و همچنین زیستگاه مشترک با نوک عاجی دارد)، تا زمانی که یک نمونه زنده دارکوب نوک عاجی و یا پرهایی که با آزمایش DNA حیات این پرنده را ثابت کند، به دست نیاید نمی توان به عکس هایی محو و گزارش های شفاهی تکیه کرد. در سفری که نگارنده این نوشتار همراه با جناب آقای «فرشید جعفر زاده» در رکاب جناب آقای «امید منظم» به ارتفاعات جنگلی تنکابن داشتیم، به هنگام ورود به یک طرح بهره برداری از جنگل چندین نکته بسیار ملموس بود. روزگاری جلگه تنکابن پوشیده از پوشش جنگلی هیرکانی با گونه شاخص درخت بلند «مازو» همچون جنگل «سیسنگان» و نور بود، ولی از سال 1300 با ریشه کن کردن بیماری مالاریا و طرح ریزی نوین شهر، جمعیت از منطقه خوش آب و هوا و مرتفع «خرم آباد» به جلگه هدایت شد. در حال حاضر تنها پوشش جنگلی قابل ملاحظه در کوهستان ها وجود دارد و در مناطق کوهپایه ای که در بیشتر مناطق باغ های چای ایجاد شده بود، اکنون ویلا سازی به شدت رونق گرفته و هر روز شاهد نفوذ و دست اندازی به جنگل های کوهپایه ای «دوهزار» هستیم. روزگاری طرح های پاکتراشی جنگل های پهن برگ هیرکانی و کاشت گونه های سوزنی برگی چون «نراد» به دلیل تغییر گونه های غالب تشکیل دهنده پوشش گیاهی و خشک شدن، باعث از دست رفتن مفهوم جنگل هیرکانی در آن مناطق شد. در طرح بهره برداری تنکابن درختان نسبتاً هم سال و جوان، نشان دهنده پاکتراشی قدیم و جلوگیری از دست اندازی و تغییرکاربری و احیای پوششی با استفاده از یک و یا دو گونه هستند.گرده بینه های قطع شده کنار مسیر بیشتر از نمونه های پیر و همراه با چوب پوسیده هستند که نشان از قطع تک گزین با شیوه کنونی بهره برداری است. ولی در اینجا نیز همچون جنگل های جنوب شرقی آمریکا از دست رفتن نمونه های کهنسال باعث نابودی منابع غذایی(لارو حشرات) و مکان آشیان سازی گونه هایی چون دارکوب می شود. «دارکوب سیاه» (Dryocopus maritus) بزرگترین گونه دارکوب ایران (و شاید غرب آسیا و اروپا) است و در مقایسه با دیگر گونه های دارکوب موجود (چون «سوری» و «سبز») جایگاهی همچون گونه دارکوب عاجی جنوب شرق آمریکا را اشغال کرده است. در بسیاری از کشورها ( البته نه همچون مالزی و اندونزی و فیلیپین و آمریکای لاتین که شرکت های بهره بردار در کنار شرکت های پرورش دهنده نخل های روغنی و گله داران دست به قطع یکسره جنگل ها می زنند) جز در نواحی پرورش و در واقع زراعت گونه های چوبی دست کاشت و سریع الرشد، اصله های مورد نظر به شیوه تک گزین برداشت می شوند و در بسیاری از پارسل های جنگلی، نمونه هایی برای بذر افشانی به شیوه طبیعی و برای جمع آوری بذر از نمونه های مرغوب و مدنظر صنایع چوب نگاهداشته می شوند. هرچند شیوه کنونی برداشت تک گزینی در نواحی هیرکانی همچون قطع یک سره و کاشت انبوه سوزنی برگان غیر بومی باعث تخریب و تغییر زیستبوم نمی شود، ولی حذف پایه های دارای چوب پوسیده که پناهی برای آشیان سازی و تغذیه گونه دارکوب سیاه هستند، نسل این گونه را در معرض نابودی قرار خواهد داد. برنگارنده معلوم نیست که گونه دارکوب سیاه وابسته به جنگل های جلگه ای بوده و یا قادر به زادآوری در جنگل های کوهستانی به عنوان بخش اعظم جنگل های برجای مانده هیرکانی است و آیا این گونه در لکه های جنگلی جلگه ای همچون سیسنگان و نور وجود دارد یا خیر. در جنگل سیسنگان، قطع درختان ارزشمند بلند «مازو» و «آزاد» طبق قانون ممنوع است و تنها پایه های خشکیده و افتاده بر روی زمین مجاز به خروج و استفاده هستند. هرچند با ریختن گازوئیل و آب آهک به زیر هرپایه پولساز آزاد و بلند مازو می توان آن را به سرعت خشک کرد که این شیوه به راحتی در باغ های تهران مشاهده می شود و در خیابان ولیعصر هر صاحب بوتیک و پاساژی با فراغ بال، هر چنار مزاحم و مخل کسب و کار را خشک می کند که اکنون به راحتی می توان درختان قطع شده توسط پیمانکاران را مشاهده کرد که آتش شومینه نوکیسه گان می شوند! وجود درختان در حال تجزیه و پوسیده بخشی جدا ناشدنی از فرایند چرخه زیستی هر زیستگاه جنگلی است و در بسیاری از جنگل هایی که دارای ارزش زیستی و نه تجاری هستند، مدیران و کارشناسان به هیچ روی اجازه انتقال پایه های افتاده بر کف جنگل و در حال تجزیه را نمی دهند.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

بارقه امید برای جلوگیری از انقراض گورخر ایرانی / شمارش ۴۳۳ راس گورخر در منطقه حفاظت شده بهرام گور ۳۰ آبان ۱۳۹۱ به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان فارس، حسینعلی ابراهیمی با ابراز خرسندی از افزایش چشمگیر این گونه ارزشمند افزود: گورخر ایرانی پستاندار بزرگ و زیبایی است که در لیست IUCN جزء گونه های در معرض خطر قرار گرفته است. ابراهیمی افزود: این زیر گونه جز در ایران در تمام کشورهایی که روزی پراکندگی داشته، منقرض شده و آخرین بازماندگان آنها در دو جمعیت مجزا، یکی در انتهای شمالی بیابان مرکزی ایران، در پارک ملی توران و دیگری در انتهای جنوبی آن، منطقه حفاظت شده بهرام گور پراکندگی دارند. این وضعیت مسئولیت سنگینی را برای نگهداری آخرین تعداد از این گونه در دنیا بر دوش ما گذاشته است. ابراهیمی کارنامی همچنین گفت: در حال حاضر از نظر وسعت زیستگاه و وضعیت جسمانی، گورخر هایی که در بهرام گور زندگی می کنند در شرایط مطلوبی به سر می برند و رشد بیش از ۲۱ درصدی جمعیت گورخر ایرانی در سرشماری پاییزه امسال نسبت به سرشماری سال ۱۳۹۰ گواهی بر این واقعیت است که امنیت زیستگاه منطقه حفاظت شده بهرام گور به خوبی تامین شده و با افزایش حضور محیط بانان و تهیه و ایجاد تجهیزات و امکانات آبرسانی و غذارسانی به این حیات وحش شرایط جهت زاد و ولد و زندگی آرام این گونه ارزشمند فراهم شده و خوشبختانه مراقبت های لازم از این گونه صورت گرفته و علوفه و غذای کمکی مورد نیاز در فصول سرد و خشک تامین شده است. حسینعلی ابراهیمی نقش مشارکت جوامع محلی و همکاری دانشگاهیان را در بهبود وضعیت این گونه و رشد جمعیت آن اثرگذار دانسته و از برخورد قاطعانه دستگاه قضایی و نیروی انتظامی با شکارچیان و صیادان تشکر نمود و افزود: برای جلوگیری از انقراض این گونه ارزشمند مطالعات جامعی در استان فارس انجام شده و در طرح مذکور به دنبال زیستگاه مطلوب و مناسب دیگری در استان فارس جهت پرورش گور ایرانی هستیم که به همین منظور مطالعاتی با هدف بهره برداری از سایت گورخر ایرانی در منطقه دره باغ بوانات در حال انجام است. وی در ادامه مهمترین اقدامات حفاظتی این اداره کل در جهت حفاظت از این گونه ارزشمند را علت یابی بیماریهای احتمالی این گونه، انجام مطالعات در خصوص رفتار، وضعیت تغذیه و زیستگاه آنها و همچنین اقدامات لازم بمنظور بهبود وضعیت تغذیه، ایجاد شرایط زیستگاهی مناسب تر، حفاظت بهینه و لایروبی مستمر چشمه و آبشخورهای منطقه و غیره … دانست که باعث گردیده تا گورخرهای استان فارس در حال حاضر از شرایط زیستگاهی بهتری برخوردار باشند. ابراهیمی کارنامی تاکید کرد: طی سال های اخیر مطالعات و مراقبت های خاص و جدی تری بر روی این گونه توسط کارشناسان محیط زیست صورت گرفته که از آن جمله می توان به سرشماری سالانه گونه ها، پایش ماهانه و رفع نقایص موجود در محدوده مطالعاتی و نیز تهیه طرح مطالعه گونه و زیست گاه گورخر توسط اساتید دانشگاه شیراز اشاره نمود. در سالهای اخیر علیرغم شرایط نامساعد جوی و خشکسالی ها، خوشبختانه با مراقبت و پایش این منطقه آمار گور سیر صعودی داشته و بر اساس آخرین سرشماری در پاییز امسال که روز گذشته به پایان رسیده است ۴۳۳ راس گورخر در منطقه حفاظت شده بهرام گور شمارش گردید. http://www.iew.ir/1391/08/30/4298
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

جزاير مرجاني مديرکل محيط‌زيست استان هرمزگان از جابه‌جايي بخشي از مرجان‌هاي جزيره ابوموسي به‌منظور ساخت بندر جامع و چندمنظوره در اين جزيره خبر داد. به گزارش همشهري آنلاين: مجيد وفادار با تأکيد بر اينکه ابوموسي به دستور رئيس‌جمهور در ابتداي سال‌جاري بايد به منطقه نمونه گردشگري تبديل شود، افزود: اين مهم بايد با درنظرگرفتن الزامات زيست‌محيطي صورت بگيرد. مديرکل حفاظت محيط‌زيست استان هرمزگان با اشاره به ظرفيت بالاي ابوموسي براي جذب گردشگر و توسعه گردشگري با بهره‌گيري از طبيعت بکر اين جزيره تصريح کرد: تمامي اقدامات موردنياز براي توسعه گردشگري در جزيره ابوموسي بايد با هماهنگي اداره کل محيط‌زيست باشد.وفادار به جابه‌جايي مرجان‌هاي ابوموسي اشاره کرد و گفت: اين اقدام پيشگيرانه به‌منظور جلوگيري از نابودشدن اين موجودات دريايي و پيرو درخواست اداره کل بنادر و دريانوردي استان انجام مي‌شود.وفادار همچنين با اشاره به‌وجود جوامع مرجاني در اطراف جزيره ابوموسي و حوضچه بندر، گفت: با توجه به اهميت مرجان‌ها و کارکردهاي متنوع اين کلوني‌هاي زيبا و منحصر به فرد، قبل از لايروبي حوضچه و احداث بازوهاي جديد بندر، کلوني‌هايي که احتمال آسيب به آنها وجود دارد، جابه‌جا خواهند شد. http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7876
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نصب گردنبند ردیاب ماهواره ای بر روی گورخرهای بهرام گور ۲۷ آبان ۱۳۹۱ دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: دوره آموزشی تخصصی بیهوشی و زنده گیری جانوران وحشی برای آموزش دامپزشکان و کارشناسان حیات وحش استان های سراسر کشور در استان البرز برگزار شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام): دکتر کریس والزراز کارشناس مرکز تحقیقات اکولوژی حیات وحش دانشگاه حیات وحش وین و همکار ایشان دکتر تی یری پتیت در تاریخ ۱۳۹۱/۸/۲۶ الی۱۳۹۱/۹/۶ برای انجام طرح پژوهشی “بررسی زیستگاه و تعیین مسیر های مهاجرت های گور ایرانی در منطقه حفاظت شده بهرام گور و پارک ملی قطرویه” که با همکاری و مشارکت دانشگاه صنعتی اصفهان و سازمان حفاظت محیط زیست در حال انجام می باشد به منظور زنده گیری و نصب ردیاب ماهواره ای بر روی تعدادی گور با هدف مشخص کردن الگوهای مهاجرت گور در داخل و خارج منطقه بهرام گور به ایران سفر کرد. در طول این برنامه سفر و با حضور متخصصین مذکور یک دوره آموزشی دو روزه روزهای جمعه و شنبه مورخه ۲۶ تا ۲۷ آبان نیز در خصوص اصول زنده گیری و نحوه بیهوشی جانوران وحشی جهت آموزش دامپزشکان و کارشناسان حیات وحش استان های سراسر کشور در استان البرز برگزار شد. گورخر آسیایی با نام علمی (Equus hemionus onager) از گونه های شاخص حیات وحش کشور و در فهرست سرخ IUCN و در رده حفاظت بحرانی CriticallyEndangered قرار دارد. امروزه این گونه در سایر زیستگاه های طبیعی آسیا منقرض و تنها جمعیتهایی از این حیوان در دو زیستگاه بهرام گور فارس و توران سمنان زیست می کند. زیستگاه های بهرام گور و توران با ساختار کویری و نسبتا خشک از لحاظ پوشش گیاهی، اقلیم، جوامع جانوری و اکولوژیکی نسبت به فعالیت های انسانی بسیار حساس و آسیب پذیر می باشند. فعالیت جوامع انسانی پیرامون این مناطق و استرس های محیطی می تواند صدمات جبران ناپذیری بر آخرین بازماندگان جمعیت گورخر وارد نموده و زادآوری و تجدید نسل این جمعیت ها را با خطر جدی مواجهه سازد. بر همین اساس برنامه مدیریت جمعیت و زیستگاه گورخر در کشور تدوین گردیده است و فعالیت های نظیر تکثیر در اسارت و معرفی و احیای مجدد گونه در سایر زیستگاه های حوزه پراکنش تاریخی، تعیین گستره خانگی و مسیرهای مهاجرت، بررسی و تعیین ظرفیت برد زیستگاه ها از جمله اقدامات مهم این برنامه است. با انجام این پژوهش که منجر به شناسایی مسیرهای مهاجرت و گدارهای گورخر خواهد شد سپس با اقدامات حفاظتی در این محدوده ها جهت کاهش تهدیدهای گونه در مسیرهای مهاجرت کوشش خواهد شد. برای تعیین گستره خانگی و مسیرهای مهاجرت گونه هایی همچون پلنگ در شمال غرب کشور، زاغ بور درتوران، یوز در بافق لاک پشت های دریایی در خلیج فارس با استفاده از ردیاب های ماهواره ای و رادیویی پروژه هایی مشابه اجرا گردیده و یا در دست اجرا می باشد. خبر های تکمیلی و در مورد برگزاری دوره و انجام پروژه بررسی زیستگاه و مسیرهای مهاجرت گورخر متعاقبا اعلام میگرددی.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مرگ دامدار گلستانی در اثر حمله حیوان وحشی (احتمالا پلنگ) ۲۸ آبان ۱۳۹۱ دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام): مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان گفت: یکی از دامداران منطقه آزادشهر، احتمالا بر اثر حمله حیوانی وحشی در ارتفاعات جنگلی شهرستان آزادشهر کشته شد. وی افزود: این دامدار که روز جمعه به تنهایی برای چرای دامهای خود به ارتفاعات جنگلی شهرستان آزادشهر عزیمت کرده بود مورد حمله حیوان وحشی درنده قرار گرفت و کشته شد. کارشناسان محیط زیست استان گلستان در حال بررسی شواهد صحنه حادثه و شناسایی جانور مهاجم می باشند. روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان، اظهار تاسف و تسلیت خود را از بروز این ضایعه دلخراش را به خانواده متوفی اعلام می دارد.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران گفت: نتایج تحقیقات نشان می دهد که کنترل بیولوژیک نه تنها باعث کاهش محصول نمی‌شود بلکه در بسیاری موارد باعث افزایش کیفیت و کمیت محصول نیز می‌شود. ولی اله بنی عامری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: کنترل بیولوژیک به عنوان راهکار قابل قبول و جایگزین مناسب کنترل شیمیایی و سایر روشهای سنتی در دنیا مطرح است. وی اظهار داشت: کاهش مصرف کود و سموم شیمیایی در مزارع و باغ ها چند سالی است که در کشور آغاز شده از این رو تحقیقات گسترده ای به منظور کننترل بیولوژیک آفات انجام شده که نتایج بسیار مطلوبی به همراه داشته است. بنی عامری به نتایج پژوهشی که در زمینه کنترل بیولوژیک انجام شده است، اشاره کرد و گفت: دراین تحقیق ۱۰ عامل بیولوژیک شامل چهار شکارگر، پنچ پارازیتوئید و یک قارچ بیمارگر برای کنترل آفات و بیماریهای خیار و گوجه فرنگی گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ در گلخانه ‌های استان‌ تهران به مساحت ۲۳۰ هزار متر مربع انجام شد. عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران افزود: در این آزمایش ها جمعیت آفات و دشمنان طبیعی آنها به صورت هفتگی پایش شد و کنترل آفات و بیماری های خیار و گوجه فرنگی گلخانه ‌ای شامل شته، تریپس، مگس مینوز برگ، کنه تارتن، سفیدبالک و سفیدک پودری با موفقیت انجام شد. وی گفت: بعد از بررسی نتایج تحقیقات مشخص شد علاوه بر این که رها سازی به موقع دشمنان طبیعی می تواند در کنترل آفات موثرباشد، اقدامات به موقع و دقیق کشاورز نیز می‌ تواند تاثیرات تعیین کننده‌ای در روند برنامه‌های کنترل بیولوژیک داشته باشد. بنی عامری افزود: با انجام این تحقیقات مقدار محصول برداشت شده خیار و گوجه فرنگی به ترتیب در سال ۱۳۸۹ ، ۵/۱۷ درصد و در سال ۱۳۹۰ ، ۲۰ درصد افزایش یافت. وی ادامه داد: در این تحقیق به دلیل بکارگیری عوامل کنترل بیولوژیک و رها سازی‌ مکرر و موفقیت آمیز آنها، سم‌پاشی‌ها حذف و یا به حداقل رسید و شرایط جدید به وجود آمده فرصت بسیار مناسبی را برای نقش‌ آفرینی دشمنان طبیعی آفات گلخانه‌ای از جمله مگس شکارگر Coenosia spp در کنترل مگس‌های مینوز بالغ برگ سبزی فراهم کرد. رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران افزود: دراین تحقیق مشخص شد در صورت رهاسازی عوامل کنترل بیولوژیک در زمان مناسب می ‌توان آفات گلخانه‌های خیار و گوجه فرنگی را کنترل کرد. از این رو می توان گفت بکارگیری عوامل کنترل بیولوژیک در چارچوب برنامه مدیریت تلفیقی موجب می شود عوامل خسارت زای محصولات گلخانه ای از بین برود. http://www.iew.ir/1391/08/25/4136
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

زیست بوم: معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: نگه داری حیوانات وحشی در اماکن عمومی و خصوصی بدون مجوزسازمان محیط زیست، غیرقانونی است و با متخلقان برخورد قانونی می شود. ‘ اصغر محمدی فاضل ‘ روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا افزود : در حال حاضر نگه داری و خرید و فروش گونه هایی همچون حیوانات خانگی یا دام در منازل و اماکن تحت ضوابط خاص امکان پذیر است ولی نگه داری سایر گونه ها باید با موافقت و مجوز کتبی از سازمان حفاظت زیست باشد. فاضل تاکید کرد: دستورالعمل جامعی در مورد نگه داری و تکثیر حیوانات وحشی در منازل و اماکن عمومی وجود دارد که به تمام ادارات کل سراسر کشور ابلاغ شده است و تمام آنها موظف به رعایت آن هستند. وی با بیان اینکه درخواست مجوز برای نگه داری حیوانات وحشی در روستاها بیشتر از شهرهاست ، گفت: برخی موارد گونه های وحشی حیوانات مانند آهو ، گوسفند وحشی و یا گوزن ها به دلایل مختلف مانند برف ، سرما و یا گرسنگی به حاشیه روستاها پناه می آورند که در این زمان توسط اهالی به صورت دستی تغذیه می شوند و برخی از آنها بعد از مدتی که به این روش تغذیه شدند دیگر به طبیعت باز نمی گردند که این زمان نگه داری از آنها نیاز به دریافت مجوز خاص خودش دارد. وی اظهار داشت: معمولا سالانه چندین درخواست برای دریافت مجوز نگه داری از حیوانات وحشی به سازمان و ادارات کل محیط زیست داده می شود که بعد از بررسی و داشتن ضوابط لازم ، در موارد خاص مجوز برای آنان صادر می شود. فاضل تاکید کرد: در هر حال نگه داری حیوانات غیرخانگی بدون مجوز سازمان محیط زیست، خلاف قانون است و در صورت مشاهده با متخلقان برخورد قانونی می شود و آنها ممکن است جریمه نقدی و یا کیفری شوند . معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست خاطرنشان کرد که سالانه معمولا با چند مورد نگه داری حیوانات وحشی و غیرخانگی در منازل مواجه می شویم . از این رو باید با فرهنگ سازی و احیای پارک های وحش، مردم را تشویق کنیم تا از نگه داری برخی حیوانات وحشی در منزل خودداری کنند و در صورت داشتن چنین حیواناتی آنها را به اماکن مخصوص نگه داری تحویل دهند. چندی پیش نیروهای محیط زیست استان تهران موفق به کشف ویلایی در تهران شدند که فردی در آن به صورت غیر قانونی ۵ قلاده میمون ، یک بهله (عقاب طلایی) ، هفت قطعه طوطی ، ۶ قطعه طاووس و ۴ قطعه قو نگه داری می کرد. بعد از آن هم یک کروکدیل در یکی از گلخانه های شمال شهر تهران کشف شد. تاریخ انتشار: ۲۸ آبان, ۱۳۹۱
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

درک نحوه ی تفکر در حیوانات    

دانشمندان بریتانیایی از دانشگاه‌های شفیلد و ساسکس پروژه بلند پروازانه ای را برای تولید نخستین مدل رایانه ای از مغز یک زنبور عسل آغاز کردند.

 

براساس اظهارات دکتر جیمز مارشال، این مدل برای پیشبرد درک محدود کنونی از هوش مصنوعی و نحوه تفکر حیوانات مورد استفاده قرار می گیرد.

قرار است این تیم مدلهایی از سیتمهای مغز را که بینایی و حس بویایی زنبور عسل را هدایت می کند بسازد. محققان با این اطلاعات قصد دارند نخستین ربات پرنده را که از قابلیت حس کردن و عمل کردن به عنوان یک زنبور عسل را دارد بسازند تا به طور خودکار بتواند حرکت کند و به دستورالعملهای از پیش برنامه ریزی شده متکی نباشد.

اگر این گروه موفیت آمیز باشد یکی از چالشهای مهم در علوم مدرن حل شده است و آن چالش ساخت یک مغز رباتی است که می تواند کارهای پیچیده را چون مغز یک حیوان انجام دهد.

کارهایی که از این ربات انتظار انجام آن می رود عبارت است از یافتن محل بوهای خاص یا گازها به همان نحوی که یک زنبور می تواند بوی گلهای خاص را تشخیص دهد. در صورت موفقیت آمیز بودن این مغز مصنوعی می تواند برای عملیاتهای جستجو و نجات و یا حتی گرده افشانی مکانیکی در عرصه کشاورزی به کار رود.

مارشال یادآور شد: ساخت یک مغز مصنوعی یکی از بزرگترین چالشها در هوش مصنوعی است، تاکنون محققان به طور نمونه مغز موشها، میمونها و انسانها را مطالعه کرده اند اما ارگانیسمهای ساده تر چون حشرات اجتماعی دارای قابلیتهای شناختی پیشرفته ای هستند.

این پروژه که از آن با عنوان " مغز سبز" یاد می شود مورد حمایت شرکت Nvidia قرار دارد و به نوعی در مقام مقایسه با ابتکار عمل "مغز آبی" قرار می گیرد که با حمایت IBM انجام می شود و قصد دارد مدلسازی مغز را با استفاده از ابررایانه ها با هدف تولید یک مدل از مغز انسان انجام دهد.

سخت افزار ارائه شده توسط Nvidia براساس شتاب دهنده های GPU با عملکرد بالا است و با یک رایانه استاندارد رومیزی به جای یک ابررایانه مغز را شبیه سازی می کند.

انتظار می رود که این تحقیق درک بیشتری از زنبور عسل فراهم کند چرا که نقش آنها به عنوان گرده افشان برای بسیاری از اکوسیستم ها حائز اهمیت است و کاهش جمعیت آنها در سالهای اخیر موجبات نگرانی دانشمندان را فراهم کرده است.

این پروژه می تواند به دانشمندان در درک علت کاهش جمعیت زنبورهای عسل نیز کمک کند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

مشاهده علائم حضور یوزپلنگ آسیایی در جریان سرشماری منطقه آریز بافق

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: به گزارش روابط عمومی اداره حفاظت محیط زیست استان یزد، حسن اکبری معاون محیط طبیعی این اداره گفت: سرشماری حیات وحش منطقه شکار ممنوع آریز بافق با همکاری محیط بانان، همیاران محیط زیست و دانشجویان علاقه مند، با تجهیزات لازم شامل دوربین چشمی، GPS و فرم های مربوطه صورت پذیرفت.

اکبری افزود: تعداد ۲۰ تیم سرشماری در دسته های دو نفره از مسیرهای پیاده و موتوری به روش مشاهده مستقیم منطقه را با پوشش بیش از ۶۰ درصد از زیستگاه ها مورد سرشماری قرار دادند.

وی در ادامه اشاره نمود: در جریان این سرشماری کل و بز، قوچ و میش، جبیر، کبک و تیهو و سایر پستانداران و پرندگان مهم منطقه مورد شمارش قرار گرفته و علائم یوزپلنگ آسیایی شامل ردپا و سرگین نیز ثبت و گزارش شد.

پیش از این دوربین های تله ای نصب شده تصاویر متعددی از حضور یوزپلنگ آسیایی در این منطقه را ثبت نموده بودند.

تصویر فوق مربوط به یوزپلنگ آسیایی در منطقه شکار ممنوع آریز (توسط دوربین تله ای اداره کل حفاظت محیط زیست یزد و انجمن یوزپلنگ ایرانی)

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

چهار عکس متوالی داستان رنج کشیدن گربه ای برای رسیدن به معشوقش را نشان می دهد که حتی حاضر شده است روی دیواری که پوشیده از میخ است پا بگذارد و گذر کند…! یک قصه بیش نیست غم و عشق و این عجب….!

 

عشق گربه ای

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

نجات فک خزری از تور صیادان در بندر ترکمن

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان از رها سازی فک خزری از تور صیادان در شهرستان بندر ترکمن خبر داد.

به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان گلستان، محمد ممشلی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان اظهار داشت: مامورین یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بندر ترکمن در گشت و کنترل و پایش منطقه ساحلی دریای خزر متوجه به دام افتادن یک قلاده فک خزری در تور صیادان ماهیگیر در نزدیکی جزیره آشوراده شدند که با تلاش و همت پرسنل یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست بندر ترکمن و صیادان مرکز ماهیان خاویاری، این فک از تور صیادان رها سازی و پس از انجام معاینات بالینی توسط دامپزشک و تهیه نمونه خون از این یگانه پستاندار خزر برای بانک ژن سازمان محیط زیست دوباره در آغوش دریا رهاسازی شد.

گفتنی است، فک پستانداری است که در آب زندگی می کند و تنها برای زادآوری و گاهی برای استراحت به ساحل می آید. در خشکی بسیار کم‌تحرک ولی در آب بسیار فعال است و با کمک پاهای خود به سرعت شنا می کند. فک ها از دست‌هایشان برای حفظ تعادل استفاده می کنند.

بدن این پستاندار برای زندگی در آب تغییراتی کرده‌است. میان انگشتان دست و پای آن پرده‌ای وجود دارد که باعث می شود دست‌ها و پاها شبیه باله‌ای برای شنا شود. پاها در انتهای بدن و در امتداد دم قرار گرفته‌اند. به‌ همین‌ دلیل فک ها نمی توانند به‌ راحتی روی زمین راه‌ بروند.

در گذشته تعداد زیادی از فک ها برای استفاده از پوست و گوشتشان شکار می شدند. در حال حاضر هم هر سال تعداد زیادی از آن‌ها در تورهای ماهیگیران گرفتار می شوند. برخی ماهیگیران می پندارند که فک ها از ماهیان تجاری، که منبع ارزشمندی برای آنان هستند، تغذیه می کنند. به همین سبب، به محض مشاهده فک ها، آن‌ها را می کشند.

گرم‌شدن زمین، باعث ذوب یخ‌های بخش شمالی دریای خزر، و در نتیجه کاهش زیستگاه‌های فک خزری شده‌ است. از عوامل دیگر کاهش شدید جمعیت این گونه، آلودگی های دریایی و نوعی بیماری ویروسی است که از سگ‌سانان به فک منتقل و در سال‌های گذشته موجب تلفات زیادی در این گونه شده‌ است.

آخرین سرشماری فک خزری به ۴ سال قبل باز می گردد که حاکی از وضعیت ناگوار این تنها پستاندار دریای خزر است. قبل از فروپاشی روسیه سابق تعداد فک خزری حدود یک میلیون قطعه بوده است که  سرشماری سال ۲۰۰۸ نشان می دهد این جمعیت به یک صد هزار رسیده است. به عبارت دیگر ۹۰۰ هزار فک خزری از بین رفته اند.

فک خزر، کوچکترین گونه فک های واقعی یعنی بدون گوش است و تنها در دریاچه خزر یافت می شود. این یگانه پستاندار خزر در اغلب نقاط دریا زندگی می کند، محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن موادغذایی و بصورت فصلی متغیر است. در فصل تابستان و پاییز اکثر فک های خزر در آبهای حوزه ایران بسر می برند. قبل از تجزیه شوروی سابق، کشتار فک خزری حتی به ‪ ۱۶۰‬هزار فک بالغ در سال می رسید. مشاهده جسد این جانور زیبا که گاه همراه با موجهای خزر به ساحل می آید منظره بسیار دلخراشی را برای علاقمندان به محیط زیست فراهم می آورد.

http://www.iew.ir/1391/08/22/4084

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

چرا تالاب ها در ایران در حال عقب نشینی هستند؟

     در باره شتاب حیرت انگیز مرگ تالاب ها در شمال، باختر، خاور، مرکز و جنوب ایران، گفتگویی با خبرنگار بخش محیط زیست روزنامه خورشید انجام داده‌ام که در این نشانی می‌توانید آن را مطالعه فرمایید.

نوشته شده در  دوشنبه 22 آبان1391ساعت 1:0  توسط محمد درویش

http://darvish100.blogfa.com/post-2279.aspx

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:تالاب, روزنامه خورشید, مصاحبه, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

زیست بوم: اخیراً در فضای مجازی عکسی منتشر شده که در آن عکاس بی‌رحم در حال عکاسی از کشته شدن کودک فقیر آفریقایی به وسیله‌ی یک مار پیتون است! این موضوع باعث خشم بسیاری شده که چرا یک عکاس باید جان یک انسان را فدای یک عکس کند؟

 

حمله مار پیتون

ممکن است شما هم تحت تاثیر این عکس قرار گرفته باشید و عکاس را سرزنش کنید اما …

واقعیت ماجرا:

 

در عکس، نشان داده شده که یک مار پیتون به کودک حمله کرده و عکاس هم با خیال راحت مشغول عکاسی از این صحنه‌ی هولناک است. در بعضی از نسخه‌ها جهت واقعی‌تر نشان دادن موضوع، آرم National Geographic را هم به گوشه‌ی تصویر اضافه کرده‌اند.

حقیقت این است که این عکس مربوط به سریال مستندی به نام Nature’s Deadlist است که از سال ۲۰۰۸ از شبکه‌ی «دیسکاوری» پخش می‌شود. این تصویر هم مربوط به صحنه‌ای از اپیزود چهارم این مجموعه با نام africa2 می‌باشد. (احتمالاً این مستند به بازسازی حوادث واقعی می‌پردازد)

در این صحنه از فیلم، یک دختر به وسیله‌ی یک مار پیتون آفریقایی مورد حمله قرار می‌گیرد. دوستش به دنبال کمک می‌رود. مردی سفید پوست به کمک می‌آید و با مار گلاویز می‌شود تا دخترک را نجات بدهد. او موفق می‌شود و کودک نجات پیدا می‌کند، اما خودش کشته می‌شود.
می‌توانید این فیلم را از یوتیوب ببینید. قسمت مرتبط، از دقیقه‌ی ۱۰ به بعد شروع می‌شود:
** تصاویر این مستند ممکن است برای برخی، آزار دهنده باشد.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=g1JI0-L2WVg#t=616s

*این اپیزود از مجموعه، در ۳ قسمت آپلود شده که لینک بالا قسمت دوم آن است.
از مجموع ۴۳ دقیقه فیلم، این عکس در حال دست بدست شدن است! برای تحریک احساسات عمومی، داستان کاملاً تحریف شده و نظرات بسیار تندی درباره‌اش نوشته می‌شود و مطابق معمول کسی هم به دنبال اصل داستان نمی‌رود!

تفاوت بین فقیر و پولدار، سیاه و سفید و … و تا دلتان بخواهد دشنام به عکاس بی‌رحم ماجرا! در صورتی که در این فیلم، مردی سفید پوست برای نجات کودک سیاه پوست جانش را از دست می‌دهد.

با کمک از:

http://wafflesatnoon.com/2012/08/22/boy-attacked-by-snake-as-photographers-watch-real-or-hoax

 

http://juicyjanezone.com/what-is-wrong-with-this-picture

http://entertainment.malaysia.msn.com/tv/article.aspx?cp-documentid=5152132

 

 

مطالب مشابه :

 

شما هم گول خوردید؟! + عکس

 

جنایت در دانمارک یا شایعه؟+عکس (۱۲+)

 

گول این عکس را نخورید

 

آخرین عکس قبل از اینکه خرس عکاس را بخورد!

 

یک دروغ اینترنتی- یوزپلنگی! +عکس

http://zistboom.com/8886/
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


 منطقه شکار ممنوع الموت غربی
به نظر شما چه باید کرد و چه باید گفت راجب این تصویر


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

پلنگ
خبر کشته شدن گونه‌هاي مختلف حيات وحش از خرس گرفته تا مرال و يوزپلنگ و پلنگ، هرازگاهي تبديل به تيتر يک صفحات محيط‌زيست رسانه‌ها مي‌شود اما اينکه پلنگي به‌دست يکي از محيط‌بانان کشته شود البته مي‌تواند حساسيت زيادي را برانگيزد؛ اتفاقي که هفته گذشته در حاشيه روستاي آيينه‌ورزان دماوند رقم خورد و طي آن يک قلاده پلنگ به‌دست يکي از محيط‌بانان از پاي درآمد.

 

به گزارش همشهري آنلاين:اکنون علاقه‌مندان به محيط‌زيست در تماس با روزنامه مي‌پرسند چرا بايد يک محيط‌بان که وظيفه‌اي جز صيانت از حيات وحش ندارد يک قلاده پلنگ را با گلوله از پاي درآورد؟ آنها مي‌گويند چرا محيط‌بانان از تفنگ بيهوشي استفاده نکرده‌اند؟ پاسخ اين چرا و برخي چراهاي ديگر را از مهندس هوشنگ ضيايي، استاد برجسته حيات وحش جويا شديم. پاسخ‌هاي ضيايي که در زمينه بيهوشي و زنده‌گيري گونه‌هاي مختلف حيات‌وحش نظير يوزپلنگ و پلنگ تجربه فراواني دارد، شنيدني است. او مي‌گويد در مواردي چاره‌اي جز شليک گلوله وجود ندارد.شماره موبايل ضيايي را مي‌گيرم. چند زنگ مي‌خورد اما جواب نمي‌دهد. در ذهنم نام کارشناسان ديگر را جست‌وجو مي‌کنم تا اگر موفق به گفت‌وگو با ضيايي نشدم با آنها صحبت کنم که ارتباط برقرار مي‌شود. مي‌گويد: «جاي شما خالي با شماري از دانشجويان در دل طبيعت هستم». مي‌پرسم که آيا فرصت يک گفت‌وگوي کوتاه را دارد و سپس ماجراي کشته شدن پلنگ را با او در ميان مي‌گذارم. به او مي‌گويم محيط‌باني که ناخواسته و به‌رغم ميل باطني خود پلنگ را از پا درآورده هم‌اکنون در بيمارستان بستري است؛ متهمي که بيش از هرکسي داغدار مرگ پلنگ از دست رفته است.دشواري‌هاي استفاده از تفنگ‌هاي بيهوش‌کننده ضيايي مي‌گويد: «همه‌‌چيز بستگي به شرايط دارد. در مواردي چاره‌اي جز شليک وجود ندارد؛ زيرا تفنگ بيهوشي کار ساز نيست. درنظر داشته باشيد استفاده از تفنگ بيهوشي مقدماتي دارد، اينطور نيست که گلوله بيهوشي مثل ساير گلوله‌ها آماده باشد تا بتوان از آن مثل ساير گلوله‌ها استفاده کرد بلکه بايد با توجه به وزن حيوان موردنظر سرنگ با ماده بيهوشي تهيه شود و پس از آن، سرنگ بيهوش‌کننده بايد دقيقا به ران حيوان شليک شود».اين استاد حيات وحش مي‌افزايد: «پلنگ حيوان باهوش و زيرکي است در نتيجه براي شليک سرنگ بيهوشي به اين حيوان بايد بسيار مراقب بود زيرا به محض آنکه سرنگ به طرف حيوان شليک شود آن را با دهان خود مي‌گيرد که ممکن است سرنگ به چشم حيوان برخورد کند و باعث صدمات جبران‌ناپذير شود». او در ادامه چگونگي استفاده از سرنگ بيهوش‌کننده را توضيح مي‌دهد: «براي شليک گلوله بيهوشي (سرنگ پرشده از ماده بيهوشي) به پلنگ لازم است يک نفر حيوان را سرگرم کند تا بتوان از پشت سرنگ را به ران حيوان شليک کرد. با وجود اين، پلنگ حيواني است که به‌سرعت عکس‌العمل نشان مي‌دهد. اين درحالي است که از زمان برخورد سرنگ به بدن حيوان، پنج تا 15دقيقه زمان لازم است تا ماده بيهوشي اثر کند و در اين زمان نسبتا طولاني، حيوان فرصت دارد حمله کند؛ در نتيجه محيط‌بانان نمي‌توانند به‌سادگي حيواني را بيهوش کنند».
ضيايي که تجربه بيهوش کردن 100حيوان ازجمله يوز و پلنگ را در پيشينه کاري خود دارد در ادامه خاطرنشان مي‌کند: «سرنگي که براي بيهوش کردن حيوانات به‌کار گرفته مي‌شود با سرنگ‌هايي که براي تزريق به انسان استفاده مي‌شود تفاوتي ندارد؛ بنابراين اگر پلنگ خواب باشد و بتوان سرنگ را در رگ‌گردن حيوان تزريق کرد بلافاصله بيهوش مي‌شود اما زماني که پلنگ بيدار است اين کار بسيار دشوار است». وي درباره روي آوردن پلنگ‌ها به حاشيه روستاها مي‌گويد: «اغلب حيواناتي که قدرت شکار ندارند و پير شده‌اند براي به‌دست آوردن طعمه به حاشيه روستاها مي‌آيند؛ پلنگ هم از اين قاعده مستثني نيست؛ براي نمونه چندي پيش پلنگي در جاسک دو شتر را کشته بود. وقتي ما او را تعقيب کرديم متوجه شديم که يک انگشت پا و دو دندان خود را براثر گلوله شکارچيان از دست داده و در نتيجه ديگر قدرت شکار در طبيعت را ندارد؛ از همين‌رو به ‌روستاها روي آورده است. پير شدن حيوانات وحشي از ديگر دلايل ديده شدن آنها در حاشيه روستاهاست. پلنگ هم که پير مي‌شود قدرت بينايي و شکار را از دست مي‌دهد. اين ضعف‌ها باعث حمله اين حيوان به الاغ، گاو و دام مي‌شود».
ضيايي به نکته جالبي اشاره مي‌کند: «پلنگ به گوشت سگ‌سانان بسيار علاقه دارد. اين علاقه به اندازه‌اي است که گاه اين حيوان را به حاشيه روستاها مي‌کشاند و باعث مي‌شود سگ‌هاي گله را شکار کند. اين مسئله به اندازه‌اي معمول است که مردم جاسک معتقدند که پلنگ پير اگر سگ بخورد جوان مي‌شود».
کاهش چشمگير کل ، بز، قوچ و ميش
درعين حال ، اين استاد محيط‌زيست از کم شدن طعمه به‌عنوان يکي از عوامل مهم حمله پلنگ به دام نام مي‌برد و مي‌گويد: «شکار بي‌رويه و تخريب زيستگاه سبب کم‌شدن طعمه گربه‌ساناني چون پلنگ شده است؛ براي نمونه تا پيش از اين، جمعيت قوچ، ميش، کل و بز در پارک ملي خجير، ورجين و سرخه‌حصار بالغ بر 15هزار راس بود اما اکنون اين رقم به‌دليل شکار و ويلاسازي در اين مناطق به سه هزار راس کاهش يافته است. اين کاهش طعمه امکان شکار پلنگ را بسيار محدود کرده است درحالي‌که وقتي طعمه زياد بود حتي پلنگ‌هاي پير هم فرصت شکار داشتند».
اما ضيايي خبر اميدوارکننده‌اي هم دارد: «گرچه آماري از جمعيت تعداد پلنگ‌ها در دست نيست اما خوشبختانه جمعيت اين حيوان نسبت به ساير گونه‌ها خوب است؛ به‌طوري که هرجا کل، بز و گراز وجود داشته باشد پلنگ هم وجود دارد. برهمين اساس از سيستان‌وبلوچستان گرفته تا ارتفاعات بم، يزد، کرمان و جنگل‌هاي شمال پلنگ مشاهده مي‌شود.
نکته ديگر اينکه پلنگ حيواني شبگرد است که مي‌تواند طعمه‌هاي مختلفي نظيرگراز، پايکا (از خانواده خرگوشان) و تشي را شکار کند. اين حيوان برخلاف يوز که در دشت زندگي مي‌کند و با ماشين قابل تعقيب است در کوهستان زندگي مي‌کند و به همين دليل نمي‌توان با ماشين آن را تعقيب کرد. با وجود اين، تخريب زيستگاه‌ها و شکار بي‌رويه طعمه مي‌تواند جمعيت اين حيوان را با خطر مواجه سازد».


 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

خرس قطبي 3

طرح حفاظت از خرس‌هاي قطبي در دستورکار گروه تخصصي کميسيون حفظ بقاي گونه‌ها (SSC) در اتحاديه جهاني حفاظت از طبيعت قرار گرفت.

به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين طرح نخستين بار در نشست ويژه اين کميسيون در ماه اکتبر سال جاري ميلادي (2012) در نروژ ارائه شد. به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني اتحاديه جهاني حفاظت از طبيعت، در نتيجه تصميمات اتخاذ شده در نشست نروژ، دستورالعمل‌هاي اصلي مربوط به اجراي اين طرح، ماموريت‌هاي مرتبط با آن، اهداف و شرايط عضويت در اين همکاري صادر گرديد. اطلاعات فوق با جزئيات کامل به زودي در وب سايت گروه تخصصي حفاظت از خرس‌هاي قطبي در کميسيون SSC منتشر خواهد شد.

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

ندا پورصالح:  بعضی از شخصیت های کارتونی در ذهن ما ماندگار شده اند، از آن جمله مورچه خواری با پوزه بلند و دست و پاهای کوتاه که بی وقفه برای گرفتن مورچه ای قرمز و پرانرژی در مدت زمان پخش سریال می دوید و همیشه هم ناکام می ماند.

 

مورچه و مورچه‌خوار (به انگلیسی: The Ant and the Aardvark) سریال کارتونی بود که توسط کمپانی DePatie-Freleng Enterprises بین سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۱ تولید شده‌است. این کارتون تلاشهای یک مورچه‌خوار آبی‌رنگ بدون نام را برای گرفتن و خوردن مورچه‌ای قرمز رنگ به نام چارلی نشان می‌داد. این سریال کارتونی توسط کمپانی United Artists منتشر شده‌است.

دوبله فارسی این اثر در دهه ۴۰ خورشیدی به مدیریت حسن عباسی انجام شد. در این دوبله مهدی آرین‌نژاد به جای مورچه‌خوار و حسن عباسی به جای مورچه صحبت کرده‌اند.

 

اما در اینجا هدف فقط یادآوری کارتونهای زمان کودکی ما نبود ، بلکه می خواستیم کمی بیشتر درباره مورچه خوارها و مورچه ها در دنیای واقعی بگوییم:

 

مورچه خوار

شخصیت قهرمان این کارتون از گونه ای پستاندار مورچه خوار آفریقایی به نام آدرووارک Aardovark الهام گرفته شده است. این پستاندار باطولی در حدود یک ونیم متر در علفزارهای آفریقا زندگی کرده و از مورچه ها و موریانه ها تغذیه می کند.

 

مورچه خوار

معروفترین مورچه خوارها انواعی از پستانداران هستند که اغلب در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری کره زمین یافت می شوند آناتومی پستانداران مورچه خوار دارای چند شباهت کلی است و آن پوزه کشیده و زبانی بلند و چنگال های قوی، بلند و برگشته برای تخریب لانه مورچه ها یا موریانه هاست.

انواعی از پستانداران مورچه خوار در آمریکای جنوبی زندگی می کنند که آرمادیلوها و مورچه خوارهای بزرگ و پشمالو از آن جمله اند مورچه خوار بزرگ آمریکای جنوبی بزرگترین جانور مورچه خوار جهان است که طول آن به ۲ متر می رسد.

 

بیش از ۲۵ گونه مورچه خوار درآمریکای جنوبی زندگی می کنند، مورچه خوارها آرمادیلوها با پوشش زرد مانند خود از عجایب طبیعت هستند که رژیم غذایی آنها را مورچه ها و موریانه ها تشکیل می دهند، در آفریقا نیز انواعی از مورچه خوارها یافت می شوند از آن جمله می توان به بانگوین که نوعی مورچه خوار زرده دار با دم بلند است و روی درختان زندگی می کند، این مورچه خوار جالب نوزاد خود را تا چندین ماه بر پشت خود حمل می کند.

 

»ورچه خوار

بسیاری از انواع حشرات، پرندگان و خزندگان نیز مورچه خوار هستند. در طبیعت موجودات زنده بسیاری هستند که لقب مورچه خوار را به خود اختصاص داده اند ولی همه موجودات در یک گروه جای نمی گیرند، برخی از انواع مورچه خوارها، حشرات، برخی پرندگان و بسیاری از خزندگان هم مورچه خوار هستند.

 

در میان حشرات نیز انواعی هستند که به مورچه خوار معروفند انواعی ازبال توریها حشراتی با بالهای ظریف شبیه سنجاقک، در دوران لاروی و بلوغ دارای رژیم غذایی مورچه خواری هستند پرندگان و خزندگان هم دارای رژیم مورچه خواری هستند که با اینکار به حفظ تعادل جمعیت این حشرات کمک می کنند.

 

گفتنی است، طبیعت با مکانیزم های پیچیده و فراوان خود نظامی هماهنگ است که با حذف هر یک از اجزای آن آسیب جدی به این شبکه پیچیده وارد می آید.

 

نسل این پستانداران که زیستگاه اصلی آن مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است بدلیل تخریب زیستگاه و جنگل تراشی در معرض تهدید انقراض است.

http://zistboom.com/8876/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نوک چینی طیور و عقیم سازی حیوانات اهلی دو روی یک سکه هستند نویسنده: سپهر سلیمی - جمعه ۱٩ آبان ۱۳٩۱

یکی از کارهایی که همواره مورد انتقاد دوستداران حیوانات بوده است عمل «نوک چینی» در صنعت پرورش طیور است. عکس های متعددی از این کار در صفحات مختلف به اشتراک گذاشته می شود و بسیاری دانسته و نادانسته از این عمل انتقاد می کنند. با این حال نوک چیزی مزایایی هم دارد و در واقع نوک چینی برای بهبود شرایط زندگی طیور صنعتی انجام می شود.

 

نظیر چنین حالتی نیز برای عقیم سازی وجود دارد. اما بر خلاف نوک چینی، عقیم سازی کمتر مورد انتقاد قرار می گیرد و حتی گاهاً از سوی برخی از حامیان حیوانات به عنوان عملی مفید و در راستای حمایت از حیوانات شناخته می شود.
در ادامه مطالبی در خصوص مزایا و معایب این دو عمل آورده شده است که نشان می دهد در عمل تفاوت چندانی بین این وجود ندارد و هدف از انجام هر دو کسب سود برای صاحبان هر دو صنعت پرورش طیور و پرورش حیوانات خانگی است:

نوک چینی
به منظور جلوگیری از همدیگر خواری که در همه سنین وجود دارد نوک چینی انجام می گیرد .منظور از نوک چینی خوب این است که تا حد امکان نوک چینی با استرس کم همراه باشد ، نوک طیور طوری قطع گردد که دیگر رشد نکند . این امر به وسیله قطع صحیح و دقیق و داغ نمودن محل نوک چینی امکان پذیر است .

 

 مزایای نوک چینی:

1-  نوک زدن به پا کاهش می یابد .
2-  استرس کمتری به گله وارد می شود.
3-  باعث جلوگیری از پر کنی و همدیگر خواری در سنین اولیه می شود .
 4- راندمان غذای به علت کاهش ریخت و پاش دان بهتر می شود.
5-  چون تعداد کمتری از طیور از گله حذف خواهند شد در صد زنده مانی بالاتر خواهد بود.
6-  یک نواختی گله بهتر می شود .

 

معایب نوک چینی :

 

1-  وزن جوجه ها برای مدت یک تا دو هفته پس از نوک چینی کاهش خواهد یافت .
2 -  پس از نوک چینی برای مدت طولانی رشد کاهش خواهد یافت و حدود 10الی 20 هفته بعد این کاهش جبران می شود .
 3 -  نوک چینی ممکن است باعث تاخیر در بلوغ جنسی شود .وزن بدن در هنگام بلوغ کاهش یافته و تولید تخم مرغ را نیز کاهش می دهد. ولی نوک چینی تاثیری بر اندازه تخم مرغ نخواهد داشت .

عقیم سازی

 

مزایای عقیم سازی:
-    از بین رفتن احتمال سرطان بیضه (که البته بیشتر خوش خیم هستند.) البته توجه داشته باشید که در مورد انسان هیچگاه بیضه را برای جلوگیری از ایجاد سرطان بیضه خارج نمی کنند اما در مورد حیوان بی رحمانه این کار انجام می شود.احتمالا انسان ،حیوان را فاقد درک و شعور وهر گونه حق و حقوقی می پندارد که اینگونه برای او تصمیم می گیرد.
-    کاهش احتمال سرطان پستان (اگر زیر 30 ماهگی انجام شود) تنها 50 درصد از تومورهای پستانی ممکن است بدخیم شوند و فقط نیمی از آنها احتمال سرایت به سایر اعضای بدن را دارند.
-    کاهش احتمال سرطان تخمدان، رحم و عفونت‌های رحم (پیومتر(.
-    کاهش احتمال بزرگ شدن و التهاب خوش خیم پروستات.
-    کاهش احتمال تومورها در اطراف مقعد.
-    کاهش علامت گذاری (البته اگر زیر سن بلوغ عقیم شده باشند و حیوان انجام این کار را یاد نگرفته باشد، در غیر این صورت معمولا این رفتارها ادامه می‌یابند، فراموش نکنیم که این رفتارها جزئی از طبیعت حیوان هستند)
-    اخته کردن به طور 100 درصد در سگ‌های نر احتمال سرطان بیضه را از بین می‌برد و در سگ‌های ماده احتمال سرطان و عفونت رحم و تخمدان صفر می‌شود. علت این است که اصلاً بیضه و رحم و تخمدانی در بدن حیوان وجود ندارد که دچار بدخیمی یا عفونت بشود.
-    در سگ‌های نر هم احتمال بدخیم شدن بیضه‌ها بیماری متداولی نمی‌باشد و خیلی از سگ‌ها در سن بالا دارای تومورهایی در بیضه هستند که علامتی نداشته و اغلب هیچگاه کشف هم نمی‌شوند.

معایب عقیم سازی:

-    کاهش طول عمر.   
-    افزایش بی‌اختیاری ادرار به خصوص در خواب. ماده‌های عقیم شده 8-7 برابر ماده‌های نرمال، دچار بی‌اختیاری ادرار می‌شوند.
-    افزایش چاقی. در اثر عقیم‌سازی انرژی حیاتی سگ‌ها کاهش یافته و از تحرک و فعالیت آنها کم می‌شود و از طرف دیگر اشتهای آنها نیز افزایش می‌یابد.
 -   افزایش احتمال سرطان استخوان، طحال و تومورهای اطراف مقعد (در ماده‌ها(
-    افزایش احتمال سرطان بد خیم پروستات. سگ‌ های اخته شده نر 4 برابر بیشتر از سگ‌های نر سالم دچار سرطان بدخیم پروستات می شوند. 6
-    افزایش احتمال سرطان مثانه تا 4 برابر می‌شود.
-    افزایش احتمال همانژیو سارکومای قلبی.
  -  افزایش احتمال در رفتگی کشکک زانو patella در سگ‌های سایز کوچک و متوسط.
-    افزایش احتمال واکنش‌های نامطلوب نسبت به واکسن‌ها و تغییراتی که در سیستم ایمنی بدن آنها ایجاد می‌شود.
-    افزایش التهاب پانکراس در سگ‌های ماده.
-    افزایش پرخاشگری و یا ترسو شدن.
-    افزایش شدت بیماری‌های ادراکی در سگ‌هایی که نشانه‌های بیماری از قبل تظاهر کرده است. (در انسان هم خارج کردن رحم، تخمدان و کمبود استروژن، احتمال ایجاد بیماری آلزایمر و پارکینسون را افزایش می‌دهد.(
-    افزایش عفونت‌های مکرر مجرای ادرار در ماده‌هایی که زیر سن بلوغ عقیم شده‌اند.
-    احتمال ایجاد کم کاری تیروئید در ماده‌ها.
-    تغییرات در شخصیت حیوان، در مورد تعیین جنسیت خودش دچار سردرگمی می‌شود.
-    ترس از صدا در آن‌ها بیشتر می‌شود.
-    به علت فقدان هورمون تستوسترون، توده عضلانی کاهش می‌یابد، تراکم استخوان کاهش می‌یابد و احتمال پوکی استخوان (استئوپروز) زیاد می‌شود.
-    سگ‌های عقیم شده، در سن های بالا بیشتر دچار درد ناشی از آرتروز می‌شوند چون عضلات آنها به طور کامل تکامل نیافته و قادر به حمایت کردن مفاصل نیستند.
-    در بعضی سگ‌ ها ریزش مو و کچلی زیاد می‌شود.
-    بعضی سگ های نر اخته شده، بوی سگ ماده می‌دهند و سگ های نر اخته نشده را به خود جذب می‌کنند.
-    سگ های ماده عقیم شده برای سگ های نر، فاقد جاذبه می‌شوند
-    گاهی برای درمان عصبی بودن یا پرخاشگری ناشی از ترس، عقیم کردن را توصیه می‌کنند که البته این کار درمان مناسب نیست. این حالات ناشی از اجتماعی نشدن سگ در زمان کودکی بوده و ربطی به وضعیت هورمونی او ندارد و نیاز به رفتار درمانی دارد.
-    وقتی سگ در موقعیتی قرار بگیرد که خطری را احساس کند (مثلا از حضور انسان یا حیوان دیگری) اگر آزاد باشد فرار می‌کند. اما اگر به قلاده و زنجیر بسته باشد، راه فرار ندارد و مجبور به حمله و پرخاشگری می‌شود که ربطی به هورمون ها ندارد، اخته و عقیم کردن حتی می‌تواند پرخاشگری را تشدید کند.
-    بعضی سگ ها وقتی مدت زیادی در خانه تنها می‌مانند، وسایل خانه را تخریب می‌کنند و در اصل صاحبان آنها نیاز به تغییر رفتار با سگ را دارند و یا در صورتی که توانایی یا شرایط نگهداری از حیوان در شرایط مطلوب را ندارند بهتر است از سرپرستی و نگهداری حیوان صرفه نظر کنند.
-    در مورد مشکلات رفتاری سگ ها باید به دقت رابطه سگ و صاحبش بررسی شود تا علت اصلی پیدا شود. اکثر مشکلات رفتاری سگ ها به کافی نبودن اطلاعات صاحبان آنها از چگونگی رفتار با سگ بر می‌گردد.
-    در سگ های ماده عقیم شده، افزایش پرخاشگری و اضطراب ناشی از تنها ماندن به خصوص اگر زیر یک سالگی عقیم شده باشند مشاهده شده است.
-    سگ های عقیم شده ممکن است نسبت به صاحبانشان حالت تهاجمی بیشتری پیدا کنند، نسبت به سگ‌های دیگر پرخاشگرتر یا ترسوتر بشوند، نسبت به لمس یا نوازش حساس‌تر شوند.
-    برخلاف تصور عامه، سگ های عقیم شده از نظر رفتاری بدتر می‌شوند. سگهای نر اخته شده نسبت به سگهای نر سالم حساسیت زیادی پیدا می کنند. بعضی از آنها بیشتر از قبل سروصدا می‌کنند تعداد گاز گرفتگی ها بیشتر می‌شود، سگ های سالم و عقیم نشده، یک سوم سگ‌های عقیم شده دچار اضطراب ناشی از تنهایی می‌شوند، در اروپا که سگ‌ها خیلی کمتر از آمریکا عقیم هستند، این مشکل کمتر دیده می‌شود.
-    رنگ مو و رشد موها می‌تواند دچار تغییر شود.
-    تمام اعمال جراحی دارای ریسک خونریزی و عفونت هستند. احتمال مرگ ناشی از بیهوشی در تمام جراحی ها وجود دارد.
-    عقیم سازی در زیر سن بلوغ مانع از تکامل خصوصیات وابسته به جنس می‌شود مثلا پهن بودن استخوان‌های ران و جمجمه و قفسه سینه و رشد و تکامل عضلانی، سگ‌های عقیم شده بلند قدتر می‌شوند. و هر چقدر قد سگ بلندتر باشد عمرش کوتاه تر است.
-    عقیم سازی زیر سن بلوغ باعث افزایش مشکلات ارتوپدی می‌شود. در سگهای ماده عقیم شده خطر ابتلا به سرطان عروق طحالی و نیز سرطان مجاری صفراوی افزایش می یابد. سگهای ماده عقیم شده به میزان بیشتری در معرض ابتلا به میاستنی گراویس و پانکراتیت قرار دارند. در سگهای ماده ای که در سن کم عقیم شده باشند، خطر ابتلا به درماتیت پیرامون فرج، التهاب مهبل، التهاب مثانه و عفونتهای مکرر مجرای ادراری، افزایش می یابد.

http://animal.persianblog.ir/post/779/


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

شمارش معکوس برای انقراض مرال های زیبای ایران / چهارمین گزارش شکار مرال (گوزن قرمز)، گونه در معرض انقراض طی سه ماه گذشته در مناطق جنگلی گلستان

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران:

به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان گلستان، یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کردکوی طی مأموریت گشت و کنترل در منطقه حفاظت شده جهان نما موفق به دستگیری یک نفر شکارچی و کشف و ضبط لاشه یک راس مرال (گوزن قرمز)، حیوان حمایت شده و در معرض خطر انقراض و یک قبضه اسلحه گلوله زنی و لوازم و ادوات شکار شدند و متخلف پس از تشکیل پرونده به مراجع قضایی تحویل داده شد.

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: از پانزده مردادماه سال جاری تا کنون این چهارمین گزارش مستند از شکار مرال در مناطق جنگلی استان گلستان بوده است. قطعا موارد متعدد دیگری از شکار این گونه زیبا و ارزشمند رخ میدهد که هرگز شکارچی به دام نمی افتد و طبیعتا خبر آن منتشر و مستند نمیشود. با این حساب شمارش معکوس برای انقراض مرال شروع شده است و اگر چاره ای اندیشیده نشود در آینده نه چندان دور اثری از این گونه ارزشمند در جنگل های مناطق شمالی کشور نخواهیم یافت.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

دیده بان حقوق حیوانات:21/6/1391

پاییز آمد و کم کم زمستان هم میهمان کرمانشاه می‌شود. میهمانی که هزار نعمت و برکت با خود دارد. باران می بارد و همه را از خشکسالی و بی‌آبی نجات می‌دهد.

تالاب‌های استان نیز این روزها سرشان حسابی شلوغ است. از همه جای دنیا میهمان دارند.

میهمان‌های کوچک و بزرگ که خستگی راه بال‌هایشان را خسته کرده و حالا به مقصد رسیده‌اند تا هم از سرمای محل زندگی خود در امان باشند و هم چیزی برای خوردن پیدا کنند و چه جایی بهتر از اینجا؟

کجا بهتر از آب رودخانه قره‌سو و گاماسیاب که این میهمان‌های تازه از راه رسیده، روزها در آن‌جا بیارامند؟

این میهمان‌ها با همه میهمان‌های دنیا فرق دارند. نه هزینه زیادی برای پذیرایی نیاز دارند و نه مزاحمتی برای کسی ایجاد می‌کنند، پرندگان مهاجر…

شمال اروپا، سیبری و یا هرکجای دیگر که سرما شدید باشد، از همان جا راه می‌افتند و سفر طولانی خود را آغاز می‌کنند.

برخی از پرندگان مهاجر تا هزار کیلومتر را پرواز می‌کنند تا به جایی امن و گرم برسند و زمستان را در آنجا سپری کنند.

آذرماه که برسد تالاب‌های کرمانشاه خصوصا تالاب هشیلان میزبان حواصیل‌ها، غازها، مرغابی‌ها، فلامینگو و درناها، اردک و چندین نوع پرنده دیگر می‌شود.

چند ماهی می‌مانند و دوباره باز می‌گردند، شاید در این بین جوجه‌ریزی هم داشته باشند و فرزندانشان نیز در کرمانشاه به دنیا بیایند و تا فصل کوچ بعدی همین جا بمانند.

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در این خصوص، گفت: هر ساله با آغاز فصل سرما مهاجرت پرندگان از سراسر دنیا به کرمانشاه آغاز می‌شود.

“کاظم علیزاده” در گفت‌و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه کرمانشاه، اظهار کرد: این پرندگان جهت رفع نیازهای غذایی و دمایی خود از اوایل آذرماه وارد حوزه‌های آبگیر کرمانشاه خصوصا تالاب هشیلان می‌شوند.

وی ادامه داد: این پرندگان شامل حواصیل، غاز خاکستری، اردک سرسبز و سایر پرندگان آبزی هستند که بسته به نوع گونه و شرایط هوا دو، سه ماهی در منطقه می‌مانند.

به گفته این مقام مسوول، برخی از گونه‌ها اقدام به جوجه‌گذاری می‌کنند و حتی ممکن است بومی منطقه شوند.

علیزاده همچنین از شرایط مناسب برای حفاظت از این پرندگان مهاجر در تالاب هشیلان خبر داد و افزود: کارکنان محیط زیست در منطقه حضور پرندگان مستقر هستند و به صورت شبانه‌روزی اوضاع را کنترل می کنند.

وی تأکید کرد: از آنجاییکه بسیاری از پرنده‌های مهاجر جزء گونه‌های حفاظت شده هستند هرگونه شکار در این منطقه ممنوع است.

یک جانورشناس برجسته کشور نیز، گفت: کرمانشاه نزدیک‌ترین نقطه گرمسیری به پرندگان مهاجری است که از سراسر دنیا به این منطقه می‌آیند.

پرفسور”نصرا… رستگار پویانی” در گفت‌و گو با خبرنگارخبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه کرمانشاه، گفت: این پرندگان شامل انواع کنارآبزی‌ها مثل مرغابی، غاز، فلامینگو، درنا، حواصیل و …، هستند.

به گفته این استاد دانشگاه، پرندگان مهاجر بسته به نوع گونه، تا اسفند‌ماه در کرمانشاه می‌مانند.

وی ادامه داد: این پرندگان عمدتا از نقاط سردسیر شمال اروپا و سیبری وارد کرمانشاه می‌شوند.

رستگار پویانی یادآور شد: برخی از پرندگان مهاجر با آغاز فصل گرما به محل زندگی خود باز می‌گردند و برخی دیگر از کرمانشاه عبور کرده و به نقاط دوردست سفر می‌کنند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


بره آهوی زنده گیری شده توسط متخلفان، با کمک محیط بانان به دامان مادرش بازگشت

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران:

به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس ۶ جوان متخلف که در اقدامی غیر قانونی در پارک ملی بمو اقدام به زنده گیری و جداسازی بره آهو از مادرش کرده بودند توسط محیط بانان پارک ملی بمو دستگیر و تحویل مقامات قضایی شدند و بره آهو با کمک محیط بانان یگان حفاظت محیط زیست به دامان مادر بازگردانده شد.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس، با ابراز خرسندی از دستگیری متخلفین زنده گیری حیات وحش در پارک ملی بمو گفت: پرونده این متخلفان به جرم ورود غیر مجاز به پارک ملی بمو و زنده گیری حیات وحش از زیستگاه خود، به دادگاه تحویل داده شد، هر یک از این ۶ جوان بنا به بند ب ماده ۱۳ قانون شکار و صید به حبس تعزیری به مدت ۹۱ روز محکوم شدند، اما قاضی دوستدار محیط زیست شعبه اول دادگاه عمومی زرقان با ملاحظه به سن کم متخلفان مجازات آموزشی موثری را برای ایشان در نظر گرفت.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس افزود: بنا به حکم دادرس شعبه اول دادگاه عمومی زرقان علاوه بر تبدیل مدت ۹۱ روز حبس تعزیری به ۲ سال حبس تعلیقی، هر یک  از متخلفان بایستی یک مقاله زیست محیطی با متن حداقل ۲ هزار کلمه درخصوص فواید محیط زیست و لزوم حفاظت از آن تهیه کرده و به اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس ارائه دهند و گواهی تقدیم مقاله زیست محیطی را از دایره اجرای احکام دادگاه عمومی کسب نمایند، همچنین ورود این متخلفان به محوطه پارک ملی بمو ممنوع بوده و بایستی هر ۶ متهم یک مرتبه در ماه به سرپرست پارک ملی بمو مراجعه و گواهی حسن رفتار با محیط زیست و عدم انجام تخلف زیست محیطی را اخذ و تحویل دایره اجرای احکام دادگاه دهند، چنانچه هریک از متهمان در مدت یکسال دستورات قاضی را انجام ندهند مجازات زندان ایشان اجرا خواهد شد.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس ضمن تحسین توجه دادرس محترم به مباحث آموزشی، آموزش های زیست محیطی را به عنوان یکی از راهبردهای اصلی سال ۱۳۹۱ این اداره کل اعلام نمود و افزود: تمرکز این اداره کل هم اکنون بر آموزشهای زیست محیطی و تنویر افکار عمومیست و معتقدیم که اگر آحاد جامعه نسبت به مسائل زیست محیطی آگاهی لازم را کسب نمایند مسلما در امر حفاظت از انفال الهی مشارکت بیشتری می نمایند.

گفتنی است هرگونه تردد در محدوده پارکهای ملی و مناطق حفاظت شده بایستی با ارائه مجوز از اداره کل حفاظت محیط زیست باشد، چرا که این مناطق از ارزش های حفاظتی بالایی برخوردار هستند، و ورود غیر قانونی و غیر مدیریت شده می تواند صدمات جبران ناپذیری به اکوسیستم طبیعی آن وارد نماید که سازمان حفاظت محیط زیست در راستای حفاظت از تنوع زیستی این مناطق ارزشمند، پس از شناسایی مناطق آسیب پذیر و غنی از چنین تنوعی در کشور آنها را تحت عناوین مشخص پارک ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده مورد مدیریت و حمایت قرار می دهد. هدف از ایجاد چنین مناطقی، حفاظت و جلوگیری از تخریب منابع و تنوع زیستی، حراست از قابلیت های بالقوه موجود در آنها به منظور حفظ فرصت انجام مطالعات تکمیلی و شناخت و بهره برداری پایدار برای نسل های آینده و بهره گیری از ارزش های علمی، آموزشی و اقتصادی موجود در آنها است. در حقیقت تعیین و مدیریت این مناطق چهار گانه متضمن حفظ تنوع زیستی هر سرزمینی است.


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

دیده بان حقوق حیوانات:

برگزیدگان ششمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شدند.

به گزارش فارس، آیین اختتامیه ششمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت با حضور «سیدمحمد حسینی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «جواد شمقدری» رئیس سازمان سینمایی، «شفیع آقامحمدیان» مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی دقایقی پیش در تالار وحدت برگزار شد.

آثار زیر در حوزه طبیعت و محیط زیست در این مراسم مورد تقدیر قرار گرفتند.

بخش مسابقه ملی:

* مستند آزاد

لوح تقدیر: فرهاد ورهرام (از آلپ تا دماوند)

دیپلم افتخار: حمید جعفری (ز گفتار دهقان…)

تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی:آرش لاهوتی (راننده و روباه)

 

* مستند زیست‌‌محیطی

لوح تقدیر: فتح الله امیری (در جستجوی پلنگ ایرانی)

دیپلم افتخار و هدیه نقدی: میترا روحی منش (حیات)

تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی: مازیار مشتاق گوهری (پرواز در آب)

 

* بهترین فیلم بلند جشنواره

لوح تقدیر: حمیدرضا تفته (تهیه کننده ۱۰۳۰)

دیپلم افتخار: فتح الله امیری (تهیه کننده در جستجوی پلنگ ایرانی)

تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی: رامتین بالف (تهیه کننده رودخانه لیـــــــان)

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 آبان 1386برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 15 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , mannane.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com